Παρακολουθώντας τη μάχη που δίνει ο αρχηγός του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντική υπήρξε η πρόσφατη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Την ώρα που η Ακροδεξιά σημειώνει άνοδο σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που κεντροδεξιά κόμματα χρειάζονται το δεκανίκι της για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στα κοινοβούλια -είτε μετέχοντας σε κυβερνήσεις είτε με ψήφο ανοχής- στην Ελλάδα έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν εξαρτάται από κανέναν και δεν υποχρεώνεται σε κάθε λογής συμβιβασμούς. Η προσπάθεια του Φεϊχό, καθώς η προεκλογική μάχη κορυφώνεται, είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ισπανούς, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στην ψήφο του ακροδεξιού VOX.

Σε όλες τις ομιλίες του, καθώς «οργώνει» τη χώρα, υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην περίπτωση που δεν υπάρξει σαφής ψήφος προς το κόμμα του. Και καλεί σε μια χρήσιμη απόφαση σύνεσης και συναίνεσης απέναντι στην αδιαλλαξία των άκρων. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές αντίπαλοί του κραδαίνουν το σκιάχτρο μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

Από την πλευρά του, ο Φεϊχό προσπαθεί να συγκρατήσει το κεντρώο ακροατήριο, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει το VOX σε κυβερνητική θέση ή θέση ρυθμιστή. Με δεδομένο ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν τους Σοσιαλιστές που συνεργάστηκαν όχι μόνο με το Podemos, αλλά και με τους αποσχιστές της Καταλονίας και τους Βάσκους εθνικιστές (Bildu), φαίνεται ότι θα επέλεγαν την αποχή. «Αυτοί που έδωσαν στο Bildu το κλειδί της διακυβέρνησης, τα δίνουν όλα για έναν υποτιθέμενο φόβο. Αυτοί που κυβερνούσαν μόνο για τον εαυτό τους, τώρα ελπίζουν να επωφεληθούν από την αποχή», είπε σε ομιλία του ο Φεϊχό. Όπλο του η αξιοπιστία. Ο ηγέτης της ισπανικής Κεντροδεξιάς καλεί σε εθνική συμφιλίωση, ξορκίζει την τοξικότητα και την πόλωση και διαβεβαιώνει ότι, αν εκλεγεί, θα δώσει στους Ισπανούς την ευκαιρία να έχουν μια κυβέρνηση την οποία θα εμπιστεύονται. «Εγώ κρατώ τον λόγο μου», επαναλαμβάνει. «Δεν θα γίνω Σάντσεθ». Απευθύνεται στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος, σε αυτούς που το εγκατέλειψαν και σε αυτούς που δεν το ψήφισαν ποτέ. Και δηλώνει ότι είναι πεπεισμένος πως μπορεί να συγκεντρωθεί εκείνη η πλειοψηφία που προτιμά τις συνεργασίες από τις στείρες αντιπαραθέσεις. Σύνθημά του είναι η «χρήσιμη ψήφος» υπέρ της Ισπανίας. Στο πλευρό του έχει και τον Ραχόι, τον πρωθυπουργό που έριξαν μέσα στη Βουλή ο Σάντσεθ και οι σύμμαχοί του, αν και είχε πρωτεύσει στις εκλογές.

Ο Ραχόϊ διακηρύσσει ότι ο Φεϊχό μπορεί να ενώσει την κοινωνία και πως και με απόλυτη πλειοψηφία θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ισπανών. Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Φεϊχό ζήτησε από τον Σάντσεθ να στηρίξει την κυβέρνηση που θα σχηματίσει το Λαϊκό Κόμμα, υποσχόμενος να πράξει το ίδιο στην αντίστροφη περίπτωση. Θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο να αποκλείσει τα άκρα, είτε πρόκειται για την Αριστερά είτε για την Άκρα Δεξιά. Όπως είπε, «μια ισχυρή πλειοψηφία, χωρίς να υπολογίζουμε στα άκρα, είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε. Οι ακραίοι ξέρουν πώς να μπλοκάρουν, αλλά δεν ξέρουν πώς να κυβερνήσουν ή να διαχειριστούν».

Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο σκάνδαλο των υποκλοπών - για να θυμηθούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελε να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα που αντιμετώπισε το πρόβλημα. Στο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων, ο Φεϊχό ρώτησε τον Σάντσεθ: «Τι έγινε με τον Πήγασο; Τι πληροφορίες έχουν για εσάς και την Ισπανία; Η Δικαιοσύνη έκλεισε την υπόθεση διότι δεν συνεργαστήκατε. Κανείς δεν ξέρει τι έχει συμφωνηθεί με το Μαρόκο». Ωστόσο και στην Ισπανία η μάχη της Κεντροδεξιάς είναι μάχη κατά των άκρων που ενισχύονται και απειλούν τη Δημοκρατία και τη σταθερότητα.

Με λίγα λόγια, θέλει να το κάνει όπως ο Μητσοτάκης…

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ