Η καταγγελία Βρέντζου και ο ξυλοδαρμός των … θρασύτατων εφοριακών!
Αναφορά – καταγγελία μη αναμενόμενη, πού αν μη τι άλλο προκάλεσε αίσθηση, έκανε κατά την παρουσίαση των νέων εισιτηρίων διαρκείας και των ανανεώσεων των συμβολαίων Φορτούνη και Μπουχαλάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Βρέντζος στο θέμα των φορολογικών υποχρεώσεων των ΠΑΕ.
« Η ΠΑΕ Ολυμπιακός», είπε «καταβάλλει τους φόρους πού πρέπει. Τον μήνα πού τρέχουμε έχει ξεπεραστεί και το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους στο διάστημα των τελευταίων έξι ετών. Είναι ώρα και οι φορολογικές αρχές να κάνουν και τους αντίστοιχους ελέγχους στις άλλες ομάδες γιατί δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, πού είναι το έλασσον αυτή τη στιγμή. Το μείζον είναι ότι σε μία περίοδο πού όλοι οι Ελληνες πλήττονται από την αυξημένη φορολογία, δεν γίνεται κάποιοι να μην πληρώνουν φόρους» !
Σοβαρότατη η καταγγελία του κ. Βρέντζου. Τρομακτική θα ήταν ο χαρακτηρισμός πού της ταιριάζει καλύτερα. Δηλαδή, κάποιες ΠΑΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ; Και το κράτος ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ; Υπάρχουν ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ τέτοιου είδους φαινόμενα όμοια των οποίων ΖΗΣΑΜΕ στο παρελθόν και όχι μόνο ζήσαμε, αλλά τα ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ κι’ όλας με τα διάφορα άρθρα τύπου 44, κ.λ.π. ;
Εγώ δεν έχω ούτε ψήγμα αμφιβολίας ότι οι ΠΑΕ των γνωστών ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΔΩΝ και των κακομαθημένων ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΩΝ ούτε πληρώνουν, ούτε όμως και ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ, πράγμα πού είναι και το χειρότερο, διότι εδώ γεννούνται σοβαρότατες ποινικές ευθύνες ακόμα και γιά τα κρατικά ελεγκτικά όργανα.
Παραδείγματα ΠΑΕ πού δεν πλήρωναν και έβρισκαν πάντα τρόπους να τη σκαπουλάρουν, με διάφορα τεχνάσματα, υπάρχουν πολλά. Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ όλων όμως, ανήκει στον σημερινό «διοικητή» της ΑΕΚ, τον Δημήτρη Μελισσανίδη ! Αξίζει νομίζω τον κόπο να ξαναθυμηθούμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής, πού έχουν στιγματίσει την ιστορία των ελεγκτικών μηχανισμών του ελληνικού κράτους, ως γεγονότα απίστευτου εξευτελισμού.
«Η μάχη του Κουροπαλατείου»
Τα ιστορικά γεγονότα της αποφράδος ημέρας γιά την ελληνική Εφορία και τους μηχανισμούς της, συνέβησαν ένα πρωϊ του Νοεμβρίου του 1994.
Με εντολή «από ψηλά», μία ομάδα από «αδιάφθορους» του τότε ΣΔΟΕ ανέλαβε μία αποστολή με υψηλό πρόσημα κινδύνου : Να πάνε να ελέγξουν, αιφνιδιαστικά, την επιχείρηση πετρελαιοειδών του Δημήτρη Μελισσανίδη ! Γνώστες των ιδιαιτεροτήτων της αποστολής, οι «αδιάφθοροι» φρόντισαν να εφοδιαστούν κατάλληλα με όλα τα περισσέματα θάρρους και ανδρείας, πριν επιχειρήσουν την υπέρβαση !
Και όντως, στην αρχή όλα έδειχναν ότι η αποστολή θα στέφονταν από επιτυχία. Μόλις ο επικεφαλής πάτησε πόδι στη ρεσεψιόν των γραφείων, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν αντιδράσεις, ή εμφανείς, τουλάχιστον κίνδυνοι. Τίποτα δεν προμήνυε αυτό πού θα επακολουθούσε, αλλά η συνέχεια ήταν απογοητευτική.
«Περιμένετε να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι» τους ενημέρωσε η ρεσεψιονίστ. Και πράγματι, οι αρμόδιοι ειδοποιήθηκαν αμέσως. Και εμφανίστηκαν. Με επικεφαλής του «συνεργείου» μερικών άσβερκων έναν ιδιαίτερα αγριεμένο Μελισσανίδη, ο οποίος απ’ την αρχή δεν άφησε καμία απορία γιά τις προθέσεις του : « Τι θέλεις εδώ, μωρή λινάτσα ;», ήταν το καλωσόρισμα, γιά να ακολουθήσει καταρράκτης ανάλογων προσφωνήσεων, με ελαφρώς απειλητικές τάσεις : «Πάρτε δρόμο αμέσως και μην ξαναπατήσετε, γιατί θα σας κόψουμε τα πόδια. Ξέρουμε πού μένετε» ! Και άλλα τέτοια.
Οι εφοριακοί, όπως είπαμε, είχαν φροντίσει να προετοιμαστούν ψυχικά και διόλου διατεθειμένοι να «κωλώσουν». Επέμεναν να μπούν γιά έλεγχο, εκνευρίζοντας τον Μελισσανίδη και το συνεργείο του. Η κατάσταση πλέον κρεμόταν από μία κλωστή, γιά να μην εκτραχυνθεί. Και η κλωστή … έσπασε !
Αυτό πού ακολούθησε, περιγράφεται στην ιστορία των ελεγκτικών μηχανισμών του ελληνικού κράτους, ως … «Η μέρα του Κουροπαλατείου» ! Η συμπλοκή ήταν τρομερή και τα θύματά της πολλά, κυρίως από τους αδιάφθορους της Εφορίας, πού άρπαξαν τις φάπες της ζωής τους. Όμως, περί της τύχης τους δεν μαθεύτηκε τίποτα στη συνέχεια, διότι η δημοσιότητα πού δόθηκε αφορούσε μόνον τον διάσημο πρωταγωνιστή, πού βεβαίως και είχε και ο ίδιος πάρει ενεργό μέρος στο επεισόδιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα της επομένης, ο «διοικητής της ΑΕΚ» «μαύρισε στο ξύλο» τους Εφοριακούς, αλλά το απόγευμα της ίδιας ημέρας διακομίστηκε στο Τζάννειο με ελαφρά τραύματα, τα οποία ο ίδιος απέδωσε σε τυχαίο τραυματισμό του ! Ομως, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Πειραιά τα τραύματα προκλήθηκαν από τη συμπλοκή πού είχε με τους Εφοριακούς !
Αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών τότε, ήταν κάποιος Δημήτριος Γεωργακόπουλος, ο οποίος αρχικά απείλησε με ποινικές διώξεις και επιβολή κυρώσεων τον Μελισσανίδη και την εταιρεία του. Γρήγορα όμως ξεχάστηκαν και οι διώξεις και οι κυρώσεις. Είναι άγνωστο αν και πως αυτή η πτυχή της ιστορίας απασχόλησε την ελληνική Δικαιοσύνη. Ισως κάποτε απασχολήσει η υπόθεση αυτή τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ισως …