Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών, Σεραφείμ Τσιουγκρής, στο Συνέδριο του «Economist» με θέμα «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή - Χτίζοντας Ανθεκτικότητα», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, είναι συγκλονιστικά.

Από αυτά δεν προκύπτει απλά ότι ο εθελοντισμός είναι μια σημαντική δραστηριότητα που συντρέχει το κράτος. Δεν προκύπτει απλά ότι οι εθελοντές λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις του κράτους. Προκύπτει ότι οι εθελοντές μπορούν να κάνουν τη δουλειά του κράτους, ώστε αυτό να μη χρειάζεται να απασχολεί κρατικούς υπαλλήλους ων ουκ έστιν αριθμός. Στην Ελλάδα έχουμε 4.200 εθελοντές πυροσβέστες, άντρες και γυναίκες. Πολλοί αν σκεφθούμε πού βρισκόμασταν πριν από μερικά χρόνια, ελάχιστοι αν ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς από τις άλλες χώρες. Στη Γερμανία υπηρετούν περίπου 1.000.000 πυροσβέστες: 935.000 εθελοντές και μόλις 65.000 μόνιμοι! Στην Αυστρία, σε σύνολο 345.000 πυροσβεστών, οι 342.500 είναι εθελοντές και μόνο οι 2.500 μόνιμοι. Στην Αμερική το 75% των πυροσβεστών είναι εθελοντές.  Επομένως, οι άλλες χώρες στηρίζονται στους εθελοντές, επιτυγχάνοντας συγχρόνως την αξιοποίηση των πολιτών που θέλουν να προσφέρουν και την ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από συνεχείς προσλήψεις (που ποτέ δεν είναι αρκετές).
Λαμβάνουν όλοι την ίδια εκπαίδευση και τον ίδιο εξοπλισμό και έχουν τα ίδια καθήκοντα, πλην των ανακριτικών. Η εκπαίδευση των εθελοντών γίνεται βάσει ετήσιου προγράμματος που εκπονεί η Πυροσβεστική Ακαδημία, έχει διάρκεια 120 ώρες και καλύπτει όλο το πυροσβεστικό έργο, έτσι ώστε ο υποψήφιος εθελοντής, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση και αφού περάσει τις γραπτές και πρακτικές εξετάσεις, να ξεκινήσει τις 8ωρες βάρδιές του στον σταθμό που επέλεξε.  Με την κλιματική αλλαγή να στέλνει τα μηνύματά της με τον πιο οδυνηρό τρόπο, η ανάγκη για άμεση αντίδραση σε διαφορετικά σημεία μιας χώρας και για διαφορετικούς λόγους (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές) είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Και ποτέ δεν θα είναι αρκετοί οι κρατικοί υπάλληλοι. Γι’ αυτό και, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των εθελοντών πυροσβεστών, είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί το εθελοντικό προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα και να ιδρυθούν περισσότερα εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια και σταθμοί σε περιοχές της Ελλάδας, όπου οι επαγγελματικές υπηρεσίες είναι απομακρυσμένες. Σήμερα, 800 εθελοντές πυροσβέστες υπηρετούν σε 23 εθελοντικές υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί ανά την επικράτεια και οι υπόλοιποι 3.400 στις υφιστάμενες επαγγελματικές υπηρεσίες της χώρας μας. 
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εθελοντές πυροσβέστες, προκειμένου να διατηρούν την ιδιότητα του εθελοντή, είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τρεις, κατ’ ελάχιστον, 8ωρες βάρδιες τον μήνα, δηλαδή 36 τον χρόνο. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται πολύ περισσότερα 8ωρα -ειδικά σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Και φυσικά αμισθί! Φαντάζεται κανείς πως όλες οι άλλες χώρες κάνουν λάθος που αξιοποιούν τους ανθρώπους της προσφοράς; Κανείς, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ! Στη διάρκεια των πυρκαγιών, που έκαναν την εμφάνισή τους κατά εκατοντάδες την ίδια ώρα σε διαφορετικά σημεία της χώρας, δεν σταμάτησαν να καταγγέλλουν πόσες θέσεις πυροσβεστών είναι κενές και πόσες προσλήψεις πυροσβεστών δεν έχουν γίνει.
Στη διάρκεια της πανδημίας λοιδορούσαν την ατομική ευθύνη και έριχναν όλα τα βάρη στο κράτος. Θέλουν τους πολίτες άβουλους, χωρίς συμμετοχή, χωρίς ευθύνες. Για να τους κατευθύνουν αυτοί, για να τους ελέγχουν, για να παριστάνουν τους «πατερούληδες» του λαού. Η κλιματική αλλαγή είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ «άλλοθι». Η ατομική ευθύνη είναι επίσης άλλοθι. Ο εθελοντισμός είναι καλός αλλά δεν πρέπει να υποκαθιστά το κράτος. Διότι ο κρατισμός είναι ο θεός τους!  Θέλουν ένα κράτος που να κυριαρχεί στις ζωές των ανθρώπων, που να ορίζει την τύχη τους μέσω της νομενκλατούρας τους. Και ο εθελοντισμός βασίζεται στην ελεύθερη βούληση. Αυτός είναι και ο λόγος που από την αρχή ενδιαφέρονταν για τον έλεγχο των περίφημων «αρμών της εξουσίας». Αυτός ήταν και ο λόγος που κλαψούριζαν ότι πήραν την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία.