Απολιτίκ φλερτ και παρακμή
"Ροζ" δημόσιες σχέσεις στους διαδρόμους της Βουλής
Γράφει ο Γιώργος Κατσίγιαννης
Την τελευταία δεκαετία στη Βουλή, και κατ επέκταση στις κυβερνήσεις, ευδοκίμησαν στον μέγιστο βαθμό οι κατέχοντες αξιώματα ως επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών ή υπουργών. Κριτήριο επιλογής τους δεν υπήρξε ποτέ η αντικειμενική τους αξιολόγηση, αλλά η προσωπική σχέση που είχαν με τον εκάστοτε υπουργό ή βουλευτή. Πήγαινες στο καφενείο της Βουλής ή στο εντευκτήριο και συναντούσες ένα τσουνάμι από χαριτόβρυτες υπάρξεις ή φιλόδοξους νεαρούς «Χατζηαβάτηδες», που, ελέω βουλευτικής ή υπουργικής ασυλίας, έκαναν προσωπικές δημόσιες σχέσεις, τις οποίες εν συνεχεία πουλούσαν ως ατομικό και επιτυχές παραγοντιλίκι στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Στο «δημοσιοσχετίστικο» και απολίτικο φλερτ που γινόταν και γίνεται ακόμη στη Βουλή απεικονίζεται η εικόνα της διακομματικής παρακμής, όταν αυτή υποτάσσεται σε ξελιγωμένες καταστάσεις «ροζ» κινήτρων. Συνεργάτιδες υπουργών του Μνημονίου να χαριεντίζονται με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή της Χρυσής Αυγής. Επιστημονικοί σύμβουλοι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ερωτοτροπούν διακριτικά με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ή άλλες «τυχάρπαστες» κομματικές περιπτώσεις της Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίζονται από το πουθενά ως «προσωπικότητες» υψηλού ενδιαφέροντος. Καλό θα είναι κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, να ενδιαφερθεί για το ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν στη Βουλή. Ισως κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτεί ότι το ΑΣΕΠ χρειάζεται να εφαρμοστεί και στις επιλογές των βουλευτών και των υπουργών, διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από προσωπικές θεραπαινίδες στο Κοινοβούλιο, ούτε από «Χατζηαβάτηδες» που ομνύουν στον πολυχρονεμένο τους πασά...
Σιωπή Τάσου και Σοφίας
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του Ισραήλ για το αιματοκύλισμα στη Γάζα ή ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε στην τηλεόραση με το μαντίλι της Παλαιστίνης δεν σημαίνει ότι οι δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιήθηκαν από τη στάση της ηγεσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά μέλη της Κ.Ε. του κόμματος ήθελαν πιο καθαρή τοποθέτηση από την ηγεσία. Να συνοδεύεται δηλαδή όχι μόνο από καταγγελίες εναντίον του Ισραήλ, αλλά και από την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών, που να καθιστούν σαφές στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ανήκει στην κατηγορία των εγκληματιών πολέμου. Αλήθεια, ο Τάσος Κουράκης γιατί παραμένει αμίλητος τις τελευταίες ημέρες, όπως και η Σοφία Σακοράφα;
«Θηλυκή» κατάληξη
Ο Αντ. Σαμαράς, για να μη χρεωθεί την όποια επιλογή εκπροσώπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, μπορεί να στείλει τουλάχιστον τέσσερα ονόματα στον Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο τελευταίος θα επιλέξει το καταλληλότερο. Στη λίστα του πρωθυπουργού θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η συνεννόηση με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν θα έχει «θηλυκή» κατάληξη. Πάντως, βέβαιο είναι ότι στο θέμα δεν θα περάσει το οποιοδήποτε αίτημα του Ευ. Βενιζέλου, και ας παριστάνει τον παίκτη στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ακίνδυνη Αμφισβήτηση
Να δείτε που στο τέλος οι φερόμενοι ως σοβαροί αμφισβητίες του Ευ. Βενιζέλου θα αποδειχτούν οι καλύτεροι προστάτες της ανανέωσης της ηγετικής του κυριαρχίας, καθώς οι έως τώρα διαφοροποιήσεις τους από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη αρχίζουν και αποκτούν κωμικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτη, ο οποίος έχει αναστατώσει τον κόσμο για να προβάλλει το σενάριο της απομάκρυνσης του Ευ. Βενιζέλου από την ηγεσία του κόμματος, αλλά μέχρι στιγμής μένει μόνο σε λεκτικές εξάρσεις ηγετικού περιεχομένου. Ηδη στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πάψει να τον παίρνουν στα σοβαρά, θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά ακίνδυνος να προκαλέσει εσωκομματικές εξελίξεις! Για να δούμε!..
Παράπονα
Από τις ευρωεκλογές και μετά, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός (φωτ.), έχει σιωπήσει. Αποφεύγει να υπερασπίζεται τις προτάσεις του κόμματος και δεν δείχνει ιδιαίτερο πάθος στην αντιπολιτευτική μάχη. Κρατάει μούτρα σε στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα επειδή δεν έβαλαν πλάτη για να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Κυρίως στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Παππά, και στον εκπρόσωπο Τύπου, Πάνο Σκουρλέτη.
Ψάχνει ρόλο
Φιλοδοξίες στο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς έχει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να είναι επικεφαλής του σχετικού διαλόγου. Πάντως, κάποιοι «φίλοι» του στο FB τον έχουν πάρει στο ψιλό, επειδή ανέβαζε διάφορες φωτογραφίες από ταξίδια του στο εξωτερικό, αποκαλώντας τον «φιλέλληνα».
Ποια, θέλω να ξέρω ποια
Ενώ η ίδια ψάχνεται να πλασαριστεί ως εν δυνάμει υποψήφια για τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδος στην Κομισιόν, εκ των υστέρων παριστάνει την ανήξερη επειδή το όνομά της βλέπει το φως της δημοσιότητας για τη συγκεκριμένη θέση. Και δεν προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.