Συμβιβαστείτε, συμβιβαστείτε κάτι θα μείνει
Δεν φταίνε οι άλλοι που δεν απεξαρτηθήκαμε
Του Νίκου Σίμου
Όσο ο πρωθυπουργός, έστω και μετά την πάροδο τριμήνου εγκαταλείπει την επαναστατική ρητορεία, αποδεχόμενος την πραγματικότητα της αδυνάμου οικονομικά Ελλάδας, τόσο μεγαλώνει και η απόσταση από ορισμένους συντρόφους του που εκφράζουν τα αριστερά ρεύματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι εκπρόσωποι των τάσεων αυτών εξακολουθούν την επαναστατική ρητορεία διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να περάσουν επώδυνοι συμβιβασμοί.
Το θέμα είναι όμως ότι με την εθνική αξιοπρέπεια, την οποία διέσωσε η κυβέρνηση στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων ο λαός, και αυτός σε πρώτη φάση αισθάνθηκε εθνικά υπερήφανος. Σε δεύτερη όμως είδε ότι η αξιοπρέπεια αυτή, ούτε το χρέος μειώνει, ούτε δόσεις καταβάλλει. Και ήλθε, πάνω στο τρίμηνο η μέσω δημοσκοπήσεων αποκάλυψη της λαϊκής βούλησης, με ποσοστά άνω του 70%, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία και να αποφύγουμε την χρεοκοπία κάνοντας συμφωνία με τους δανειστές. Αυτή μάλιστα η δεύτερη λαϊκή απαίτηση που έχει και ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την παραμονή στο ευρώ, ουσιαστικώς σημαίνει ότι ο κόσμος δέχεται ακόμη και ένα επώδυνο συμβιβασμό, τον οποίον απορρίπτουν ρεύματα και πλατφόρμες των αριστερών συριζαίϊκων ιδεοληψιών.
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας, στην κρίσιμη κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα και το αντιλαμβάνεται και η κοινωνία –δεδομένου ότι και η κυβέρνηση έπαιξε με την φωτιά επί τρίμηνο- δεν πρόκειται να κατηγορηθεί ιδιαιτέρως για ανακολουθία, ότι άλλα έλεγε προεκλογικώς και άλλα κάνει ως κυβέρνηση. Πρώτον διότι ο λαός έχει συνηθίσει πλέον την τακτική αυτή των κυβερνήσεών του και μάλιστα το βίωσε δραματικά από την προκάτοχο της σημερινής κυβέρνηση. Δεύτερον διότι τον Τσίπρα τον ψήφισαν σε αντίδραση προς τον Σαμαρά αλλά και για να μη κοπούν μισθοί και συντάξεις και όχι για λεπτομέρειες νέων συμφωνιών που θα υπογράφονταν με τους δανειστές για να πάρουμε τα λεφτά. Στα παλαιότερα των υποδημάτων της κοινωνίας αν η COSCO θα πάρει περισσότερο ποσοστό στο λιμάνι από αυτό που επιτρέπει ο κ. Δρίτσας ή αν από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ενισχυθούν τα Ταμεία –που είναι ευκταίο- ή θα πάνε όσα εισπραχθούν για την μείωση του χρέους.
Δυστυχώς, σύγχρονο κράτος γίναμε με δανεικά. Και αν δεν φροντίσαμε επί 150 χρόνια την απεξάρτησή μας και να δώσουμε ένα τέλος στην επώδυνη «κληρονομιά» των χρεών από την μία κυβερνηση στην άλλη, δεν φταίνε μόνο οι ξενοι τοκογλύφοι που απλώς κάνουν την δουλειά τους. Για να το επιτύχουν άλλωστε χρειάζονται και κορόϊδα, τα οποία όπως λέει και η παροιμία έχουν την χάρη ενώ οι κουτόφραγκοι,απλώς το όνομα!