«En Marche!» (Εμπρός!), λοιπόν, με τον Μακρόν!
Οι προσδοκίες του Μαξίμου από την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας
ΩΣ «ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΗ της επιτυχούς ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης» ετοιµάζεται να χαρακτηρίσει το Μέγαρο Μαξίµου την επικείµενη επίσκεψη του νέου προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα. Αχ, είµαι πρόθυµη να πειστώ, σας παραδέχοµαι κ. Τσίπρα, τρελό πάθος µού εµπνεύσατε για το «θαύµα» που περιµένετε από τον Μακρόν για το χρέος και τις επενδύσεις. Θα µας σώσει το δίχως άλλο. Ω, είναι όλοι τους τόσο πειστικοί που µου δηµιουργούν τα συναισθήµατα των αστών όταν έτρεχαν στα Βραδινά των Ντανταϊστών µε την ελπίδα να συνταραχθούν επειδή πίστευαν στο σλόγκαν «epatez les bourgeois» ή, ελληνιστί για τους ψηφοφόρους σας που αγνοούν γαλλικά και πιάνο, «συνταράξτε τους αστούς».
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ δεν µ’ ενδιαφέρει, ούτε κατ’ ελάχιστο, η παραισθησιογόνος αριστερή «αισιοδοξία» που τροφοδοτεί η σηµερινή κυβέρνηση πως θα πετύχει από τον Μακρόν «εκπτώσεις» στις υποχρεώσεις που ανέλαβε µε το δικό της αριστερό Μνηµόνιο και για το χρέος καθώς και την ετοιµότητα των Γάλλων επενδυτών να φέρουν τα χρήµατά τους στη χώρα µας. «Θα ηγηθώ της µάχης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... » δήλωσε επισήµως ο Μακρόν, στην τελευταία συνέντευξη πριν από τη διεξαγωγή του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών. Αλλά είναι αστεία, κυριολεκτικά, η προπαγανδιζόµενη «αισιοδοξία» για το οικονοµικό µας µέλλον, αρκεί να έχουµε την εύνοια των µεταλλαγµένων Γάλλων «πουρκουάδων»… Απλώς να θυµίσω το περίφηµο «πουρκουά» δηλαδή το γιατί θα έπρεπε να αντισταθούν, που είχαν πει αρκετοί της γαλλικής ελίτ κατά τη γερµανική κατοχή, επειδή ήθελαν να συνεργαστούν µε τους κατακτητές!
ΕΝΤΑΞΕΙ... Και εµείς κοιτάµε µε τα µάτια της Χίµαιρας τη Γαλλία του Μακρόν, η οποία γίνεται ό,τι ήταν ο µαρξισµός το ‘50 ένας αναπόφευκτος ορίζοντας. Αλλά στην ιστορία τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο γιατί το ίδιον της Ιστορίας είναι να χρησιµοποιεί ως µηχανές κίνησης τις ανατροπές. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέµου, µια στρατηγικά εξαρτώµενη Γερµανία παραχώρησε τον κεντρικό ρόλο στη Γαλλία. Σήµερα, η γερµανική ηγεµονία για οικονοµικά θέµατα γίνεται αποδεκτή χάρη στην κάλυψη που παρέχεται από τη Γαλλία. Οι συµφωνίες/Μνηµόνια που επετεύχθησαν στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα φέρουν το αποτύπωµα της «µη διαγραφής χρέους» που είναι τόσο αγαπητό στη Γερµανία. Η Γερµανία κράτησε την αναδιάρθρωση του χρέους µέχρι σήµερα, εκτός συζήτησης. Και η Γαλλία πήρε, επίσης, αυτό που ήθελε: δεν έγινε Grexit. Και η Γερµανία απέδειξε ότι τα οικονοµικά κερδίζουν τα πολιτικά και στρατηγικά ζητήµατα. ∆υστυχώς, η Γαλλία του Μακρόν µπορεί να βρεθεί αντιµέτωπη και αυτή να αποδεχθεί την υποταγή της εθνικής πολιτικής στην οικονοµική εξουσία της Γερµανίας και των Βρυξελλών.
ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ο Μακρόν να ξεπεράσει τα τεράστια εµπόδια που έχει µπροστά του; Θα τολµήσει να πάρει τα σκληρά µέτρα που είναι απαραίτητα και που αναπόφευκτα θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, παραλύοντας τη Γαλλία; Θα αναστρέψει την οικονοµική παρακµή της Γαλλίας; Ενας λόγος είναι ότι δεν µπορεί να υπολογίζει πια στη συµµαχία της Βρετανίας, ένας δεύτερος ότι η Ιταλία µε το τεράστιο δηµόσιο χρέος, το εύθραυστο τραπεζικό σύστηµα και τη γνωστή πολιτική της κουλτούρα µπορεί να προκαλέσει την επόµενη κρίση. Ας του ευχηθούµε να πετύχει... ΜΕ ΤΟ προδιαγραφόµενο µέλλον µας, που δεν θα είναι παρά το παρόν µας επιδεινωµένο, ουδείς συµφωνεί. Ως γνωστόν (σχεδόν) παντού στην Ευρωζώνη επικρατεί ένας νέου τύπου µερκελισµός, συµβολικά, και σε οικονοµικό βεβαίως επίπεδο. Βεβαίως, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα παιχνίδι που περιλαµβάνει µέχρι και 28 παίκτες που στο τέλος οι Γαλλο-Γερµανοί κερδίζουν. Αυτό συνέβαινε επί σχεδόν 70 χρόνια, αλλά το ίδιο συνέβη στις Βρυξέλλες µε την Ανγκελα Μέρκελ και τον Σαρκοζί, και ξανά µε την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολάντ να καθορίζουν τους όρους και των τριών Μνηµονίων, που στη συνέχεια «ευλογήθηκαν» από όλους τους άλλους.
ΜΗΝ ΤΟ πείτε πουθενά… αλλά ήδη οι Γερµανοί επιδιώκουν να µας πουλήσουν οι Γάλλοι τα νέα εξοπλιστικά προϊόντα της πανίσχυρης κοινοπραξίας τους: Η γερµανική KMW, Krauss-Mafei Wegmann, κατασκευάστρια των περίφηµων και πανάκριβων τανκ Leopard, τα οποία πήραµε και εµείς, βέβαια µε τις σχετικές µίζες, συγχωνεύτηκε µε τη γαλλική Nexter που κατασκευάζει τα γαλλικά τεθωρακισµένα Leclerc. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος θα φέρει µαζί του επιχειρηµατίες και στελέχη του τραπεζικού κλάδου, ενώ οι σχετικές συνοµιλίες αναµένεται να επικεντρωθούν στους τοµείς των µεταφορών, ειδικότερα των σιδηροδρόµων, της πληροφορικής, του τουρισµού, του real estate και του αγροτοδιατροφικού τοµέα. Αυτά...
ΤΕΛΟΣ, να επισηµανθεί ότι, ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη καταθέσει στις Βρυξέλλες πρόταση για την αποτροπή εξαγοράς επιχειρήσεων εκ µέρους, κυρίως, των Κινέζων, προτείνοντας τη δηµιουργία πανευρωπαϊκού µηχανισµού για τον περιορισµό στις εξαγορές οµίλων στρατηγικής σηµασίας από τρίτους. Παρά το γεγονός ότι ο Εµανουέλ Μακρόν θεωρείται υπέρµαχος του ελεύθερου εµπορίου και του λιγότερου κράτους, ωστόσο δεν παύει να είναι πρόεδρος της Γαλλίας. Και, όπως κάθε Γάλλος πρόεδρος που σέβεται τον εαυτό του, θέλει να προστατεύσει από «επικίνδυνους» αγοραστές τούς στρατηγικής σηµασίας οµίλους της χώρας του. Τα ακούει αυτά η Αθήνα µε τους οικονοµικά αναλφάβητους πολιτικούς; Στη χώρα µας έχει προσλάβει διαστάσεις ΣΥΡΙΖΑιϊκης υστερίας η σηµασία των κινεζικών επενδύσεων, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα καλλιεργεί µαζικές αυταπάτες στη χρεοκοπηµένη χώρα µας. Εµείς, ας του παραχωρήσουµε αυτά που θα µας αρπάξουν οι Κινέζοι...