Το μήνυμα προς τα Τίρανα
Έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που η γειτονική Αλβανία μπήκε σε καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγουμένως είχε δοκιμάσει άλλες τρεις φορές και είχε αποτύχει. Δεν ήταν τα οικονομικά της στοιχεία αλλά η έκταση της διαφθοράς, το οργανωμένο έγκλημα και -κυρίως- το γεγονός ότι δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί «κράτος δικαίου» οι λόγοι της αποτυχίας της εκείνης, που μάλιστα επαναλήφθηκε τρεις φορές μέχρι να πάρει το «πράσινο φως».
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Αλβανίας, εκτός από όλα αυτά που υποτίθεται ότι προσπάθησε να βελτιώσει, έχει κι άλλα ζητήματα ανοιχτά κάποια από τα οποία αφορούν τη χώρα μας. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι σχολικά βιβλία της γείτονος κάνουν λόγο για «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας». Η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πρέβεζα, η Άρτα και η Ηγουμενίτσα είναι μερικές από αυτές.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στη Βουλή, απαράδεκτο και προσβλητικό το γεγονός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δυστυχώς μάς δείχνει ακόμα το αλβανικό κράτος ότι είναι εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις».
Ήδη η Ελλάδα ζήτησε να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο από τα βιβλία. Ωστόσο θα ήταν σκόπιμο η γλώσσα που χρησιμοποιείται από την ελληνική διπλωματία να γίνει λίγο περισσότερο σκληρή, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουμε και κρούσματα σοβαρών διακρίσεων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας.
«Όσο συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, ξεχάστε την Ευρωπαϊκή Ένωση» θα πρέπει να είναι το μήνυμα που, σαφές και απολύτως συγκεκριμένο, πρέπει να φτάσει στα Τίρανα. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ασφαλώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της απέναντι στην αλβανική προκλητικότητα.
Μάλλον είναι η ώρα να αρχίσει να χρησιμοποιεί πιο πολλά από αυτά που εμείς τουλάχιστον βλέπουμε. Κι είναι σίγουρο ότι θα έχει στο πλευρό της τους πάντες…