Επειτα από μια αισθητή απουσία από την ελληνική δευτερογενή αγορά, ο οίκος Sotheby’s επιστρέφει δυναμικά με ένα ειδικό Greek Sale που θα πραγματοποιήσει στο saleroom της New Bond Street στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου. 

Στη δημοπρασία θα τεθούν προς πώληση έργα τέχνης του 20ου αιώνα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «A Different Perspective» με κεντρικό άξονα, σημαντικά έργα τέχνης διάφορων χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και της Τουρκίας.

 «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό σύνολο από δελεαστικά και πολυπόθητα έργα κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η δημοπρασία περιλαμβάνει 15 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των: Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Θεόδωρου Στάμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Αλέκου Φασιανού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Περικλή Λύτρα, Λυκούργου Κογεβίνα, Γιώργου Ζογγολόπουλου και Χρύσας Βαρδέα», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, Επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης στον οίκο Sotheby’s.
Από τη μεριά της, η κ. Tessa Kostrzewa, Επικεφαλής των Δημοπρασιών Τέχνης 20ού αιώνα, στον οίκο Sotheby’s σχολίασε το επερχόμενο sale: «Φέρνοντας αυτούς τους καλλιτέχνες στο προσκήνιο δίνουμε μια νέα προοπτική στην εξέλιξη της τέχνης του 20ου αιώνα. Οι συλλέκτες δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο περιθώριο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά πλέον αναγνωρίζονται για τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα».

TOP LOTS

Το έργο τοτ Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα «Light through foliage» (Φως Μέσω του Φυλλώματος) αναμένεται να αλλάξει χέρια αγγίζοντας τιμές από 80.000 έως 120.000 στερλίνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδικών του οίκου, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται προς πώληση στο διεθνές χρηματιστήριο. Πρόκειται για λάδι σε καμβά με διαστάσεις 73x53,5εκ., υπογεγραμμένο και χρονολογημένο το ’69 χαμηλά στο κέντρο του πίνακα. Στα κριτήρια επιλογής των αγοραστών ρόλο έχει η έκθεση του έργου στην Εθνική Πινακοθήκη το 1973, αλλά και το γεγονός ότι η αγορά του Γκίκα στα sales του Sotheby’s έχει καταγράψει καλά νούμερα. Τελευταία πώληση έργου του είχε σημειωθεί το 2013. Το έργο Nocturnal Hydra (λάδι σε καμβά, 60,5x92εκ.) είχε αγγίξει 50.000 στερλίνες / 58.470 ευρώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέσσερα έργα του Γεωργίου Μπουζιάνη του οποίου έργα του στο saleroom των Sotheby’s είχαν να εμφανιστούν από τον Ιούνιο του 2012. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην περίφημη τετράδα, έχει το έργο «Still Life with Flowers»(55x45εκ.) το οποίο έχει τιμή εκτίμησης 15.000 με 20.000 στερλίνες. Οι μυημένοι στην αγορά του Μπουζιάνη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο lot καθώς προέρχεται από τη συλλογή γερμανού συλλέκτη, ο οποίος είχε αποκτήσει τον πίνακα απευθείας από το ατελιέ του ζωγράφου. Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία γίνεται από την ομάδα του οίκου ως προς το γεγονός  ότι ο ο Μπουζιάνης κατά τη διαμονή του στη Γερμανία συνδέθηκε με τις δύο ομάδες Εξπρεσιονιστών ζωγράφων: την Die Brücke, μέλη της οποίας ήταν οι Kirchner, Schmitt-Rottluff, Pechstein και Nolde, και την Der Blaue Reiter, με επικεφαλής τον Kandinsky και τον Franz Marc. Η συγκεκριμένη νεκρή φύση με τα ηλιοτρόπια και το βαθύ χρώμα συνδέει άμεσα τον Μπουζιάνη με τον Nolde και τον Vincent van Gogh, έναν καλλιτέχνη που ο Nolde θαύμαζε ιδιαίτερα. «Από το 1922 έως το 1932, ο Μπουζιάνης υποστηριζόταν από την Γκαλερί Barchfeld of Leipzig, της οποίας ο ιδιοκτήτης, Heinrich Barchfeld, έχτισε ένα στούντιο γι’ αυτόν στο Eichenau. Ο Barchfeld στη συνέχεια χρηματοδότησε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι του στο Παρίσι, όπου ο Μπουζιάνης έζησε μεταξύ 1929 και 1932», περιγράφουν τα στελέχη.
Ξεχωρίζει ακόμη, και το έργο του Μπουζιάνη «Lady with Green Backround-Ria Bouzianis» (68x57εκ.) το οποίο έχει εκτιμηθεί από 15.000 έως 20.000 στερλίνες.

Στα φαβορί συμπεριλαμβάνεται και ένας σημαντικός πίνακας του Αλέκου Φασιανού με τίτλο «The Return» (Η Επιστροφή). Είναι ακρυλικό και χρυσό πάνω σε καμβά, με διαστάσεις 170x399εκ. Εχει προέλευση την γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα και οι τιμές εκτίμησης κυμαίνονται μεταξύ 60.000 και 80.000 στερλινών. 

ΚΟΙΝΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΣΕ ΣΤΑΜΟ

Ο οίκος Sotheby’s βλέποντας την άνοδο που σημειώνει η αγορά έργων του Θεόδωρου Στάμου στις ΗΠΑ, εντάσσει τρία σημαντικά έργα του ελληνο-αμερικανού εξπρεσιονιστή και ποντάρει μαζί με τους πελάτες του, προσδοκώντας μια καλή υπεραξία. 
Το έργο «Infinity Field, Lefakada Series I» (ακρυλικό σε καμβά, 203x76εκ.) έχει τιμή εκτίμησης 30.000 με 50.000 στερλίνες. Όπως πληροφορούν τα στελέχη του οίκου, ανήκει σε έναν από τους πίνακες που ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή Γερμανού συλλέκτη. «Σχεδόν μια γενιά νεότερος, ο Στάμος ήταν στενός φίλος με πολλούς από τους καλλιτέχνες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, με πιο γνωστό τον Mark Rothko. Μετά το θάνατο του Rothko, το 1970 ορίστηκε ένας από τους τρεις εκτελεστές της διαθήκης του καλλιτέχνη», επισημαίνουν οι ειδικοί του Τμήματος. Επιπλέον, στο ίδιο sale, βγαίνουν προς πώληση άλλα τρία έργα του Στάμου: το «Infinity Field Lefkada Series, For Caspar David Friedrich» (ακρυλικό σε καμβά, 132x127εκ.) και το «Infinity Field, Jerusalem Series» (ακρυλικό σε καμβά, 152,5x152,5εκ.)  με τιμές εκτίμησης 20.000-30.000 στερλίνες έκαστο. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγο καιρό, στα τέλη Σεπτεμβρίου έργο του Στάμου με τίτλο «Infinity Field Lefkada Series» (63,5x50,5εκ.), από τις 10.000 που ήταν η αρχική του εκτίμηση σκαρφάλωσε στις 37.500 στερλίνες! 


ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ… ’08!

Στις 17 Απριλίου του 2008, με τη Στερλίνα να σημειώνει κατακόρυφη πτώση οι πωλήσεις ελληνικών έργων αγγίζουν τα 12 εκατ. ευρώ σε τζίρο, καταγράφοντας δεκαοκτώ νέα ρεκόρ!
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του οίκου Sotheby’s είχαν καταγράψει νέα νούμερα ύψους 9.564.850 λίρες / 11.959.920 ευρώ, παρά το κλίμα της έντονης οικονομικής αστάθειας, που είχε αρχίσει να απλώνεται. Το ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης είχε κινηθεί ανοδικά, ξεπερνώντας τον προηγούμενο τζίρο των 8,1 εκατ. λιρών / 11,5 εκατ. ευρώ, με περισσότερα από το 60% των έργων να πωλούνται έναντι ποσών πολύ πιο υψηλών από τις προ-εκτιμήσεις. 

Ακόμη, η μεταβολή του όγκου του οίκου Sotheby’s στο διάστημα μεταξύ των ετών 2001 και 2007, που έχει εκτοξευθεί από 2,4 σε 15,6 εκατ. λίρες, κατέγραφε αύξηση της τάξεως του 500%!