Η έλλειψη επαφής των (εκάστοτε) κυβερνώντων με την πραγματικότητα ασφαλώς δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Όποιος είχε το κουράγιο να παρακολουθήσει τόσο την ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όσο και την συνέντευξη Τύπου ασφαλώς θα άκουσε να περιγράφονται πράγματα που πολύ απέχουν από την κανονική ζωή. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις που η διάσταση λόγων και πραγματικότητας σε εξοργίζει. Και μία από αυτές ήρθε αμέσως μετά την ΔΕΘ.

Πρωί πρωί Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας (ή για την ακρίβεια αυτός που χειρίζεται τον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter) αποφασίζει να ευχηθεί σε μαθητές και δασκάλους. Η ανάρτηση αναφέρει τα εξής: «Με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και τα σχολειά μας χωρίς σοβαρά προβλήματα. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή σχολική χρονιά».

Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ –δηλαδή καθηγητές και δάσκαλοι- μιλούσαν για τα σχολεία που θα ξεκινούσαν την χρονιά υπολειτουργώντας. «Το υπουργείο Παιδείας με τους χειρισμούς του διέλυσε το ολοήμερο σχολείο, περιορίζοντάς το ως προαιρετική δομή» έλεγε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας . Έσπευδε μάλιστα να αναφερθεί συγκεκριμένα σε τουλάχιστον 4.000 κενές θέσεις που δεν καλύφθηκαν επικρίνοντας την ηγεσία του υπουργείου : «Είναι φανερό πως οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί ζούμε σε άλλη χώρα»

Για χιλιάδες κενά καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα κυβερνητικά τρυκ : «Το υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει τομείς και ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια ώστε να περιοριστεί η εικόνα των κενών, έχει καταργήσει τμήματα ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια, ενώ έχει καθυστερήσει τις αποσπάσεις στα πανεπιστήμια»

Δεν είναι όμως μόνο οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργάνων δασκάλων και καθηγητών . Είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς τους. Αυτοί που πήγαν το πρωί της Δευτέρας στο σχολείο και άκουσαν τους δασκάλους να τους λένε ότι «οι μαθητές του ολοήμερου δεν μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να καλυφθούν τα κενά» Χωρίς να είναι σε θέση-αφού δεν είναι δική τους ευθύνη- να προσδιορίσουν πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά. (Σ.Σ. Κι είναι σε γνώση μου τουλάχιστον δύο τέτοιες περιπτώσεις που έπεσαν στην προσωπική μου αντίληψη μέσα στις πρώτες ώρες από το άνοιγμα των σχολείων)

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι απλό: Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει αυτό που πληροφορήθηκαν από την πρώτη στιγμή χιλιάδες γονείς και τα παιδιά τους; Κι αν το γνωρίζει, για ποιο λόγο εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο γράφοντας-ή αφήνοντας να γραφούν- πράγματα αναληθή με την υπογραφή του;

Θα πει κάποιος, για τον ίδιο λόγο που για τόσα πολλά πράγματα έχει εκτεθεί με ψέματα η μισές αλήθειες στα δυόμιση χρόνια που κυβερνά τον τόπο. Δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει αποκοπεί πλήρως από την κοινωνία και την καθημερινότητα.

Τουλάχιστον όμως ας πάψει να βαυκαλίζεται πως αυτός είναι διαφορετικός (και άρα καλύτερος) από τους προηγούμενους. Γιατί και σε αυτό, ψέματα λέει ...