Ανω-κάτω έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη η νέα συμφωνία. Σε μια οργάνωση όπου η «Αριστερή Πλατφόρμα» είχε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, το τρίτο Μνημόνιο ανέτρεψε παλιά δεδομένα, αλλά και εσωκομματικές ισορροπίες που επικρατούσαν χρόνια.

Σε επίπεδο βουλευτών η Θεσσαλονίκη ψήφισε υπέρ του «ναι», αλλά με απώλειες. Και το λέμε αυτό γιατί από τους εννέα βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη οι «αντάρτες» έφτασαν τους τρεις. Και οι τρεις, μάλιστα, ήταν γυναίκες: Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και η Λίτσα Αμμανατίδου, που ανήκουν στην ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και η Ιωάννα Γαϊτάνη, που ψήφισε κατά από την πρώτη ψηφοφορία του Σαββάτου και είναι μέλος της παλαιάς συνιστώσας της ΔΕΑ. Αντίθετα, την κομματική γραμμή ακολούθησαν ο Γιάννης Αμανατίδης, που κινούνταν στις παρυφές της «Αριστερής Πλατφόρμας», ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που θεωρείται της ομάδας Παπαδημούλη, η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Βούλα Τεκτονίδου, ο ανεξάρτητος Αλέκος Τριανταφυλλίδης, ο Σωκράτης Φάμελλος, που εκλέγεται στη Β’ Περιφέρεια και θεωρείται πιο μετριοπαθής, αλλά και ο Τάσος Κουράκης, που χρόνια βρίσκεται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Εξι-τρία, λοιπόν, σε επίπεδο βουλευτών.

Οσο για το κόμμα, και εκεί οι απώλειες για τον Τσίπρα ήταν μεγάλες, γιατί, εκτός από τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στο κλίμα Λαφαζάνη, όπως η Κυριακή Μάλαμα, κατά της συμφωνίας εκφράστηκαν και κάποιοι παλιοί «κοκκινο-πράσινοι», όπως ο Χρήστος Λάσκος.