Για να τιμήσει ο Τσίπρας την Γενοκτονία πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσει ο… Φίλης!
Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι τα στελέχη του!
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Μενίδι για τον Ποντιακό Ελληνισμό αποτελεί την επιτομή του ψεύδους, της υποκρισίας και της διαστροφής.
Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως «δεσμεύτηκε» να… προωθήσει «την εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία». Μιλάμε για τον άνθρωπο που αφαίρεσε από την διδακτέα και εξεταστέα ύλη ακριβώς το κεφάλαιο για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό! Το οποίο επανέφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!
Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι τα στελέχη του!
Πέρασαν το σύνολο του πολιτικού τους βίου γράφοντας «λευκές σελίδες» της Ιστορίας μας. Είχαν πάντα αλλεργία για κάθε τι το εθνικό και πατριωτικό. Χειρουργικά αφαίρεσαν από την ύλη της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό. Δεν ψήφισαν τον αντιρατσιστικό νόμο, που ποινικοποιεί την άρνηση των αναγνωρισμένων Γενοκτονιών. Θυμούνται πάντα τον Ποντιακό Ελληνισμό πριν από τις εκλογές. Και τώρα, πάλι προεκλογικά, έρχονται να μιλήσουν στους Πόντιους για την Γενοκτονία και τον Παρευξείνιο Ελληνισμό!
Καλά που δεν είχε δίπλα του τον Μπαλτά και τον Φίλη ο κ. Τσίπρας όταν τα έλεγε αυτά!
Ποντάροντας για άλλη μια φορά στη λήθη, με πρόλογο Πόπης Τσαπανίδου της Ποντίας, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ενώπιον των παλλινοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση για να συμπεριλάβει στο ψευδεπίγραφο σύνθημά του «Δικαιοσύνη παντού» και την Ποντιακή Υπόθεση: «Δικαιοσύνη Παντού και στα Δίκαια του Ποντιακού Ελληνισμού», όπως εκστασιασμένος μας ενημέρωσε με ανακοίνωσή του, ο ποντιακής καταγωγής υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός των Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Δεν ξέρω και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει ποιοι Πόντιοι «αξιωματούχοι» και με ποια λογική έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση στο Μενίδι για να πανηγυρίσουν για τις οκτώ «δεσμεύσεις» Τσίπρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Όποιοι κι’ αν ήταν δεν έχουν καμιά δικαιολογία. Γιατί υποτίθεται πως η ποντιακή ιδιότητα είναι συνώνυμη της μνήμης και της άρνησης της λήθης. Κι’ αν δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το μαρτύριο των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας, τότε δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε το πρόσφατο παρελθόν. Δυστυχώς, αυτοί ξέχασαν!
Η αλήθεια για τα σχολικά βιβλία
Ξέχασαν ότι:
Στην ιδρυτική του διακήρυξη (Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, 22 Ιουλίου 2013) ο ΣΥΡΙΖΑ μας είχε ενημερώσει ότι «αποκαθιστούμε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό», συνδέοντάς τες με το γνήσια λαϊκό»!
Προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο, το καλοκαίρι του 2015 με υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Αριστείδη Μπαλτά, αφαίρεσαν από την διδακτέα και εξεταστέα ύλη της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο για τον «Παρευξείνιο Ελληνισμό κατά το 19ο και 20ο αιώνα» (9 σελίδες) αντικαθιστώντας το με ενότητες του Κεφαλαίου… «Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση» (31 σελίδες)! Προφανώς δεν ήταν απόφαση Μπαλτά. Ήταν απόφαση Τσίπρα-Καμμένου. Προχτές, από το Μενίδι, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να προωθήσει «την εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία». Ο άνθρωπος που αφαίρεσε την εκμάθηση της ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού, δεσμεύτηκε ότι θα… την προωθήσει!
Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Το κεφάλαιο «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα»,, εντός του οποίου αναπτύσσονται και τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, αφαιρέθηκε με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 96080/Δ2/ΦΕΚ Β΄ 1186/19-6-2015. Όταν υπουργός Παιδείας ανέλαβε ο Νίκος Φίλης – μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και αφού μετονόμασαν το (μετονομασμένο από την πρώτη επαναστατική περίοδο) υπουργείο σε Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων - έσπευσε και αυτός να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 151387/Δ2/ΦΕΚ Β΄ 2139/5-10-2015, για όσους αποφοίτους Λυκείου επρόκειτο να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα πανελληνίων εξετάσεων.
Εδώ σημειώστε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέφερε το συγκεκριμένο Κεφάλαιο (ΦΕΚ 19 Ιουλίου 2021 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3137 και ΦΕΚ 3731/2022). Οπότε τι ακριβώς «δεσμεύεται» να πράξει ο κ. Τσίπρας;
Οι «επιστημονικές» απόψεις Φίλη για την Γενοκτονία
Τον κ. Φίλη τον διόρισε, βέβαια, ο κ. Τσίπρας. Και τον διόρισε παρά το γεγονός ότι είχε εκφράσει δημόσια, με άρθρο του στην Αυγή (20 Αυγούστου 2014), την… «επιστημονική» άποψή του για την Γενοκτονία.
Αφορμή είχε σταθεί το αίτημα 38 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα η άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι). Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «έβαλε μπροστά» τους βουλευτές για να πετύχει αυτό που ο ίδιος επιθυμούσε.
Έτσι, στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Παλαιοκομματισμός και “Γενοκτονία”» - βάζοντας ξεκάθαρα σε εισαγωγικά την λέξη Γενοκτονία – ο κ. Φίλης είχε υποστηρίξει ότι «τα περί Γενοκτονίας ήταν μια απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας», ότι «ο Σαμαράς διακρινόμενος για τον παλαιοκομματισμό του» υποκίνησε την επιστολή των 38 βουλευτών του και ότι «η εθνικιστική δημαγωγία κατά κανόνα λειτουργεί ως προκάλυμμα για να κρυφθούν οι ολέθριες επιπτώσεις εις βάρος του λαού. Σήμερα, μάλιστα, επιδιώκεται να συγκαλυφθεί η μνημονιακή υποτέλεια»!
Και ότι «η αναδίφηση ιστορικών διενέξεων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως υπόβαθρο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, η άσκηση εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης παραπέμπουν στην παλαιοκομματική Ελλάδα και σε εθνική ταπείνωση»!
Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Φίλης ανέφερε πως η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Φεβρουάριος 1994), να χαρακτηρισθεί ως Γενοκτονία η αιματηρή εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη «δεν υπάκουε σε αμερόληπτα επιστημονικά - ιστορικά κριτήρια, αλλά εξυπηρετούσε ψηφοθηρικές - εθνικιστικές σκοπιμότητες»!
Μιλούσε δε για «όψιμη μετακίνηση σε επίπεδο ορολογίας», που «υποκρύπτει απόπειρα μετάλλαξης της ιστορικής εμπειρίας και των γεγονότων, η οποία μάλιστα "επισημοποιείται" με την παραγωγή μιας νέας, μεροληπτικής ιστορίας»!
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργικές απόψεις ήταν απλά… προσωπικές!
Όταν ο κ. Φίλης υπουργοποιήθηκε, το θέμα, όπως ήταν φυσικό, επανήλθε. Και τότε εκείνος, αν και εν ενεργεία υπουργός Παιδείας, επέμεινε από το βήμα της Βουλής πως επρόκειτο για την επιστημονική του άποψη! Και ο ΣΥΡΙΖΑ τον αθώωσε, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να έχει προσωπικές απόψεις. Δηλαδή το γεγονός ότι συνέχιζε να διατυπώνει αυτές τις απόψεις υπό επίσημη ιδιότητα, δεν είχε καμιά σημασία για τον κ. Τσίπρα που τάχα σήμερα κόπτεται για την Γενοκτονία.
Στις 5 Νοεμβρίου 2015 συνέβησαν μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα γνωστά χρυσαυγίτικα επεισόδια (με τον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου) που προκλήθηκαν στη διάρκεια ποντιακής διαδήλωσης κατά της αρθρογραφίας Φίλη.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στη Βουλή, ο κ. Φίλης επέμεινε στις απόψεις του. Είπε:
«Ως υπουργός υποστηρίζω την επίσημη θέση της πολιτείας για την γενοκτονία των Ποντίων τιμώ τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβομαι τη μνήμη των απογόνων τους. Σέβομαι την απόφαση της Βουλής ως υπουργός ανεξάρτητα από τις επιστημονικές μου απόψεις. Δεν υπάρχει στη δημοκρατία αναστολή άποψης. Είναι γενοκτονία άποψης να πούμε ότι βάζουμε τις απόψεις μας στον πάγο».
Δηλαδή ήταν συγχρόνως και υπουργός και… επιστήμων!
Η οργή Μητσοτάκη και οι κραυγές ΣΥΡΙΖΑ περί… πατριδοκαπηλίας!
Σκληρή ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποψήφιου τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας «Η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας από την Αριστερά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ένας ανιστόρητος δεν μπορεί να είναι υπουργός Παιδείας!».
Και μετά άρχισε το πανηγύρι. Η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, με διάφορες ευκαιρίες, μέσα στη Βουλή και με συνεντεύξεις της, υποστήριξε πως τα στελέχη της ΝΔ που αντέδρασαν στις δηλώσεις Φίλη το έπραξαν «για να κινητοποιήσουν εθνικιστικά αντανακλαστικά, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ»!
Στην ίδια λογική είχε κινηθεί και ο τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας – δεν πρέπει να δίνουμε τέτοιες διαστάσεις, υπάρχει μια άποψη σε επίπεδο ετών, η Βουλή ομόφωνα το έχει αναγνωρίσει, κύκλοι προσπαθούν να αποδράσουν από τα πολιτικά τους αδιέξοδα και άλλα τέτοια φληναφήματα.
Σε «υστερικού τύπου πατριδοκαπηλία» είχε αναφερθεί ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος επίσης μίλησε για ύπαρξη επίσημης άποψης, χωρίς ωστόσο να την επαναλάβει και χωρίς να ξεκαθαρίσει αν την ενστερνίζεται ο ίδιος.
Ως επιστέγασμα ήλθε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (5 Νοεμβρίου 2015):
«Προσπαθώντας να αναδείξουν σε μείζον πολιτικό θέμα μια προσωπική θέση του Ν. Φίλη που εκφράστηκε, μάλιστα, προ διετίας, κατάφεραν να ανασύρουν στο προσκήνιο τις δυνάμεις του μίσους και της ακροδεξιάς βίας».
Φυσικά δεν επρόκειτο «προ διετίας», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα επιδίδεται σε προπαγάνδα των αριθμών - ο ίδιος ο κ. Φίλης μάλιστα είχε πει πως την άποψη αυτή διατύπωσε σε άρθρο του στην «Αυγή» πριν από έξι-επτά χρόνια!
Δυο μέρες αργότερα, ήλθε και η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφερόταν πως «οι προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενος σε παλιό άρθρο του, σχετικά με τη διάκριση μεταξύ "αιματηρής εθνοκάθαρσης" και "γενοκτονίας" των Ποντίων ξεσήκωσε έναν ορυμαγδό εθνικιστικών δηλώσεων, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής προσπάθειας πατριδοκαπηλίας»!
Λογικό αφού στον ΣΥΡΙΖΑ ιστορικά θεωρούν πως όποιος ασχολείται με τα εθνικά θέματα και ενδιαφέρεται γι’ αυτά, είναι πατριδοκάπηλος!
Αλλά επειδή κακή τη μοίρα είχαν βρεθεί στην εξουσία, μιλούσαν για την ύπαρξη «επίσημης άποψης», με τρόπο που οι ίδιοι αποστασιοποιούνταν από αυτήν! Στην πραγματικότητα δεν μας είπαν ποτέ αν η «επίσημη άποψη» περί Γενοκτονίας είναι και δική τους!
Και τώρα – όπως κάθε φορά πριν από εκλογές – ο κ. Τσίπρας ξαναθυμήθηκε την Γενοκτονία!
Τα κατά ΣΥΡΙΖΑ «λεγόμενα εθνικά θέματα»
Δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να θυμούνται όσοι παριστάνουν τις «κεφαλές» του ποντιακού χώρου, για τα κατά ΣΥΡΙΖΑ «λεγόμενα εθνικά θέματα». Επιγραμματικά αναφέρω:
-22 Ιουλίου 2013, Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκαθιστούμε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό», συνδέοντάς τες με το γνήσια λαϊκό. Ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον δημοκρατικό-διεθνιστικό πατριωτισμό των λαϊκών τάξεων και της Αριστεράς. Θα προχωρήσουμε, με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της χώρας και των κατοίκων της».
-24 Απριλίου 2013, parapolitika.gr, Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ: «Να αφήσουμε κατά μέρους τα εθνικά φαντασιακά, τους εθνικούς μας εχθρούς, γιατί σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν σύνορα. Δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα. Υπάρχουν ταξικά σύνορα».
-14 Μαρτίου 2014, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: «Για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, κάθε αντίθετη άποψη στηλιτεύεται και απαγορεύεται στην πράξη ακόμα και η αναφορά σε εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή τμήματα του πληθυσμού που ανήκουν σε μειονότητες αποκλείονται από βασικά κοινωνικά δικαιώματα (στέγαση, εκπαίδευση, υγεία κ.α)».
-3 Σεπτεμβρίου 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση των αναγνωρισμένων από το ελληνικό κοινοβούλιο Γενοκτονιών. Η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασιλική Κατριβάνου, επιχειρηματολογώντας κατά του άρθρου, δήλωνε: «Γνωρίζουμε ότι αναφέρεστε και στα εγκλήματα κατά των Ποντίων και των Αρμενίων και θέλουμε να πούμε ότι σεβόμαστε αυτά τα θύματα και τα τιμάμε και τιμάμε τη μνήμη και τον πόνο που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα. Όμως, λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ούτε καπηλείας ούτε εθνικής πλειοδοσίας. Είναι θέμα επιστημόνων το να καθορίσουν αν είναι θέμα γενοκτονίας ή θέμα εθνοκάθαρσης».
Στην ίδια συνεδρίαση, η κ. Όλγα Γεροβασίλη, είπε: «Η προτεινόμενη από διάφορους -και εθνικιστικούς κύκλους, δυστυχώς και πολλούς Βουλευτές- συμπερίληψη των εγκλημάτων της γενοκτονίας εναντίον Ποντίων, Αρμενίων κ.λπ. δεν θεραπεύει, αλλά εντείνει το πρόβλημα».
Τώρα, ο κ. Τσίπρας που δεν ψήφισε τον αντιρατσιστικό νόμο που, μεταξύ άλλων, ποινικοποιεί την άρνηση των Γενοκτονιών, θυμήθηκε πάλι την Γενοκτονία.
Όπως την είχε θυμηθεί και πριν από τις εκλογές του 2019…
Θα αποκαθιστούσε τις συντάξεις μέσω… προγράμματος Θεσσαλονίκης!
Παράλληλα, υπόσχεται τα ίδια που είχε υποσχεθεί και στις 12 Ιανουαρίου 2015, κατά την συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, το Σωματείο Παναγία Σουμελά, το Σωματείο Νεολαίας Ποντίων Παλιννοστούντων, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Επιστημόνων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών: Δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις συντάξεις τους, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει την δέσμευση αυτή στον πρώτο πυλώνα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Φυσικά, επρόκειτο για άλλη μια δέσμευση που δεν επρόκειτο να τηρήσει, ενώ, όπως αποδείχθηκε, είχε και άλλο, κρυφό πρόγραμμα: Να καταργήσει και την Γενοκτονία των Ποντίων!
Την Κυριακή 30 Απριλίου 2023 – σα να μην πέρασε μια μέρα και σα να μην κυβέρνησε ποτέ – επανήλθε με παλιές και νέες «δεσμεύσεις».
Θα βάλει στην Επιτροπή τον Φίλη;
Δεσμεύτηκε ότι «στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων», θα συγκροτήσει μια… μόνιμη και διαρκή διακομματική επιτροπή, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.
Δεν μας είπε αν σ’ αυτήν την Επιτροπή θα τοποθετήσει και τον κ. Φίλη, ώστε να έχει την ευκαιρία να αναπτύξει και πάλι τις «επιστημονικές» απόψεις τους.
Πρώτον είναι γνωστό ότι όλες οι επιτροπές είναι διακομματικές αφού μετέχουν όλα τα κόμματα. Δεύτερον, οι Διαρκείς Επιτροπές είναι συγκεκριμένες και αντιστοιχίζονται με υπουργεία. Και τρίτον, οι άλλες είναι Ειδικές Επιτροπές και αυτές αποκαλούνται διακομματικές, επειδή έχουν διακομματικά προεδρεία. Αυτά είναι πράγματα που τα γνωρίζει όποιος έχει απλά περάσει έξω από την Βουλή.
Είπε επίσης ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Μενίδι πως «όπως ξέρετε, στις 18 Μαΐου 2019, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκα ως πρωθυπουργός με το σύνολο των Ποντιακών Ομοσπονδιών και ιδρυμάτων -γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά- και αποφασίσαμε τη σύσταση Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».
Προφανώς είχε ξεχάσει πως δεν ήταν η πρώτη του φορά, αφού είχε ξανασυναντηθεί μαζί τους πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, μοιράζοντας πάλι υποσχέσεις περί συντάξεων και τα λοιπά! Ίσως για να μην σκεφθούν ότι ως πρωθυπουργός δεν υλοποίησε ποτέ εκείνες τις υποσχέσεις του…
Όπως είχε ξεχάσει πως ο ίδιος είχε αφαιρέσει το κεφάλαιο για τον παρευξείνιο ελληνισμό από τα σχολικά βιβλία, γι’ αυτό και «δεσμεύτηκε» να το συμπεριλάβει!
Πομφόλυγες και για την ημέρα μνήμης
Δεσμεύτηκε επίσης ο κ. Τσίπρας από το Μενίδι ότι θα αλλάξει το ΠΔ 99/1994 «προκειμένου να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή γενοκτονία χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαΐου, με οργάνωση εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας και κρατικής στήριξης του ποντιακού ελληνισμού».
Πομφόλυγες! Η 19η Μαΐου, Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάται με όλες αυτές τις εκδηλώσεις που λέει ότι θα διοργανώσει καθολικά και σε όλη την Ελλάδα. Απλά προσθέτει το «αμετάθετα», δήθεν για να πει πως κάτι υποκρύπτεται, ενώ είναι γνωστό πως όλοι προτιμούν την Κυριακή, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Αν με το «αμετάθετα» εννοούσε ότι θα μετατρέψει την επέτειο της Γενοκτονίας σε εθνική, έπρεπε να το πει καθαρά.
Αλλά προηγουμένως πρέπει να πείσει τον εαυτό του και τα στελέχη του ότι υπήρξε Γενοκτονία και δεν χωρούν οι «επιστημονικές απόψεις», οι οποίες και αντιεπιστημονικές είναι και προσβάλλουν την μνήμη των προγόνων μας.
Υ.Γ. Επειδή η γιαγιά μου έχασε οκτώ ανθρώπους πρώτου βαθμού συγγενείας στα ματωμένα χώματα του Πόντου, θα ήθελα να ξέρω πού βρίσκονται και γιατί δεν έχουν αντιδράσει όλοι αυτοί που έχουν επιστημονικά τεκμηριώσει την Γενοκτονία!