Δίνουμε ραντεβού στο «Burger House» της Goody’s στον Χολαργό, «ένα καινούργιο concept, που εξελίσσει το Νο 1 brand εστίασης της χώρας», όπως επισημαίνει. Μας προτείνει να δοκιμάσουμε σχεδόν όλα τα πιάτα του καταλόγου και λόγω φιλοτιμίας το πράττουμε με τον φωτογράφο Βαγγέλη Ρασσιά. Εχουμε και λέμε: σαλάτα BBQ chicken, σαλάτα bacon cheese, φτερά κοτόπουλου, extreme burger barbeque, extreme crispy club, New York grilled sandwich με roast beef και φιλετίνια κοτόπουλο. «Ψηφισθήκαμε ως το πιο αγαπητό brand εστίασης στην Ελλάδα και καταφέραμε να νικήσουμε τον μεγάλο πολυεθνικό αντίπαλο», λέει με υπηρηφάνεια, τιμώντας και ο ίδιος τα νόστιμα εδέσματα. «Ο πιο μεγάλος ανταγωνιστής μας παραμένει το σουβλάκι, αλλά εμείς, με τους καινούργιους χώρους που δημιουργήσαμε, προσφέρουμε ένα νέο περιβάλλον εξόδου και διασκέδασης. Ακόμη και με 2 ευρώ μπορείς να βγεις σε ένα “Burger House” και να σου αλλάξει την ψυχολογία». Τον ρωτώ κατά πόσο η κρίση χτύπησε τον κλάδο του.

«Ο κλάδος της εστίασης τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραστικά. Κατ’ αρχάς, η έλλειψη διεξόδων απασχόλησης έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στο να επιλέξουν την ενασχόληση με την εστίαση ως την εύκολη λύση, που θα τους διασφαλίσει κάποιο εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 90% των επιχειρήσεων που άνοιξαν τη χρονική περίοδο 2013-2014 πωλούν καφέ ή φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχεται στον κλάδο πληθώρα νέων επιχειρηματιών, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά και τον επαγγελματισμό. Ετσι, ο κλάδος μαστίζεται από αθέμιτο ανταγωνισμό, που πολλές φορές φοροδιαφεύγει, συνεισφέρει στη “μαύρη” εργασία ή δεν τηρεί τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να επιτύχει το εύκολο κέρδος. Ως εκπρόσωπος των Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης στην Ελλάδα, σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτό το περιβάλλον οι υγιείς επιχειρήσεις, που λειτουργούν με υπευθυνότητα και τηρούν τους κανόνες, πολλές φορές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να αποτελούν την κινητήριο δύναμη αυτής της δύσκολης αγοράς, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα των προϊόντων που διαθέτουν.

Η επόμενη ερώτηση αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στους τρόπους που θα αναταχθεί. «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία είναι να αποφύγουμε τις μεγάλες εκπλήξεις, να επιβάλουμε τη σταθερότητα και να αποσπάσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτές είναι οι κύριες προϋποθέσεις για τα όποια αναπτυξιακά μέτρα, αλλά προφανώς, ενώ είναι αναγκαίες, δεν αρκούν προκειμένου να έρθει ανάπτυξη. Χρειάζεται επιπλέον μια σειρά μέτρων, που είναι αυτονόητα, αλλά συνήθως οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να υλοποιήσουν. Μέτρα όπως η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, η δίκαιη διαχείριση των εγχώριων και κοινοτικών πόρων και η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των αγορών είναι μερικές από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Θεωρώ, όμως, πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό που προέχει δεν είναι μόνον να συμφωνήσουμε σε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό να γίνει γρήγορα. Η ελληνική αγορά δεν αντέχει πλέον παράταση της δυσπραγίας».

Ζητώ τη γνώμη του για το θέμα της ανεργίας και την αντιμετώπισή της. «Σήμερα η απότομη αύξηση μισθών, ακόμα και του κατώτερου (που αφορά κυρίως νέους), είναι κοινωνικά άδικο μέτρο, που ενισχύει την ανεργία. Ιδιαίτερη φροντίδα νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί όσον αφορά την απασχόληση νέων, η ανεργία των οποίων έχει λάβει διαστάσεις κοινωνικής καταστροφής. Οταν, όμως, έχουμε συνθήκες έκτακτης κατάστασης, όπως είναι σήμερα η απασχόληση ιδιαίτερα των νέων, έκτακτα πρέπει να είναι και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Η θεσμοθέτηση μέτρων μερικής απασχόλησης ή και ο περιορισμός των αποδοχών είναι μέτρα που έχουν, κατά τη γνώμη μου, κοινωνική αποδοχή, επειδή στοχεύουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών καταστάσεων που όλοι βιώνουμε. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε στην κοινωνία ότι βιώνουμε μια έκτακτη κατάσταση, που επιβάλλει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Οταν πάλι η οικονομία μπει σε ανάπτυξη, όταν θα έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα, προφανώς όλοι οι μισθοί θα αυξηθούν. Τώρα, όμως, η αυθαίρετη, αναγκαστική αύξηση μισθών βλάπτει την οικονομία και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».