Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Στο διάστημα που μεσολάβησε κατέρρευσαν οριστικά μια σειρά από μύθοι: ότι δήθεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα πέρα από μνημόνια, ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της εθνικής μας οικονομίας, π.χ. από τη Ρωσία, την Κίνα, τις BRICS κτλ. Είναι, επομένως, καιρός το πολιτικό σύστημα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να κάνει επιτέλους όλα όσα απαιτούνται, για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Σήμερα, βρίσκεται ήδη σε ισχύ το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο. Το μείγμα πολιτικής που έχει επιλεγεί είναι για μια ακόμη φορά αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο. Η ανισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών είναι εμφανής. Η έμφαση έχει και πάλι δοθεί στην αύξηση των εσόδων δια της φορολογίας, αντί στην περιστολή των δαπανών: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται νέοι κρατικοί φορείς και διενεργούνται προσλήψεις.

Είναι σαφές ότι για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία, οφείλει να πετύχει στο ακέραιο τους στόχους που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αλλαγών και να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα, με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ώστε να περιοριστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του Μνημονίου. Με σκοπό να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, το ΕΒΕΑ προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης, στην οποία περιλαμβάνονται κοστολογημένες εναλλακτικές προτάσεις.

Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οφείλει να αποσύρει τα μέτρα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, καθώς και την προκαταβολή φόρου και να καταργήσει πλήρως το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελείας. Το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν/καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ. Η μελέτη που έχει εκπονήσει το ΕΒΕΑ προτείνει ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δις €.

Η μελέτη του ΕΒΕΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας των φορέων του δημοσίου, τη ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την αναδιάρθρωση του συστήματος χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αναθεώρηση της πρακτικής των δεσμευμένων πόρων υπέρ τρίτων, την αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος με εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.

Η επίτευξη των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την επίτευξή τους. Υπάρχουν εναλλακτικές και κοστολογημένες προτάσεις και το ΕΒΕΑ τολμά να καταθέσει την πρώτη από αυτές. Τολμά να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο, με στόχο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία, τους πολίτες και την χώρα.