Συζήτηση με τον Χρήστο Ζαμπούνη - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κατάγεται από το χωριό Δάφνη, στα Μέσα Μουλιανά της Σητείας, και, όπως είναι φυσικό, αρκετά από τα προϊόντα που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του έρχονται απευθείας από την Κρήτη.

Το μουσικό εστιατόριο που άνοιξε με τον κουμπάρο του, Χρήστο Τσιρώνη, βρίσκεται στο κέντρο του Μοσχάτου, εκεί όπου οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ήταν η ταβέρνα του Λιώρη. Μας προσφέρει βιολογική ρακή Σαββιδάκη και προτείνει να δοκιμάσουμε την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, τη χωριάτικη με εξαιρετικές ελιές Μονεμβασιάς, την τυροκαυτερή με φέτα Καλαβρύτων και για κυρίως το σφακιανό λουκάνικο σχάρας και τη χοιρινή τηγανιά «Ελιές».

«Βλέπεις τις τρεις ελιές στην αυλή; Αυτές βάφτισαν το μαγαζί», εξηγεί. Οχι, δεν έχει εγκαταλείψει την καλλιτεχνική του καριέρα για την εστιατορική. Το αντίθετο μάλλον. «Ετοιμάζω τα καινούργια μου τραγούδια και, όπως κάθε χρόνο, θα κάνω μια καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Την Παρασκευή και το Σάββατο παίρνω το μικρόφωνο και τραγουδάω εδώ, από τις “Δέκα μάγισσες” μέχρι το “Caruso” του Lucio Dalla. Τις Πέμπτες έχουμε μόνο κρητική μουσική, αλλά αυτό θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου, διότι δεν επιτρέπεται να παίζουμε μουσική έξω».

Η οικονομική κατάσταση

Αλλάζω θέμα και τον ρωτώ πώς βλέπει την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. «Το πρώτο λάθος είναι που μιλάμε για κράτος, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα, τουλάχιστον με την έννοια που του δίνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δεύτερο λάθος είναι των ξένων, που λένε ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες. Στον δικό μου περίγυρο βλέπω μόνο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Το τρίτο λάθος είναι δικό μας. Υποφέρουμε από “πατριώτες” πολιτικούς. Οποιαδήποτε μορφή ζωής ανανεώνεται. Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα, εάν εξαιρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανανεώνεται. Το πολίτευμα είναι κληρονομική δημοκρατία. Παρακολουθώ με τι αγωνία οι παλιοί πολιτικοί προσπαθούν να μας πείσουν, ενώ ανήκουν στο παρελθόν μας, ότι αποτελούν και το μέλλον των παιδιών μας».

Η νέα κυβέρνηση

Ζητώ τη γνώμη του για τη νέα κυβέρνηση. «Είναι άγριο να κρίνεις μια κυβέρνηση μόλις 100 ημερών. Νομίζω όμως ότι είναι αρχάρια και πάσχει από παιδικές ασθένειες. Από την άλλη, κάθε τι καινούργιο πρέπει να έχει χρόνο προσαρμογής. Από ό,τι βλέπω μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Για να θεραπεύσεις ένα απόστημα, πρέπει να το ανοίξεις. Με λύσεις συντήρησης το απόστημα δεν φεύγει. Ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά δεν γίνεται. Θα σου φέρω κι ένα άλλο παράδειγμα. Οταν ένα χωράφι είναι ασθενές, η λύση είναι να ξεριζώσεις τα κακά χόρτα, να το αφήσεις να ξεκουραστεί και μετά να το ξαναφυτέψεις. Ετσι έχω την αίσθηση ότι πρέπει να γίνεται και στην πολιτική. Για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, χρειάζεται πρώτα να χειροτερέψει. Είναι νόμος της φύσεως».

Η διαπραγμάτευση

Το επόμενο ερώτημα έχει σχέση με τη διαπραγμάτευση. «Θεωρώ ότι είμαστε πάλι στο σημείο εκκίνησης, για να μην πω λίγο πιο πίσω. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ο ένας έλεγε ότι παραλάβαμε ένα χάος και παραδώσαμε χώρα και παίρνει τη σκυτάλη ο άλλος και πηγαίνει στους εταίρους για να συζητήσει κάτι πιο επωφελές για τη χώρα και την ώρα που αρχίζει το παζάρι, οι εταίροι κάνουν σαν να μην έχει γίνει τίποτα στο παρελθόν. Η Γερμανία ειδικά έχει μια μοναξιά που θα της βγει σε κακό. Δεν ξέρω πότε. Είναι μια αχάριστη χώρα, που δύο φορές γκρέμισε την Ευρώπη, έκανε απίστευτες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας, βομβαρδίσθηκε και καταστράφηκε από τους συμμάχους, δανειοδοτήθηκε για να σταθεί στα πόδια της, πάλι από τους συμμάχους, διεγράφησαν τα δάνειά της και τώρα επιδεικνύει επιλεκτική μνήμη, σφυρίζοντας αμέριμνη κι αδιάφορη».

Το μέλλον

Την ώρα του επιδορπίου, μιας τάρτας σοκολάτας με εκμέκ καταΐφι κι ενός ρυζόγαλου, συζητάμε για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. «Η Ευρώπη δεν έχει καμία τύχη, εφόσον δεν είναι ομοσπονδία και δεν θέλει να γίνει. Το μέλλον της μπορεί να είναι ευοίωνο μόνο εάν κάθε χώρα επιστρέψει στο νόμισμά της. Οσο για την Ελλάδα, η τύχη μας βρίσκεται στο απαραίτητο πέρασμα από μια νέα φτώχεια. Μόνον έτσι θα τους ξεπεράσουμε όλους και θα τους νικήσουμε».

«Οι τρεις ελιές», Ομήρου και Σωκράτους 32, Μοσχάτο, τηλ. 210-9402625