Ασφαλιστικό και μεταναστευτικό: Ο λόγος στους πολίτες
<p>Του Κωνσταντίνου Μίχαλου προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ </p>
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των τακτικών δράσεων διερεύνησης της κοινής γνώμης, διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα, για καίρια ζητήματα που πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα της χώρας, όπως οι εργοδοτικές εισφορές, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου το οποίο αναρτήθηκε από τις 14 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου στην ιστοσελίδα του Ε.Β.Ε.Α., και στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι επιχειρήσεις-μέλη του αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος. Το πλήθος των συμμετοχών έφτασε τις 850, ενώ το ερωτηματολόγιο αλλά και τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιμελήθηκε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Ε.Β.Ε.Α.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζονται αντίθετοι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ως αποκλειστικού μέσου για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν συμφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση και των εργοδοτικών εισφορών ώστε να αποφευχθεί σημαντική μείωση στις συντάξεις. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί τόσο τις εργοδοτικές εισφορές όσο και τις συντάξεις, έτσι ώστε να καταμεριστεί η επιβάρυνση μεταξύ των δυο. Το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό (38%) συγκεντρώθηκε στην επιλογή σχετικά με την μη διαπραγμάτευση των εργοδοτικών εισφορών και τη μείωση των συντάξεων, ενώ μόλις το 9% των συμμετεχόντων θεωρεί βιώσιμη λύση την αύξηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα που σημαίνει ότι η λύση αυτή δεν προκρίνεται από το 91% των ερωτηθέντων.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνονται να προκρίνουν την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ως μέτρο ενδυνάμωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (78%) υποστηρίζει τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι πρέπει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε όσους επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση ως λύση. Αντιθέτως, μόλις το 16% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να έχει θετική επιρροή στο ασφαλιστικό σύστημα και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Ως προς το μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (40%) δείχνει να προκρίνει την ενσωμάτωση των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα μας στην ελληνική οικονομία και στην παραγωγική δραστηριότητα, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση να δοθεί προτεραιότητα στον ήδη άνεργο πληθυσμό της χώρας.
Το αμέσως επόμενο υψηλό ποσοστό απαντήσεων (32%) συγκεντρώθηκε στην επιλογή που αναφερόταν στη μη ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και στην αποχώρησή τους από τη χώρα. Σχεδόν 2 στους 10 (19%) θεωρούν πως οι πρόσφυγες-μετανάστες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και πως η συμβολή τους στη παραγωγική διαδικασία θα είναι προσοδοφόρα για το σύνολο της χώρας.
Η στάση και η απόψεις των πολιτών σε σχέση τα παραπάνω θέματα φανερώνουν ρεαλισμό και νηφαλιότητα. Αυτό που ζητά η ελληνική κοινωνία από τους κυβερνώντες της, δεν είναι πλέον οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και υποσχέσεις, αλλά σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που κρίνουν το παρόν και το μέλλον του τόπου.