Το 2016 μπορεί να είναι μια καλύτερη χρονιά
Πριν από λίγες ημέρες αποχαιρετήσαμε, με αρκετή ανακούφιση, το 2015. Ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών, με την Ελλάδα να φθάνει ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ για να οδηγηθεί τελικά σε ένα νέο, επώδυνο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με την αγορά να αντιμετωπίζει – πέραν των άλλων εμποδίων – τον εφιάλτη των κεφαλαιακών ελέγχων, με την οικονομία να επιστρέφει στην ύφεση.
Θα ήταν, δυστυχώς, υπεραισιόδοξο να ισχυριστούμε ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Ωστόσο, εφόσον διασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, το 2016 μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο. Το κύριο ζητούμενο είναι η αναχαίτιση της ύφεσης και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, με κινητήριο δύναμη τις ιδιωτικές επενδύσεις και την εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τη νέα χρονιά είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις και να επιστρέψει το κόστος του χρήματος σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Είναι επίσης ανάγκη να πάψει η επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής, με την κάθε μέρα να φέρνει νέες αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις. Χωρίς ένα σταθερό, απλό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η αναζωογόνηση του επενδυτικού τοπίου, που έχει παγώσει εδώ και πολλούς μήνες. Απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του Επενδυτικού Νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με νέα κίνητρα για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και νέα εργαλεία για τη στήριξη της Μικρομεσαίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της πολυδιάσπασης και της σπατάλης διαθέσιμων πόρων σε αποσπασματικές δράσεις, οι οποίες δεν παράγουν αναπτυξιακό άθροισμα.
Ταυτόχρονα, απαιτείται η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, το οποίο θα ακολουθείται ανεξάρτητα από τις εναλλαγές προσώπων και κομμάτων στην κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να επικεντρώνει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων βιομηχανιών, που θα παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, με διαφοροποίηση και αναβάθμιση της παραγωγής του παραδοσιακού βιομηχανικού χώρου, με ενίσχυση και την ανάδειξη νέων, εξωστρεφών κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τέλος, θα πρέπει εντός του 2016 να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα: για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, τη δημιουργία συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού στις αγορές και τη διαμόρφωση ενός απλούστερου και σταθερού θεσμικού πλαισίου, με ξεκάθαρους κανόνες που ισχύουν για όλους.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες, κατάφεραν να αντέξουν στους κλυδωνισμούς της περασμένης χρονιάς. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν χρειάζονται σταθερότητα και προοπτική.