Ο Τσίπρας ''ξεπλένει'' τον Παπανδρέου
Του Γιώργου Κατσίγιαννη
Με φόντο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, στενοί συνεργάτες του Αλέξης Τσίπρα έχουν δώσει γραμμή στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να μην τοποθετούνται δημοσίως για ένα ζήτημα που θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Αυτό δεν είναι άλλο από την υπόσχεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Υποτίθεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος στην εξουσία, θα άνοιγε στη Βουλή τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά για ευνόητους λόγους αποφεύγει να το κάνει. Εκτός και αν βρεθεί κανένας βουλευτής και απευθύνει ερώτηση στον κ. Βούτση.
Nέος Τζήμερος Φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ως ο εκπρόσωπος της μοντέρνας Κεντροδεξιάς, που δεν διακατέχεται από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του Θάνου Τζήμερου, ούτε υιοθετεί τις συντηρητικές εξάρσεις της λαϊκής Δεξιάς.
Ο λόγος για τον επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννο Γραμματίδη, ο οποίος εργάζεται για τη δημιουργία νέου κόμματος και αξιοποιεί την ιδιότητά του για να κερδίσει συμμάχους εντός και εκτός Ελλάδος. Πρόσφατα σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε σειρά εκδηλώσεων κι επαφών με σκοπό την ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης και της κοινής γνώμης για τη δραματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την αναζήτηση ενεργότερων πολιτικών στήριξής της από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Ξεπλένει» και τον Γιώργο
Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, σημαίνει ότι πηγαίνει περίπατο η περίφημη εξεταστική επιτροπή που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να διερευνήσει τους λόγους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο. Ολα πλέον δείχνουν ότι η προώθηση αυτής της επιλογής του πρωθυπουργού έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και πρόσκαιρων εντυπώσεων, ώστε να ικανοποιηθεί μια μερίδα φανατικών οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έκανε πολιτική καριέρα ή έδωσε αντιπολιτευτικά ρέστα με σύνθημα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «υπήρξε προδότης» και «ενεργούμενο» ξένων συμφερόντων. Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου αιφνιδίασε και απογοήτευσε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα, δε, όταν ενημερώθηκαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών εξέδωσε non paper στο οποίο ανέφερε ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα και ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα πως θα συμβάλει υπέρ του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για «ξέπλυμα» του Γ. Παπανδρέου από τις ευθύνες που του καταλόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.
Εγκρίνονται οι εισηγήσεις
Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο, αλλά η πιο αγαστή συνεργασία στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι ανάμέσα στους Αλέκο Φλαμπουράρη και Τέρενς Κουίκ. Τα δυο μέλη της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, έχουν καλή χημεία και υπάρχει συνεννόηση ανάμεσά τους, κυρίως όταν συζητούν για τη στελέχωση των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Α. Φλαμπουράρης δεν φέρνει καμία αντίρρηση στις εισηγήσεις που του κάνει ο Τέρενς Κουίκ για την τοποθέτηση σε καίριες θέσεις του Δημοσίου προσώπων τα οποία προέρχονται από τον χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Οι απειλές Ο Γιάννης Πανούσης φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εάν την επόμενη φορά του απαγορεύσουν από το Μέγαρο Μαξίμου να δείξει επιείκεια απέναντι σε φαινόμενα βίας που προέρχονται κυρίως από τον χώρο των «αντιεξουσιαστών». Πάντως, εμείς διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν όντως θα κάνει πράξη την απειλή του. Το υπουργιλίκι είναι μεγάλη απόλαυση για τους πολιτικούς. Γκρίνια Η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα δεν ενόχλησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά αρκετούς εκ των υποστηρικτών του κόμματος του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο ίδρυσε στις τελευταίες εκλογές. Αναρωτιούνταν «πώς είναι δυνατόν μία εβδομάδα πριν ο Αλ. Τσίπρας να ανακοινώνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο, να σε απειλεί με τη διεξαγωγή έρευνας για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και εσύ να πηγαίνεις στο Μέγαρο Μαξίμου και να του λες “θα βάλω πλάτη στα δύσκολα”;». Ποιες, θέλω να ξέρω ποιες Δεν είναι λίγες, είναι πολλές. Επιασαν στασίδι την περίοδο της εξουσίας του Γ. Παπανδρέου ως σύμβουλοι βουλευτών και υπουργών, ακολούθως τακίμιασαν με το πολιτικό προσωπικό του Αντ. Σαμαρά και τώρα αναζητούν άκρες στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.