του Νίκου Σίμου

Θα συμφωνήσουμε απολύτως με τα όσα ανέφερε ότι έχει κάνει στη ζωή του ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Χαρδούβελης. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι και καθηγητική καριέρα έχει να επιδείξει και ότι στον τομέα του είναι ένας πολύπειρος ερευνητής και ότι έχει δουλέψει στην Αμερική επιτυχώς. Κανείς ενδεχομένως δεν θα αμφισβητήσει ότι μπορεί, όπως είπε στη Βουλή, να άφησε «εκατομμύρια στην μπάντα» για να πολεμήσει για το δημόσιο συμφέρον.

Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν του είπε να αφήσει τα εκατομμύρια αυτά προκειμένου να προστεθεί στους ...σωτήρες του έθνους. Δηλαδή ημών των ιδίων.

Αν εξαιρέσουμε την μάλλον υπερφίαλη αναφορά στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος που συμπίπτει, βεβαίως με το συμφέρον ενός χειμαζόμενου λαού, που ακόμη δεν έχει αντιληφθεί πως εξυπηρετείται το συμφέρον του αυτό, οφείλουμε για λογους τάξης και για να μην αδικήσουμε τον κ. Χαρδούβελη, να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι ο μόνος αυτόκλητος υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος. Και άλλοι πριν από αυτόν έχουν ιδιοποιηθεί τον τίτλο του Μεσσία, χωρίς να έχουμε δει προκοπή.

’λλωστε αν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή του λαού, συνέπιπτε με το τελευταίο του νομοσχέδιο περί ΕΝΦΙΑ, προφανώς ο κ. Χαρδούβελης και οι υπηρεσίες του εστράφησαν κατά του δημοσίου συμφέροντος –και άρα του λαού- διότι, διαφορετικά, δεν θα έκρινε την ανάγκη κοτζάμ πρωθυπουργός να ασχοληθεί με τα εγκληματικά λάθη που έγιναν και να δώσει εντολή πως να διευθετηθεί το θέμα.

Αρμοδιότεροι ενός δημοσιογράφου είναι ενδεχομένως άλλοι να κρίνουν, σε στενά οικονομολογικά πλαίσια, τα έργα και τις ημέρες ενός άλλου περί την οικονομία επαγγελματία. Λ.χ αρμοδιότεροι είναι ασφαλώς άλλοι συνάδελφοί του κ Χαρδούβελη, οικονομολόγοι. Έτσι σ’ ένα άρθρο του προ καιρού, και με αφορμή την ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας από τον κ. Χαρδούβελη, ο καθηγητής και συνάδελφος του υπουργού, κ. Ι. Βαρουφάκης υπενθύμιζε ότι ο νέος υπουργός ήταν επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών και Οικονομικός Σύμβουλος Τραπέζης που πτώχευσε και σύμβουλος του κ. Παπαδήμου, όταν σχεδιαζόταν το PSI. Αφού αναφέρεται ο οικονομολόγος καθηγητής στις μακροοικονομικές αστοχίες του κ. Χαρδούβελη:

(α) κάνει μνεία στη συμμετοχή του σημερινού υπουργού Οικονομίας στην ομάδα των οικονομολόγων που θεωρούσαν ότι η Ευρωζώνη έχει δομηθεί σωστά και που υποστήριζαν ότι το Μνημόνιο 1 ήταν μία καλή συμφωνία και προέβλεπαν ανάπτυξη από το ...2012

(β) εστιάζει στην τράπεζα την οποία συμβούλευε ο κ. Χαρδούβελης ώστε «να αποφεύγει τις κακοτοπιές». Και πόσο καλά έκανε τη δουλειά του ο κ. Χαρδούβελης; ερωτούσε ο κ. Βαρουφάκης. Η τράπεζα πτώχευσε και ο σύμβουλος της διοίκησης δεν την είχε ειδοποιήσει, λέει ο κ. Βαρουφάκης, ότι η τράπεζα όδευε στα βράχια.

Ο κ. Βαρουφάκης δικαιολογεί μεν τον κ. Χαρδούβελη ότι για μία επιχείρηση που οδεύει προς πτώχευση δεν μπορείς να βγεις δημοσίως και να πεις ότι πτωχεύει. Όμως ώφειλε «να έχει στείλει εμπιστευτικά και προειδοποιητικά μηνύματα στη διοίκηση» προειδοποιώντας την για το Μνημόνιο 1, για το κούρεμα (PSI) του 2012, για την επαναγορά του χρέους που ακολούθησε, για το πραγματικό μέγεθος της ύφεσης και των μη εξυπηρετουμένων δανείων που θα έπλητταν την τράπεζα...