Η Ελβετία και το μεταναστευτικό
Το δημοψήφισμα αναδεικνύει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε έξαρση
του Νίκου Σίμου
Το ελβετικό δημοψήφισμα για τον περιορισμό της μετανάστευσης προς την Ελβετία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποδειχθεί απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Διότι άλλα πράγματα ήδη συμβαίνουν στην Ελβετία τα οπόία δεν έχουν αναδειχθεί. Ποια είναι αυτά; Το ότι έχει παύσει η χώρα αυτή να είναι ασφαλής όπως στο παρελθόν!!
Μπορεί να προκαλεί εντύπωση το γεγονός αυτό, πλην όμως η αίσθηση που έχουν πλέον οι Ελβετοί δεν θα πρέπει να απομονωθεί από την πρωτοβουλία για την μετανάστευση από χώρες της ΕΕ, που, σε τελευταία ανάλυση, αφορά και στελέχη επιχειρήσεων ή επιστήμονες ή εξειδικευμένα εργατικά χέρια.
Δύο συμβάντα ενδεχομένως να αποκαλύπτουν και την συνέχεια της πρωτοβουλίας που πήραν οι ελβετικές αρχές. Έλληνας συνταξιούχος πρέβυς που ζει στη Γενεύη επισκέφτηκε την κόρη του που ζει σε άλλη πόλη στην Ελβετία. Όταν επέστρεψε μετά από μερικές μέρες στο σπίτι του το βρήκε ρημαδιό. Είχαν μπει μέσα κλέφτες και το είχαν κάνει άνω κάτω. Που αυτά; Στην άλλοτε ασφαλή Ελβετία.
Το συμβάν το διηγήθηκε το θύμα σε συνάδελφό του διπλωματικό στην Αθήνα, ο οποίος δεν πίστευε το γεγονός. Για διασταύρωση, επικοινώνησε με άλλον εν ενεργεία συνάδελφό τους που υπηρετεί στην Ελβετία και έκπληκτος τον άκουσε να λέει ότι η χώρα αυτή δεν είναι πια το πρότυπο που ήξερε και που είχε γνωρίσει και ο συνομιλητής τουμ την δεκαετία του ΄90. Σε επίρρωση δε των λεγομένων του του ανέφερε το δεύτερο συμβάν- ότι μεγάλο διπλωματικό ζήτημα είχε προκληθεί προ καιρού όταν λήστευσαν, στις 8 η ώρα το βράδυ και όχι στα άγρια μεσάνυχτα- τον γιό του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελβετία!
Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα των ρολογιών, της σοκολάτας και των Τραπεζών θα ήσαν αδιανόητα άλλες εποχές. Πλην όμως, ακριβώς επειδή συμβαίνουν πλέον και εκεί, αναδεικνύουν σε όλη του την έκταση το μεταναστευτικό πρόβλημα, από το οποίο πλήττεται κυρίως η χώρα μας. Και η οποία έχει καταντήσει η μεταναστευτική «χωματερή» της Ευρώπης εξ αιτίας της σύμβασης του Δουβλίνου που υπέγραψε και η Ελλάδα και εξ αιτίας της οποίας, όσοι λαθραίοι μετανάστες οδεύουν προς την Ευρώπη επαναπροωθούνται πίσω στη χώρα προέλευσης. Δηλαδή σε μας. Από την σύμβαση επωφελούνται οι χώρες του Βορρά βεβαίως και όχι οι χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία οι οποίες έχουν «ανοικτές πόρτες» λόγω της μεγάλης τους ακτογραμμής.
΄Οσο βολεύεται η λοιπή Ευρώπη, τόσο θα υποφέρει η χώρα μας. Τώρα τους κακοφαίνεται, εκεί στις Βρυξέλλες, η ελβετική πρωτοβουλία. Να δούμε πότε θα υπάρξει ελληνική.....