«Ψάχνουμε έργα παγκοσμίως»
<p>Αποστολή στο Λονδίνο </p>
Eρωτηματικά έχουν σκεπάσει τον κλάδο της αγοράς έργων τέχνης με τους επενδυτές να πλέκουν σενάρια για την επίδραση που θα έχει η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για Brexit ή Bremain. Όπως επίσης και για το τι είδους επενδυτικές ευκαιρίες μπορεί αυτό να φέρει στην αγορά.
Πάντως, ως τώρα, κανένα... καταστροφικό σημάδι δεν φάνηκε για τη θέση της ελληνικής αγοράς στον διεθνή χάρτη, έπειτα μάλιστα από το μίνι Greek Sale που πραγματοποίησε ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο.
Οι τιμές πώλησης για τις blue chip υπογραφές που συμπεριέλαβε κάτω από αυστηρή επιλογή ο οίκος, μπορεί να μην εκτοξεύθηκαν, αλλά τουλάχιστον διατήρησαν τα ήπια επίπεδα των εκτιμήσεων. Τα τρία έργα που βγήκαν προς πώληση, βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου της δημοπρασίας, γεγονός που τόνωσε ιδιαίτερα την προβολή της ελληνικής τέχνης στους bidders - καθώς είθισται στα πρώτα 40-50 lots το ενδιαφέρον παρακολούθησης να είναι πιο έντονο απ’ ό,τι στα τελευταία σε καταλογογραφική κατάταξη έργα.
Ο πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη, προερχόμενος από την Ελλάδα, με τίτλο «The Red Parasol» (λάδι σε καμβά, 58x44,5 εκ.), αγοράστηκε έναντι 25.000 στερλινών (32.928 ευρώ). Η εκτίμηση του είχε υπολογιστεί μεταξύ 25.000 και 35.000 στερλινών. Πρόκειται για μια συμφέρουσα προς τον αγοραστή επιλογή, δίνοντας, όμως, και μια ανάσα ρευστότητας στον πωλητή, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανόδου στο μέλλον. Θυμίζουμε ότι στην προέλευση του έργου αναφέρεται ότι είχε αποκτηθεί από τον προπάππου του σημερινού πωλητή, ενώ για τη γνησιότητά του ο οίκος πληροφορεί πως ο πίνακας θα συμπεριληφθεί στη μονογραφία που αναμένεται να κυκλοφορήσει και που επιμελείται ο Μανόλης Βλάχος.
Παρομοίως, στο low estimate αγοράστηκε ο πίνακας του Θεόδωρου Ράλλη «Reading Rabbi» (λάδι σε πάνελ, 24x35 εκ.), που πούλησε Γάλλος ιδιώτης, δηλαδή έναντι 10.000 στερλινών (13.171 ευρώ). Η αρχική του εκτίμηση κυμαινόταν από 10.000 έως 15.0000 στερλίνες.
Λίγο χαμηλότερα από την αρχική τιμή εκτίμησης πουλήθηκε το πορτρέτο του Γεωργίου Μπουζιάνη «Portrait of a lady» (λάδι σε τελάρο, 55,6x44 εκ.), προερχόμενο από γερμανική συλλογή όπου απεικονίζεται η γυναίκα του καλλιτέχνη. Οι αρχικές τιμές κυμαίνονταν από 8.000 έως 12.000 στερλίνες και το έργο κλείδωσε στις 7.500 στερλίνες (9.878 ευρώ).
Στο πλαίσιο της τακτικής του να «ρίχνει» πίνακες ή γλυπτά Ελλήνων καλλιτεχνών ανάμεσα σε καταξιωμένα ονόματα Ευρωπαίων, φαίνεται να εδραιώνεται, με τους επικεφαλής του οίκου να μη βλέπουν σύντομη επιστροφή σε ανεξάρτητη ενότητα.
«Το ίδιο έχει συμβεί και με το Turkish Sale», επεσήμανε σε συνάντησή του με την «Ε» ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής της Ελληνικής Τέχνης και των Corporate Art Services, Μουσείων και Οργανισμών στον οίκο Sotheby’s. «Τα τουρκικά έργα πλέον συμπεριλαμβάνονται στα Orientalists Sales, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς τακτική που εφαρμόσαμε και εμείς όσον αφορά τα Greek Sales», εξήγησε.
Κύριε Φράγκο, κάνοντας έναν απολογισμό από την αρχή των Greek Sales μέχρι σήμερα, ποια είναι η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό, για να χαρακτηρίσετε τη συγκεκριμένη αγορά;
Οι Ελληνες συλλέκτες συναλλάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών στον οίκο Sotheby’s και ήταν συναρπαστικό να παρατηρεί κανείς την ποικιλία και διαφορετικότητα στο γούστο τους. Η ελληνική αγορά, όπως και κάθε άλλη αγορά, αλλάζει συνεχώς. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο προσαρμοζόμαστε συνεχώς, στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε το νέο κάθε φορά υλικό, προκειμένου να «μιλήσει» καλύτερα στους συλλέκτες, ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε πολύ μεγάλη πτώση στην αξία των έργων του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Από τη μια, αυτό δημιούργησε ευκαιρίες στους αγοραστές, αλλά, από την άλλη, οι πωλητές ανησύχησαν. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Ο καθένας, όταν πουλά ή αγοράζει έργα, το κάνει για τους δικούς του λόγους. Ο αριθμός των έργων του Βολανάκη που διατίθενται σήμερα την αγορά έχει μειωθεί, αλλά ο οίκος Sotheby’s συνεχίζει να προσφέρει στους συλλέκτες μια μικρή και προσεκτικά επιλεγμένη γκάμα, εστιάζοντας σε δελεαστικές εκτιμήσεις και κομμάτια που είναι πολυπόθητα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ependisinews.gr