του Νίκου Σίμου

Προσωπικώς δεν έχω τίποτε εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. Πρώτον διότι όπως έχω ξαναγράψει με άλλη αφορμή, το Κράτος δεν είναι μία αφηρημένη έννοια και από κάποιους στελεχώνεται. Και κράτος χωρίς δημοσίους υπαλλήλους δεν μπορεί να λειτουργήσει, σε πείσμα των όψιμων νεοφιλελεύθερων που αν μπορούσαν θα έβαζαν ...ρομπότ στην κρατική μηχανή.

Από την άλλη πλευρά, αυτοί που στελεχώνουν το κράτος, από τον προϊστάμενο και τον γενικό διευθυντή έως τον τελευταίο κλητήρα, είναι κάποιοι από τη δική μας φυλετική σάρκα. Με ό, τι και αν αυτό σημαίνει σε σχέση με την κακή εκδοχή του εθνικού DNA. Κατά συνέπειαν, μπορούμε να δικαιολογήσουμε γιατί κάθε χρόνο ο γενικός επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης, στην ετήσια Έκθεσή του, φρίττει με όσα διαπιστώνει για το πως λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αλλά και για την έκταση της διαφθοράς την οποία ανέδειξαν τελευταίως και οι αποκαλυφθείσες περιπτώσεις αθέμιτου πλουτισμού πολλών δημοσίων υπαλλήλων.

Το ένα θέμα επομένως είναι η καλύτερη λειτουργία της κρατικής μηχανής και η γραφειοκρατία που «σκοτώνει» τους πολίτες. Ως παραδείγματα τέτοιας απίθανης λειτουργίας μπορούμε να αναφέρουμε από «ευρήματα» του παρελθόντος (α) το γεγονός ότι προκειμένου να κατεδαφισθεί ένα παράνομο ...WC χρειάστηκαν μήνες! (β) Το γεγονός ότι τα αυθαίρετα εξακολουθούν να φυτρώνουν σαν μανιτάρια (γ) το γεγονός ότι οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες εξακολουθούν για πάνω από 25 χρόνια να κρατούν τα πρωτεία της διαφθοράς! (δ) το γεγονός ότι στα Νοσοκομεία γίνεται όργιο σπατάλης και οι επιτήδειοι «’κονομάνε μια ζωή».

Το άλλο θέμα είναι αν οι επονομαζόμενοι –σε μία πολιτικώς ορθή προσέγγιση- επίορκοι, ενώ στην ουσία είναι ...λωποδύτες του κερατά, θα τύχουν των κυρώσεων που τους αξίζουν.

Το διαχρονικό συμπέρασμα από την εμπειρία της λειτουργίας της κρατικής μηχανής είναι δυστυχώς ότι πολύ δύσκολα ξεριζώνονται όλα αυτά τα κακά που φυτρώνουν επί τόσα χρόνια. Κι αυτό διότι έχουν «ποτισθεί» οι αντιλήψεις με το δηλητήριο της λαμογιάς. Και διότι μέχρι σήμερα η ατιμωρησία ήταν το αίτιο του πολλαπλασιασμού των βρωμερών φαινομένων.