Μία "βουτιά" στις μαθηματικές λεπτομέρειες του εκλογικού νόμου
<p>Οι αλλαγές στο εκλογικό μέτρο - Πώς θα ήταν η Βουλή μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και το Σεπτεμβρίου</p>
Χαρτί και μολύβι έχουν βγάλει πλέον στα επιτελεία των κομμάτων μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου και την αλλαγή του σε απλή αναλογική. Σε ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα πλέον υπολογίζουν το πώς θα κινηθούν ανά την Ελλάδα με τα νέα δεδομένα για την κατανομή των εδρών αφού ο μαθηματικός τύπος πλέον αλλάζει προς το απλούστερο.
Το εκλογικό μέτρο για την κατανομή των εδρών προκύπτει από τη διαίρεση των εγκύρων δια του αριθμού των εδρών της Βουλής, δηλαδή δια του 300. Μέχρι τις τελευταίες εκλογές το μέτρο για την κατανομή των εδρών ήταν διαφορετικό αφού η διαίρεση γινόταν με το 250 καθώς εξαιρούνταν οι 50 έδρες του bonus. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι έγκλυρα ψηφοδέλτια θεωρούνται όσα προκύπτουν από το άθροισμα των ψήφων των κομμάτων που ξεπερνούν το φράγμα του 3% και μετέχουν στην κατανομή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν έχει μόνο η εικόνα που θα είχε η Βουλή αν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου γίνονταν με απλή αναλογική αλλά και η κατανομή των εδρών όπως θα προέκυπτε με απλή αναλογική στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015
ΣΥΡΙΖΑ 114
Νέα Δημοκρατία 90
Χρυσή Αυγή 22
Δημ.Συμπαράταξη 20
ΚΚΕ 18
Το Ποτάμι 13
ΑΝ.ΕΛ 12
Ένωση Κεντρώων11
Εκλογές Ιουνίου 2012
Νέα Δημοκρατία 95
ΣΥΡΙΖΑ 86
ΠΑΣΟΚ 39
ΑΝΕΛ 24
Χρυσή Αυγή 22
ΔΗΜΑΡ 20
ΚΚΕ 14