του Νίκου Σίμου

Μία από τις αδιάψευστες αλήθειες στην Ελλάδα είναι ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν. Γράφαμε και τις προάλλες ότι υπάρχει μία μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των δεικτών του πληθωρισμού στη χώρα μας που υποτίθεται ότι μειώνονται συνεχώς, έχοντας φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ πτώσης, και της πραγματικότητας που λέει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών συνεχώς παρουσιάζουν αυξητική τάση! Μάλλον θα πρόκειται για άλλο ένα από τα ελληνικά ..θαύματα, το ποίο δυστυχώς ήλθε να επιβεβαιώσει και η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Detailed Average Price Report).

Πήρε λοιπόν η Επιτροπή τις τιμές 20 βασικών αγαθών σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Στις δύο χώρες, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία οι μισθοί είναι χαμηλοί σε σχέση με τις δύο άλλες που ήταν το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Και αυτό που προέκυψε ήταν ότι για να είναι αντίστοιχες οι τιμές των προϊόντων προς την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, θα έπρεπε να είχαμε μισθούς Ολλανδίας ή Λουξεμβούργου. Στις χώρες μάλιστα αυτές που δεν έχουν ελληνικούς μισθούς τα βασικά προϊόντα που εξετάστηκαν ήταν φθηνότερα απ’ ό, τι στη χώρα μας!

Κοντολογίς ο Έλληνας διαθέτει το 10, 81% του μισθού του για να αγοράσει 20 βασικά αγαθά όταν ο Λουξεμβούργιος δαπανά το 3,7% των μηνιαίων εισοδημάτων του και ο Ολλανδός το 3,4%! Λιγότερο από εμάς δίνει για βασικά αγαθά και ο ευρισκόνενος στον ίδια οίρα Πορτογάλος.

Το βέβαιο είναι ότι πάλι θα ακούσουν οι Έλληνες επιχειρήματα του τύπου, «έχουν αυξηθεί τα καύσιμα», «έχει αυξηθεί η τιμή των πρώτων υλών», ή ότι «υπάρχει καρτέλ» και διάφορα άλλα, χωρίς ο καταναλωτής να κατανοεί, τελικώς, τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν όλα αυτά στις τιμές ούτε βεβαίως είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει. Εκείνο που διερωτάται είναι πως είναι δυνατόν σε άλλες χώρες να συμβαδίζουν οι τιμές προς τις αυξομειώσεις της αγοραστικής δύναμης των πολιτών των χωρών αυτών και εδώ, οι τιμές να αυξάνονται συνεχώς, ενώ αντιστοίχως μειώνονται τα εισοδήματα. Η απάντηση ενδεχομένως να μην αρέσει στον πολιτικό κόσμο. Οι χώρες εκείνες είναι κανονικά κράτη....