Οι Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης "ακτινογραφούν" τον "Γολγοθά" που θα πρέπει να ανέβει η ελληνική οικονομία και τον φορολογικό "Αρμαγεδώνα" που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα.

Οι ενέργειες που απαιτούνται άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οριοθετούνται από τώρα μέχρι τον Μάρτιο, με τις καθοριστικές υποχρεώσεις να πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο δίμηνο.

Αρχικά επείγει η διευθέτηση των 48 εκκρεμοτήτων που φέρνει επιπλέον μέτρα 4,35 δις ευρώ και αναμένεται να "απελευθερώσει" τη δόση των 2+1 δις ευρώ που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο.

Το δεύτερο βραχυπρόθεσμο βήμα και ίσως το σημαντικότερο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ήπιο σενάριο και βεβαίως εντός του έτους, που θα αποκαταστήσει τη τραπεζική πίστη, ενώ θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Το τρίτο και μεσοπρόθεσμο βήμα αναμένεται τον Μάρτιο του 2016, με την εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος και την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για "κυβέρνηση τετραετίας" μας κάνει να αισιοδοξούμε για μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, ενώ οι αναφορές για ένα "Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την επιστροφή στην Ανάπτυξη" δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων και εξορθολογισμού του οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς περιμένουμε άμεσες πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη με τη σταδιακή άρση των συνεπειών των capital controls και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά.

Η ΕΣΕΕ, σε κάθε περίπτωση, θα είναι έτοιμη να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο με κοστολογημένες προτάσεις και να επισημάνει τυχόν αστοχίες.

Επιθυμία του επιχειρηματικού κόσμου είναι να επαληθευτούν  οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτούνται λιγότερες αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερη δουλειά για την πραγματική οικονομία της Χώρας.

Επιβάλλεται αυτή τη φορά, η Κυβέρνηση να δώσει απλόχειρα ψήφο εμπιστοσύνης στην Αγορά.