"Φορολογικός παράδεισος" με… bitcoin
<p>Μετά τους Nasdaq, Goldman Sachs τώρα οι dealers στήνουν αγορά με το άγνωστο κρυπτονόμισμα</p>
Ο όρος bitcoin δεν είναι ξένος μόνο για τους επενδυτές στην αγορά τέχνης, αλλά και για πολλούς που κινούνται στις πιο κλασικές αγορές. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα άυλο, διαδικτυακό νόμισμα που δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική τράπεζα, επιτρέποντας στους χρηστές, τους διακομηστές και τις διευθύνσεις IP στην προκειμένη περίπτωση, να κινούνται ινκόγκνιτο, όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται.
Εμείς σήμερα δεν θα σταθούμε στην γεωπολιτική διάσταση του bitcoin, ως μια νέα επανάσταση ηλεκτρονικού νομίσματος και «όνειρο κάθε οικονομολόγου» όπως περιέγραφε τρία χρόνια πριν ο υπ. οικονομίας κ. Βαρουφάκης που ήταν advisor στην εταιρία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Valve Corporation. Ούτε για το αν πρόκειται για μία άλλη χειραγώγηση μαζών που θα υποκύψει στο νέο νόμισμα (Εurocoin;).
Θα δώσουμε μια πρώτη διάσταση της νέας αυτής οικονομίας που εξαπλώνεται ραγδαία και… κρυπτογραφικά. Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Timo Schlaefer, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs ανακοίνωσε την έναρξη των παραγώγων Bitcoin Broker CryptoFacilities, ενώ πριν από λίγες ημέρες το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επένδυσε 75 εκατ. δολάρια στο Bitcoin, ανεβάζοντας το συνολικό της κεφάλαιο στα 106 εκατ. δολάρια. Το σενάριο της υποδόριας κυριαρχίας του Bitcoin, ο Nasdaq, ανακοίνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ότι σύντομα θαπροβεί στην αγορά ψηφιακού νομίσματος της εταιρίας.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών στην οικονομία του Bitcoin ενισχύεται ακόμη περισσότερο στον τομέα των πολυτελών επενδύσεων και της αγοράς τέχνης. Διαδικτυακές γκαλερί, και επενδυτικές εταιρίες πάνω στην art market η BitPremier, η ArteQuesta ή η Art4Bit έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα συναλλαγών μέσω Bitcoin. Διαβεβαιώνουν μάλιστα τους πελάτες τους ότι θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στην Τέχνη σε μια μη ελεγχόμενη χειραγωγούμενη αγορά αλλά με καθαρό και ιχνηλάσιμο τρόπο μέσω της οικονομίας του Bitcoin. Με τη νέας αυτή μορφή συναλλαγής παρέχουν στους πελάτες τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην Αγορά Τέχνης χωρίς κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις ή επιπλέον χρεώσεις αμοιβών.
Ακόμη κι αν υπάρχουν σκοτεινές πλευρές, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη κάποιο νομικό πλαίσιο για το bitcoin, ακόμη κι αν κυκλοφορούν κινδυνολογικά σενάρια περί εκτεθειμένου λογισμικού σε hackers λόγω ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων, οι επενδυτές μιλούν για έναν ιδιαίτερα άνετο τρόπο συναλλαγής αλλά και ελκυστικό «κρυπτονόμισμα» που μπορεί να μην έχει τη σφραγίδα μιας κεντρικής τράπεζας, αλλά υπόσχεται αποφυγή φόρου και κέρδη από τα σκαμπανεβάσματα της ισοτιμίας του Bitcoin-δολαρίου ή άλλα κρατικά νομίσματα.
Αν κάποιος πληρώσει δηλαδή έναν πίνακα 1 bitcoin για μια στερλίνα, και η στερλίνα αργότερα ανέβει στο 1,20 τα κέρδη έχουν καταχωρηθεί.
Φαίνεται λοιπόν, πως όσο πιο πολύ κύρος αποκτά το ιντερνετικό νόμισμα τόσο πιο πολύ θα τύχει αποδοχής. Και όσο αυτό συμβαίνει και, άρα, διευκολύνει τις αγορές, θα μπούν κι άλλοι στο παιχνίδι. Ηδη, μέσω της BitPremier τίθενται προς πώληση μια φωτογραφία του Peter Beard και μια μεταξοτυπία του LeRoyNeiman. Η πρώτη έχει εκτιμηθεί περί τα 11.671.089 BTC (1.100.000 δολάρια) και το δεύτερο έργο περί τα 103.448 BTC (9.750.δολάρια).
(i)
Λέγεται πως το bitcoin εφεύρε ο Σατόσι Νακαμότο, το 2008 όταν απλώς συνέταξε την ιδέα πρόταση του για τη δημιουργία ψηφιακού χρήματος, υπό τον τίτλο «Βitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System». Όταν όμως η ιδέα υτπυ πήρε τεράστιες διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχέση με το γεγονός…