"Έφυγε η μεγάλη κατάθλιψη των πρώτων χρόνων της κρίση"
Οι δημοφιλείς παραγωγοί του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, Γωγώ και Μαίρη Αυγερινοπούλου στο τραπέζι με τον Χρήστο Ζαμπούνη
Οι δημοφιλείς παραγωγοί του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM υποστηρίζουν ότι ο λαϊκισμός δεν βοηθάει, από όπου και αν προέρχεται, τονίζοντας τον ρόλο που έπαιξε τα 2,5 τελευταία έτη η πολιτική σταθερότητα.
Συνέδεσαν το όνομά τους με μία από τις κορυφαίες εκδοτικές επιτυχίες του 21ου αιώνα, αυτήν της ελληνικής εκδόσεως του εβδομαδιαίου περιοδικού «Hello», όπου κατείχαν τη θέση της διευθύντριας και της διευθύντριας συντάξεως. Την ίδια στιγμή επανέρχονται δυναμικά στο ραδιόφωνο, όπου κάθε Παρασκευή, 3-5 το απόγευμα, και κάθε Σάββατο και Κυριακή 11-12 το πρωί, από τη συχνότητα των 90,1 μεγακύκλων, παρουσιάζουν την εκπομπή «Happy hour», ενώ τις Κυριακές το βράδυ, από τις 10 έως τα μεσάνυχτα, παρουσιάζουν το «Ο,τι λέμε, μεταξύ μας».
Παραλλήλως, όπως απαντούν στο σχετικό ερώτημα, όταν καθόμαστε στο τραπέζι του «Homey», συζητούν για νέα έντυπα, που δεν μπορούν να ανακοινωθούν ακόμη. Η κόρη της διάσημης μαγείρισσας Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, Κωνσταντίνα, έρχεται να μας προτείνει τα πιάτα που ετοίμασε η μητέρα της ειδικά για την περίσταση. Σαλάτα με πολυσπόρια και ρόδι, ριζότο με καπνιστή μελιτζάνα και ψητά ντοματίνια, καραμελωμένος σολομός με λιγκουίνι λαχανικών και κους-κους και μία καπνιστή μπριζόλα.
«Μετά τον πάτο που φθάσαμε, διαβλέπω τις πρώτες ενδείξεις επανεκκίνησης, αν και ο λαϊκισμός δεν βοηθάει, από όπου και αν προέρχεται», τοποθετείται λακωνικά η Γωγώ στο ερώτημα πώς βλέπει την κατάσταση της χώρας, ενώ η Μαίρη είναι πιο επεξηγηματική: «Εχει φύγει η μεγάλη κατάθλιψη των πρώτων χρόνων της κρίσης. Τώρα πια, δεν ντρέπεται κανείς να σου πει ότι δεν έχει λεφτά. Συμφωνώ και εγώ ότι άρχισε δειλά-δειλά να κινείται η αγορά, με τη διαφορά ότι καταναλώνουμε πλέον σύμφωνα με τις ανάγκες μας». Από την άλλη, η Γωγώ επισημαίνει ότι τεράστιο ρόλο σε αυτό παίζει η πολιτική σταθερότητα των τελευταίων 2,5 ετών. «Η καταπληκτική χρονιά που διανύσαμε στον τουρισμό, με πάνω από 20.000.000 επισκέπτες, δεν θα συνέβαινε με πολιτική αστάθεια». Τις ρωτώ ποια είναι η γνώμη τους για τον πρωθυπουργό. «Εάν μου έλεγαν κάποιοι πριν από δέκα χρόνια ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επέστρεφε στην πολιτική σκηνή, θα εξελέγετο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια πρωθυπουργός, θα τον έπαιρνα για τρελό», επισημαίνει η Γωγώ, ενώ η Μαίρη επικεντρώνεται στην εργατικότητά του. «Εχουμε έναν πρωθυπουργό που εργάζεται πολύ, ακούει, συμβουλεύεται και δέχεται τη γνώμη των άλλων, επιδεικνύοντας μια συνέπεια λόγων και πράξεων. Νομίζω ότι δεν έχει την αλαζονεία άλλων πολιτικών».
Την ίδια στιγμή, παίρνουν αποστάσεις από τα λάθη της κυβερνήσεως, με χαρακτηριστικότερο, όπως λένε, αυτό της ΕΡΤ. «Δεν μπορείς να κλείνεις μια τηλεόραση χωρίς να έχεις έτοιμο ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Δεν μπορείς να κάνεις συνεχώς κουκουλώματα, προχειρότητες και να στερείς από τους πολίτες το αγαθό της δημόσιας τηλεόρασης». Αντίθετα, στον τομέα του πολιτισμού, όπου εξειδικεύονται οι αδελφές Αυγερινοπούλου, είναι πεπεισμένες ότι υπάρχει άνθηση. «Πάντα στις περιόδους της κρίσης ο πολιτισμός αντιδρούσε. Παρατηρούμε ότι αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα σήμερα. Καινούργιοι χώροι ανακαινίζονται, όπως το Βέμπο, παλαιότεροι προτείνουν παραγωγές υψηλής ποιότητας, όπως το Badminton, το Παλλάς, το Pantheon Τheater και το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, δυναμικές παραστάσεις ανεβαίνουν. Ο κόσμος ανταποκρίνεται επικεντρώνοντας στο ουσιώδες και ο ελληνικός πολιτισμός δειλά-δειλά εξάγεται».
Ζητώ να μου φέρουν παραδείγματα και με ταχύτητα μυδραλιοβόλου αναφέρουν τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο «Carnegie Hall», τη βράβευση της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη στο Φεστιβάλ της Σαγκάης, την επιτυχία των ταινιών του Λάνθιμου και μια έκθεση στο Λούβρο, που εγκαινιάζεται στις 13 Νοεμβρίου και έχει θέμα τη Ρόδο από την Υστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαίους χρόνους. «Ανυπομονούμε επίσης να ανοίξει το ΕΜΣΤ, το οποίο θα δώσει ώθηση στον εικαστικό τομέα».
Την ώρα των γλυκών, που μας προτείνει ο συνέταιρος της Κωνσταντίνας, Ευγένιος Χαμηλοθώρης, γνωστός από το «Barbarossa» της Πάρου, και τα οποία είναι εξίσου πληθωρικά με τα πρώτα πιάτα, ήτοι τούρτα μόκα σοκολάτα, γεμιστό κανταΐφι με σιρόπι και φιστίκι Αιγίνης και μπουγάτσα με αφράτη κρέμα, η συζήτηση μεταφέρεται στη Γερμανία και στον ρόλο της στη σύγχρονη Ευρώπη. «Είμαστε το ωραιότερο ακρωτήρι του κόσμου και θέλουν να μας κάνουν επίνειό τους», εξανίσταται η Γωγώ. «Υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στις δύο κουλτούρες και όσο η Γερμανία αρνείται να τυπώσει νέο χρήμα, θα έχουμε θέμα», επισημαίνει η Μαίρη.
Πριν αποχαιρετηθούμε, μου υπενθυμίζουν τους στίχους του τραγουδιού του Τσιτσάνη: «Δεν την τρομάζουν οι φουρτούνες τη δική μας ράτσα».