Το τελευταίο διάστημα τείνει να επικρατήσει μια αίσθηση επιστροφής στην «κανονικότητα» της κρίσης. Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ψήφιση των προαπαιτούμενων, η επιστροφή της τρόικας και οι διαβεβαιώσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας δημιουργούν την εντύπωση ότι η χώρα βρίσκεται πάλι σε δύσκολα, αλλά γνώριμα νερά. Στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχούν τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιπαραθέσεις ρουτίνας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οι μάχες χαρακωμάτων για την προστασία κεκτημένων στο πλαίσιο της
διαπραγμάτευσης. Οι πολίτες αναζητούν αποφόρτιση από την ένταση των προηγούμενων εβδομάδων, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν ό,τι απέμεινε από το φετινό καλοκαίρι. 
Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς – που αντανακλά και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της χώρας – γίνεται κάθε μέρα πιο εφιαλτική. Οι άμεσες συνέπειες από την τραπεζική αργία και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι δραματικές, σε όλους τους τομείς. Όμως, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά… 
Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ εννέα στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν κάθετη πτώση στον κύκλο εργασιών τους, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Η μείωση του κύκλου εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων ήταν μεσοσταθμικά 48%, ενώ για τρεις στις δέκα επιχειρήσεις έφθασε μέχρι και το 70%. Ο τομέας της μεταποίησης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, εξαιτίας της μείωσης των απαιτήσεων παραγωγής και των δυσκολιών στην αγορά υλικών για χρήση στην παραγωγική διαδικασία. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τη μεταποίηση (PMI) που
αποτελεί πρόδρομο δείκτη οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε ιστορικό χαμηλό τον Ιούλιο υποχωρώντας στις 30,3 μονάδες από 46,9 τον Ιούνιο. Επισημαίνεται ότι το σημείο μηδενικής μεταβολής – που χωρίζει δηλαδή την ύφεση από την ανάπτυξη – βρίσκεται στις 50 μονάδες. 
Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία βρέθηκε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Οι δυσμενείς προβλέψεις για νέες παραγγελίες και εξαγωγές τους επόμενους μήνες προμηνύουν βαθιά ύφεση, κάμψη της απασχόλησης και απώλεια σημαντικών αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ
επτά στους δέκα δηλώνουν ότι θα προβούν σε λιγότερες δαπάνες για μείζονες αγορές την επόμενη χρονιά. 
Η κατάσταση που βιώνει ο εμπορικός κόσμος είναι ήδη δραματική. Η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 40% μέχρι και 70% σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας. Οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες είναι ακόμη χειρότερες, αφού όσες εμπορικές επιχειρήσεις επιβιώσουν μετά το φθινόπωρο κινδυνεύουν να «ξεμείνουν» από εμπορεύματα. Η εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία αδυνατούν να εισάγουν πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων, ενώ λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων είναι σχεδόν αδύνατη και η εισαγωγή έτοιμων ειδών που δεν θεωρούνται πρώτης
ανάγκης, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Το ενδεχόμενο να σημειωθούν ελλείψεις στην αγορά κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών είναι κάτι παραπάνω από ορατό.
Όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η πραγματική οικονομία πεθαίνει. Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, το 2015 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για τη χώρα, με την ύφεση να ξεπερνά ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. 
Για να αποτραπεί ένα νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων στην αγορά, που θα έχει ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, χρειάζονται αποφασιστικές λύσεις. Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Χωρίς τράπεζες και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα. 
Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα. Γιατί, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και με ένα κράτος σε κατάσταση χρεοκοπίας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη. Όπως φάνηκε και από τη «μαύρη» Δευτέρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι επενδυτές σήμερα συνωστίζονται στην έξοδο διαβλέποντας τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το κλίμα αυτό μπορεί να αντιστραφεί μόνο με συγκεκριμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό και
επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σε μια περίοδο μείζονος εθνικής κρίσης, δεν υπάρχει χώρος για ιδεολογικές αγκυλώσεις. Επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις για τη σωτηρία του τόπου. 
Ας μην ξεγελιέται κανείς, λοιπόν, από την ψευδαίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα. Όταν ο Αύγουστος περάσει, το όνειρο θερινής νυκτός θα δώσει και πάλι τη θέση του σε μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προκειμένου να αποτρέψει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.