Σε ρηχά νερά η συζήτηση στη Βουλή
<p>Του Βασίλη Ταμπουρατζή</p>
Κανένα νέο δεδομένο δεν προέκυψε από τη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Χωρίς να λείψουν οι στιγμές έντασης και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση κινήθηκε σε ήπιους τόνους.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας φανερά καταβεβλημένος από την αρνητική πορεία των διαπραγματεύσεων διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά την Βουλή ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς με ένα επίπεδο λόγο χωρίς εξάρσεις έθεσε τρία προαπαιτούμενα για την επίτευξη της μεγάλης εθνικής συνεννόησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι περιμένει την τελική συμφωνία για να τοποθετηθεί
Ο Πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση για ρήξη για να στηρίξει το Ποτάμι τη συμφωνία. «Επιλέξατε να είστε μόνος σας στη διαπραγμάτευση.
Σας είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή να υπάρχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Το αρνηθήκατε αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι μια εθνική διαπραγμάτευση και όχι μια διαπραγμάτευση μόνο των στελεχών σας».
Ο κ. Βενιζέλος στην τελευταία του ομιλία ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εντυπώσεις. Χειροκροτήθηκε στο τέλος της πρώτης του τοποθέτησης και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση μετά από 4,5 μήνες διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε στρατηγικό εγκλωβισμό. Αναρωτήθηκε «σε τι να τοποθετηθούμε και τι να στηρίξουμε;» Χαρακτήρισε τη συμφωνία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά «τρένο του τρόμου που μπροστά του το email Χαρδούβελη είναι παιδική χαρά», εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Ανέδειξε το κυβερνητικό αδιέξοδο «Τι θα γίνει λοιπόν μπορείτε να μας πείτε; Έχετε γραμμή; Υπάρχει κυβέρνηση με άποψη; Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση και προς ποια κατεύθυνση; Υπάρχει σχέδιο ή απλώς τρώμε το χρόνο, νομίζοντας ότι τον κερδίζουμε;»
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμένος μίλησε για τερματισμό των Μνημονίων, ενώ ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας κινούμενος στον σταθερό άξονα της πολιτικής του μίλησε για εξαπάτηση του λαού από την κυβέρνηση και εκβιασμού εκ μέρους των δανειστών.