Κωνσταντίνος Σεπετάς: ''Δουλειές υπάρχουν, αρκεί να κάνουμε όνειρα''
Συνέντευξη στον Χρήστο Ζαμπούνη
Ο αντιπρόεδρος της Βίκος Α.Ε. υποστηρίζει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν πρέπει να συνδέεται με τους πολιτικούς, αλλά με την πολιτική τους, και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας
Oλα ξεκίνησαν το 1990, όταν ο Πέτρος Σεπετάς, ενώ έκανε γεώτρηση στα Ζαγοροχώρια, ανακάλυψε μια πηγή μεταλλικού νερού. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε. είναι η Νο 1 εταιρεία σε πωλήσεις φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα.
Δίνουμε ραντεβού με τον Κωνσταντίνο Σεπετά, τον πρωτότοκο γιο του ιδρυτή, στο «Capanna» της οδού Χάρητος. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού και ο ιδιοκτήτης του δημοφιλούς ιταλικού εστιατορίου και ο συνομιλητής μου έλκουν την καταγωγή τους από τα Γιάννενα. «Οι παππούδες από την πλευρά του πατέρα μου ήταν μπαουλατζήδες, εξ ου και το επίθετό μας, που στην τουρκική σημαίνει μπαούλο. Από την πλευρά της μητέρας μου, ο παππούς μου, ο Ρηγίνος Θεοχάρης, ήταν ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ειδίκευση στη Θεωρία Παιγνίων». Παραγγέλνουμε μία σαλάτα νισουάζ με φρέσκο τόννο, μία πίτσα με μοτσαρέλα μπούφαλα, ψημένη σε ξυλόφουρνο από Ιταλό πιτσαγιόλο, φρέσκα νιόκι, γεμιστά με γκοργκοντζόλα, και ανιολότι με πορτσίνι. Συνοδεύουμε το γεύμα μας με τσίπουρο, παραγωγής Ηρακλή Καλύβα.
Τον ρωτώ πώς βλέπει την κατάσταση μετά την εκλογή της νέας κυβερνήσεως. «Τα πάντα πρέπει να τα βλέπουμε θετικά και να προσαρμοζόμαστε. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν πρέπει να συνδέεται με τους πολιτικούς, αλλά με την πολιτική τους. Αν θέλουμε να έλθει κάποιος να κάνει επενδύσεις, χρειάζεται να δημιουργήσουμε σταθερότητα σε όλους τους τομείς και όχι να αλλάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές κάθε λίγο και λιγάκι».
Ζητώ τη γνώμη του για την αλλαγή πολιτικής στο θέμα των έως τώρα ιδιωτικοποιήσεων. «Ας επανελεγχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να σταματήσουν όσες δεν έγιναν σωστά. Αν όμως κάτι έγινε σωστά, να το σεβασθούμε και να το κάνουμε καλύτερο».
Η επόμενη ερώτηση αφορά στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τους εταίρους μετά την 25η Ιανουαρίου. «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Νομίζω ότι θα είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα αν ήμασταν εκτός της ευρωζώνης. Βεβαίως, η Γερμανία είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής και το θέμα σε κάθε διαπραγμάτευση είναι το κατά πόσον έχεις BATNA (Best Alternative to a Negotiated Agreement)».
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα έχει φυσικά επιπτώσεις και στη δική τους επιχείρηση. «Εμείς έχουμε καταφέρει να διατηρηθούμε στα ίδια επίπεδα, αλλά η κατανάλωση έχει καταρρεύσει διότι το εμφιαλωμένο νερό θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας. Παρ’ όλα αυτά, τολμήσαμε μέσα στην κρίση να βγάλουμε νέα προϊόντα, τα αναψυκτικά Βίκος, σε μία νέα κατηγορία, όπου ο ανταγωνισμός κατέχει το 70% της αγοράς». Με 70 εκατομμύρια περίπου ετήσιο τζίρο και 322 εργαζομένους, η Βίκος Α.Ε. είναι μία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσονται και προσλαμβάνουν. «Δουλειές υπάρχουν, απλώς πρέπει να είμαστε μετριόφρονες και να ξεκινάμε από χαμηλά, με όνειρα κι ελπίδα. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που υποφέρουν, γι’ αυτό κι εμείς μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης βοηθάμε όσο μπορούμε στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία».
Την ώρα του επιδορπίου, ενός αλησμόνητου σεμιφρέντο, ο Κωνσταντίνος Σεπετάς εξηγεί γιατί ονόμασε το τσίπουρό του ΤΣΑΑΑΑΤ. «Τη δεκαετία του ’60 ένα ζευγάρι Αμερικανών επισκέφθηκε τα Ζαγοροχώρια. Τους έκανε εντύπωση που οι κάτοικοι του μικρού και του μεγάλου Ζαγοριού επικοινωνούσαν μεταξύ τους από μακρινή απόσταση με την ιαχή “τσααατ”. Επιστρέφοντας στην Αμερική και θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ιαχή ταυτίζεται με την επικοινωνία, την εισήγαγαν στη γλώσσα τους. Είναι το περίφημο “chat”. Από εκεί λοιπόν εμπνεύσθηκα και κάθε φορά που πίνω τσίπουρο του τόπου μου θέλω να φωνάξω ΤΣΑΑΑΑΤ από την ευχαρίστηση!». Φυσικά, όσο αληθινή και αν ακούγεται η ιστορία, είναι προϊόν μυθοπλασίας.