Στραμμένοι στις κινήσεις του Joseph Lau Luen – Hung, είναι συλλέκτες,  art brokers,  έμποροι έργων τέχνης και portfolio managers,  έπειτα από τον πανικό που προκλήθηκε στις ασιατικές αγορές, θυμίζοντας το ταρακούνημα που είχε φέρει η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. 

Ο Joseph Luen-Hung είναι ιδρυτής της Κτηματομεσιτικής Chineese Estate Holdings και ταυτόχρονα, ο πιο διάσημος επενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης.  Στην ιδιοκτησία του έχει πίνακες των πιο δυνατών υπογραφών του διεθνούς χρηματιστηρίου τέχνης, αξίας πολλών εκατομμυρίων. 
Στην ιστορία έχει μείνει μέχρι στιγμής για δύο μεγάλα αποκτήματα: το 2006 αγόρασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη το έργο του Andy Warhol «Mao» έναντι 17,4 εκατ. δολαρίων! Ένα χρόνο αργότερα, το 2007, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, συμμετείχε στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s όπου είχε βγει προς πώληση ο πίνακας του Paul Gaugin, με τίτλο «Te Poipoi». Ο Luen-Hung χτύπησε και αγόρασε το έργο έναντι 39.241.000 δολαρίων!

Ακόμη, ντόρος είχε προκληθεί, το 2009, όταν ο Luen-Hung είχε ταρακουνήσει και την αγορά διαμαντιών, χτυπώντας και αποκτώντας ένα μπλε διαμάντι 7,03 καρατίων, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη, καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Luen-Hung είχε ξοδέψει 9,48 εκατ. δολάρια!

Μεγάλο δίλημμα

Το ερώτημα βέβαια που απασχολεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα έπειτα από το ντόμινο των πτώσεων στις μεγάλες χρηματαγορές, είναι εάν ο Joseph Lau Luen – Hung σκοπεύει να συνεχίζει να αγοράζει blue chip έργα τέχνης ή αν θα ακολουθήσει μία στρατηγική ρευστοποίησης. Αν ακολουθήσει πάντως τη δεύτερη εκδοχή, σημαίνει πως βλέπει βαθύ κραχ και καταποντισμό των τιμών. 

Ωστόσο, αν και οι επενδυτές θεωρούν πιο σωστό σε τέτοιες εποχές το «sell» παρά το «buy»,  βάσει του επενδυτικού συναισθήματος,  το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση προς το παρόν. Και ίσως προτιμήσει να περιμένει μέχρι τελικής πτώσεως, οπότε και να πουλήσει στα πιο χαμηλά επίπεδα. 

Ότι και να αποφασίσει ο κ. Luen-Hung, το σίγουρο είναι πως θα επηρεάσει και άλλους Ασιάτες συλλέκτες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν καταλάβει ένα πολύ μεγάλο μέρος της πελατειακής βάσης των οίκων σε ΗΠΑ και Λονδίνο, ενισχύοντας τα σενάρια περί επικίνδυνης φούσκας που δημιούργησαν οι πολυπληθείς Κινέζοι, με το τεράστιο αγοραστικό μπαμ των τελευταίων ετών, που άρχισε να τρίζει…μετά την Ολυμπιάδα του Πεκίνου.