Σκαρώνουν Greek Sale στο Παρίσι
<p>Με ποιες ελληνικές υπογραφές ανοίγουν την ελληνική σεζόν οι Γάλλοι brokers</p>
Επειτα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνδιαλλαγές και απανωτά ταξίδια απ’ το Παρίσι στην Αθήνα και πίσω, η επιλογή για τα έργα που θα συμπεριληφθούν στις πωλήσεις του γαλλικού οίκου έκλεισε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και η επίσημη ημερομηνία για την επερχόμενη δημοπρασία ελληνικής τέχνης Greek Sale, είναι η 15η Οκτωβρίου. Κάποιοι ιδιώτες κατάφεραν να πάρουν θετική έγκριση από την ομάδα του οίκου, και θα δοκιμάσουν τα έργα τους στο επερχόμενο Greek Sale, αδημονώντας για μια καλή τιμή μεταπώλησης. Αλλοι, απογοητεύτηκαν καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους δεν κρίθηκαν αρκετά δυνατά για το πρώτο τεστ με αποτέλεσμα να περιμένουν για το επόμενο ραντεβού.
Στόχος και τάσεις
O FauveParis από πέρσι έχει συμπεριλάβει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες τις αγοραπωλησίες ελληνικών έργων τέχνηςκαι βασικός σκοπός του είναι να χτιστεί μια νέα κατηγορία της ελληνικής αγοράς το οποίο θα απευθύνεται σε συλλέκτες από Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία αλλά και το Μόντε Κάρλο. Άλλωστε οι επικεφαλής του οίκου και ειδικότερα του τμήματος Greek Sale έχουν στην ατζέντα τους πολύ «βαριά» ονόματα συλλεκτών και αγοραστών όπως είναι τα μέλη της οικογένειας Σλούμπεργκερ και οι πρίγκιπες του Λιχτενστάιν.
Οσον αφορά το ελληνικό έδαφος, ο οίκος διατηρεί επαφές με ορισμένους μεγάλους συλλέκτες, εμπόρους και ιδιώτες που προέρχονται από εφοπλιστικούς κύκλους. Η τακτική του FauveParis είναι να ενισχύσει την αγορά έργων από υπογραφές που μπορούν να σταθούν στο διεθνές χρηματιστήριο.
Τα ονόματα γύρω από τα οποία στήνεται αγορά στα salerooms του οίκου είναι: Kosta Alex, Αλκης Πιεράκος , Takis, Κώστας Τσόκλης, Μακρής, Γαϊτης, καθώς θεωρούνται υπογραφές που έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στο γαλλικό χρηματιστήριο. Επιπλέον, στο επόμενο sale θα συμπριληφθούν έργα των Κανιάρη, Χριστοφόρου, Μαλέα, Βασιλείου, Ανδρέου, Αργυρού, Σεμερτζίδη, Μάρθα, κ.α.
Οι dealers του FauveParis έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη τους πως το μεγαλύτερο μέρος των έργων που μένουν απούλητα προέρχεται από Ελληνες ιδιώτες, κάτι που οφείλεται στο ότι είχαν αποκτηθεί σε πολύ υψηλές τιμές, δυσανάλογες με τη σημερινή κατάσταση.
Και η ουσία κρύβεται στο ότι ο FauveParis διαφοροποιείται από τις άλλες δημοπρασίες που απευθύνονται 100% σε Έλληνες υπάρχει πληθώρα οίκων όπως
εκείνες που πραγματοποιούνται μέσω Vergos Auctions, Kapopoulos Fine Arts, Bonhams, Psatharis Auctions ή AlphaZmart στην Κύπρο κ.ά.
Τα στελέχη που εργάζονται για τον FauveParis ξέρουν πως η ελληνική τέχνη της δεκαετίας ’50 και ’60 έχει ζήτηση στις γαλλικές και ελβετικές συλλογές. Ηδη στο προηγούμενο sale ο πίνακας του Γαϊτη (10.000 ευρώ), το γλυπτό του Takis (8.500 ευρώ), του Πιεράκου (4.200 ευρώ) και του Μακρή (2.400 ευρώ) αγοράστηκαν από Γάλλους επενδυτές και συλλέκτες.
Δυνατά χαρτιά
Σύμφωνα με πηγή της «Ε», ένα από τα φαβορί του Greek Sale του Οκτωβρίου είναι o πίνακας του Γεράσιμου Στέρη. Ζωγραφίστηκε τη δεκαετία του ’30 και θεωρείται ένα από τα πιο καλά έργα του ζωγράφου. Για το συγκεκριμένο, πραγματοποιήσαμε πολλές επισκέψεις στην Αθήνα με σκοπό να το ελέγξουν ειδικοί, ιστορικοί τέχνης και συντηρητές οι οποίοι πιστοποίησαν την αυθεντικότητά του. Το έργο προέρχεται από μία γαλλική συλλογή, ενώ παλαιότερα ανήκε σε οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη.
Ο οίκος δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε έργα εικαστικών που είχαν κάνει καριέρα στο Παρίσι αλλά και σε εκείνα που είναι εύκολο να διακινηθούν και από Κύπριους, αρκετοί από τους οποίους έχουν αρχίσει να εντάσσονται στην πελατεία του FauveParis.
Δυνατό χαρτί θεωρείται και το έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα «Τοπίο από τη Λίβανο», προερχόμενο από τη συλλογή της αδερφής του ζωγράφου και τους κληρονόμους της, καθώς επίσης και το έργο του Βάλια Σεμερτζίδη «Τοπίο».