"Στο ρωσικό εμπάργκο δείξαμε αντανακλαστικά"
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο τραπέζι με το Χρήστο Ζαμπούνη
Φθάνει ασθμαίνων στο ραντεβού μας στην ταβέρνα «Η Ψαροπούλα» της Βέροιας, μετά από μια πολύωρη σύσκεψη στο Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο. Θέμα της, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. «Για την περιοχή μας η κρίση είναι δομική, διότι τα τελευταία 15 χρόνια επενδύσαμε στη ρωσική αγορά. Ούτως ή άλλως, ήταν μια κακή χρονιά από άποψη τόσο τιμών, διότι υπήρξε υπερπαραγωγή, όσο και καταστροφών από το χαλάζι», είναι το πρώτο του σχόλιο μόλις κάθεται στο τραπέζι. Πρώτος βουλευτής σε σταυρούς στον Νομό Ημαθίας (περίπου 11.000) με τη Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύει τη δημοφιλία του χαιρετώντας σχεδόν όλους τους θαμώνες του κατάμεστου εστιατορίου. Ο σεφ Νίκος Ζάννας εξέρχεται της κουζίνας για να μας προτείνει τα ψάρια της ημέρας. Διαλέγουμε τις μικρές γλώσσες Θερμαϊκού, που μαζί με μια πράσινη σαλάτα, χόρτα, καυτερές πιπεριές και ένα βραστό χταπόδι συνθέτουν την παραγγελία.
«Η δουλειά μας είναι να αποτιμήσουμε τις πραγματικές ζημίες και να αναζητήσουμε την αποζημίωση στο ακέραιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς είναι η υπεύθυνη της κρίσης. Εκ παραλλήλου, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα Ταμείο Στήριξης, το οποίο διέθεσε σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά κινητοποιώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς στις Βρυξέλλες», απαντά στο ερώτημα σχετικά με το τι έχει γίνει έως τώρα. Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι οι ροδακινοπαραγωγοί να αποζημιωθούν τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους κατά κιλό. Το εμπάργκο της Ρωσίας μάς αναγκάζει να ψάξουμε και άλλες αγορές για τα προϊόντα μας, να διευρύνουμε τον εξαγωγικό μας προσανατολισμό, να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειές μας και -το κυριότερο- να εκσυγχρονιστούμε, κάτι που έχει κάνει ήδη ο ανταγωνισμός».
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης θεωρεί ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις ικανό μοχλό για την ανάπτυξη. «Χρειάζεται να γίνουμε όλοι πιο επαγγελματίες. Αγρότες, συνεταιριστές, εξαγωγείς, έμποροι, εργαζόμενοι και, βέβαια, το ίδιο το κράτος». Ο συνομιλητής μου είναι της απόψεως ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να πιστωθεί το γεγονός ότι κράτησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ, καθώς και ότι αποκατέστησε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα και τους Ελληνες. «Πήγαινα στο εξωτερικό και όταν άκουγαν από πού είμαι, συνοφρυωνόταν το πρόσωπό τους. Τώρα αυτό έχει αλλάξει».
Η αποχώρηση της τρόικας θεωρεί ότι δεδομένα θα κάνει καλό. «Πιστεύω ότι οι εμμονές της με το πετρέλαιο θέρμανσης και με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν ήταν επ ωφελεία μας». Από την άλλη, είναι ανήσυχος για το ζήτημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. «Δεν είναι δυνατόν ο Ελληνας φορολογούμενος να έχει πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι αυτές να μη ρίχνουν ζεστό χρήμα στην αγορά».
Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ παραδέχεται ότι υπήρξαν λάθη, δυσλειτουργίες και παραλείψεις, όμως φρονεί ότι πρόκειται για σοβαρή μεταρρύθμιση. «Επιτέλους αποδεσμεύουμε τη διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως από τη μη πληρωμή του φόρου. Εχω επίσης την εντύπωση ότι με το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί ένα σταθερό καθεστώς φορολογήσεως των ακινήτων, το οποίο θα επιμερίζει τα βάρη αναλόγως των δυνατοτήτων ενός εκάστου».
Ενα άλλο παράπονο του Λάζαρου Τσαβδαρίδη είναι ο μη εποικοδομητικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τόσο ως αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας όσο και ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, γνωρίζω πολύ καλά ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που η Ελλάδα θέλει συναίνεση, συνέργειες και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, δεν πρέπει να αρνείσαι μονίμως τα πάντα, ειδικά αν γνωρίζεις ότι είναι τα σωστά».
Την ώρα που έρχεται το επιδόρπιο, ένα πλατό φρούτων, με ροδάκινα στο επίκεντρο, ο κυβερνητικός βουλευτής συνοψίζει σε μία φράση τη φιλοσοφία του: «Προσεχώς καλύτερα».