Ιφιγένεια η επιχειρηματικότητα
<p>Η ρήξη δεν είναι λύση, αλλά ήττα!</p>
Οι προτεινόμενες αλλαγές για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% και για επιπλέον φόρο-τιμωρία 12% στην κερδοφορία άνω του €1 εκ., εκτός απο αντιαναπτυξιακές είναι άκρως τιμωρητικές.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η ενοχή της επιχειρηματικότητας, το έγκλημα της κερδοφορίας και η τιμωρία της υπερφορολόγησης. Οι ελληνικές προτάσεις, επιβεβαιώνουν ότι η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα είναι "πολιτικό και οικονομικό λάφυρο" συναλλαγής και εύκολης ανταλλαγής της εκάστοτε Κυβέρνησης με τους Δανειστές. Όσο για τους "ορθοπεδικούς χαρακτηρισμούς περί "ραχοκοκαλιάς" της οικονομίας είναι πλέον βέβαιο ότι εννοούν της άκρας φορολογίας.
Το βέβαιο είναι ότι εάν στον προϋπολογισμό του 2014 τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 15 δις, το επιπλέον 3% φορολόγησης δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά €450 εκ., αλλά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, από το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά. Εαν oι εμπνευστές, της ελληνικής πρότασης είναι πεπεισμένοι, ότι θυσιάζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα, ως σύγχρονη "Ιφιγένεια", θα σωθεί η Χώρα, οφείλουν τουλάχιστον να μας πείσουν και να είναι βέβαιοι ότι θα το κάνουμε. Άλλωστε, θα συμβεί για 10η φορά, αφού έχουμε ήδη υποστεί αυξήσεις φόρων, 9 φορές τη πενταετία. Ποιά είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ τιμωρητικής λιτότητας του μνημονίου και αντιαναπτυξιακών μέτρων της συμφωνίας; Το κλίμα έχει αρχίσει να βαραίνει επικίνδυνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Έχουμε καταλάβει για τα καλά, οτι κοστίζει ακριβά να είσαι Ελληνας στη Χώρα σου και κοστίζει ακόμα ακριβότερα να είσαι συνεπής επιχειρηματίας στην Ελλάδα.
Το μαρτύριο να συμφωνούμε το πρωί και να χρεοκοπούμε το βράδυ, έχει απογοητεύσει και τους πλέον αισιόδοξους, ενώ έχει εξαντλήσει τη συναλλακτική εμπιστοσύνη στην αγορά. Από την άλλη, ο λογαριασμός των προτεινόμενων δημοσίων εσόδων είναι πολύ μεγάλος, αφού αναζητούνται 1,36 δις ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και άλλα 1,65 δις ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Επιπλέον η μεσοσταθμική αύξηση σε βασικά αγαθά θα κυμανθεί από 8-10%, ενώ η παραπάνω επιβάρυνση στους νησιώτες προσεγγίζει το 13%. Αθροιστικά οι φορολογικές αυξήσεις στην εστίαση και τον τουρισμό, υπολογίζονται στα 785 εκ. ευρώ και στις μεταφορές 520 εκ. ευρώ. Απορώ ειλικρινά με τους δανειστές εαν πράγματι πιστεύουν ότι μπορούν να βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα από μια ελληνική αγορά σε ακινησία; Οι Έλληνες φτωχύναμε για να μη πτωχεύσει η Χώρας μας. Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας το θεωρώ εθνική ντροπή.
Ως εκ τούτου πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή να αντιπολιτεύεται τη λαϊκή εντολή συμφωνίας για τη παραμονή μας στο Ευρωζώνη. Η συμφωνία μπορεί να μην διαφαίνεται πλέον έντιμη και επωφελής, αλλά μάλλον πολύ μέτρια και επώδυνη, όμως ακόμα και έτσι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και σωτήρια για την οικονομία και την κοινωνία της Χώρας μας. Κάθε άλλη καταστροφική εξέλιξη θα είναι άδικη για τις θυσίες μας, 6 ετών.
Η ρήξη δεν είναι λύση, αλλά ήττα!