ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΟΝΝΕΔ: 45 χρόνια ιστορίας για τη μεγαλύτερη πολιτική Νεολαία της Ελλάδας
Περίπου 45 χρόνια ζωής «μετράει» η ΟΝΝΕΔ, από το 1974 που ιδρύθηκε ύστερα από απόφαση του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τα πρώτα βήματά προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν αμέσως μετά την επιστροφή του «εθνάρχη» από το Παρίσι. Ο τότε γενικός διευθυντής της ΝΔ, Τιμολέων Λούης, που με προσωπική εντολή του Καραμανλή είχε επωμιστεί και τη σύσταση της οργάνωσης της Νεολαίας, όρισε το 1974 την πρώτη συντονιστική επιτροπή της οργάνωσης. Την αποτελούσαν οι Αργύρης Καρράς, ως άτυπος επικεφαλής, Μάκης Καλλίγερος, Κορνήλιος Καραμητσάνης, Άγγελος Μοσχονάς και Βασίλης Τσιούνης. Όλοι προέρχονταν από την ΕΡΕΝ της προ της δικτατορίας περιόδου. Μάλιστα, για την υποβοήθηση του έργου της νεολαίας και για τον καλύτερο συντονισμό με το κόμμα, συστήθηκε και ειδική κομματική επιτροπή από τους Δημήτρη Βουδούρη, Μιλτιάδη Έβερτ, Χάρη Καρατζά, Φίλιππο Μεσσηνέζη και Στρατή Στρατήγη.
Η πρώτη δημόσια συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1974, στο θέατρο Αλάμπρα, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το οργανωτικό σχήμα που θα έπρεπε να προσλάβει η οργάνωση και οι μορφές της πολιτικής της παρέμβασης, αλλά και η οριοθέτηση των σχέσεων της ΟΝΝΕΔ με το κόμμα. Όπως θυμούνται γαλάζια στελέχη της εποχής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες εκείνες στο δικηγορικό γραφείο του Χρήστου Φύσσα Λίγες έπεσε και η ιδέα για το όνομα «ΟΝΝΕΔ», από το στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Μάκη Καλλίγερου, η οποία και υιοθετήθηκε.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η συντονιστική επιτροπή της ΟΝΝΕΔ ήταν και η έκδοση έντυπου οργάνου. Έτσι, το Νοέμβριο του 1974, κυκλοφόρησε η πρώτη εφημερίδα της ΟΝΝΕΔ, με την επωνυμία «Εδώ Νιάτα». Επρόκειτο για ένα λιτό και μαχητικό φύλλο, που επέτρεψε στην οργάνωση να συμμετάσχει στις ιδεολογικές αναζητήσεις και αναμετρήσεις εκείνων των πολιτικά ανήσυχων ημερών. Αργότερα, την εφημερίδα διαδέχθηκαν άλλα πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες της ΟΝΝΕΔ, όπως η «Δημοκρατική Πρωτοπορία» και «ο Σπουδαστής» το 1975, η «Πολιτική Ανανέωση» το 1982, η «Παρέμβαση» το 1984, η «Πολιτική Σκέψη»το 1989, η επανέκδοση της «Δημοκρατικής Πρωτοπορίας» το 1991 και το περιοδικό «Όμικρον» το 1993.
Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ
Ενώ η ΟΝΝΕΔ βρισκόταν ακόμα στο κρίσιμο αρχικό στάδιο της οργανωτικής συγκρότησης, κλήθηκε να μετάσχει στις πρώτες μετά την δικτατορία φοιτητικές εκλογές της 9ης Νοεμβρίου 1974. Η «γαλάζια» οργάνωση βρέθηκε μπροστά σε αυτή την πρόκληση χωρίς οργανωτική υποδομή, και με ελάχιστα οικονομικά μέσα. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις καλά οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις της Αριστεράς, οι οποίες είχαν υπέρ τους και το μεθοδευμένο φορτισμένο κλίμα του αριστερισμού, που επικρατούσε μετά τη μεταπολίτευση στα ΑΕΙ. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, οι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία φοιτητές έλαβαν μέρος στις φοιτητικές εκλογές της 9ης Νοεμβρίου 1974 χωρίς ενιαία οργανωτική έκφραση, μέσω σχημάτων που είχαν συγκροτήσει εκ των ενόντων κατά σχολή. Παρ’ όλ’ αυτά, κατάφεραν να επιτύχουν ποσοστό 16,4% του συνόλου των ψηφισάντων και να πάρουν 3 έδρες στο πρώτο μετά τη δικτατορία αιρετό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.
Από το 1974 έως το 1987 οι πρόεδροι και οι διοικούσες επιτροπές ή οι εκτελεστικές επιτροπές ή τα εκτελεστικά γραφεία, όπως ονομάζονται σήμερα, ορίζονταν από τον εκάστοτε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, στον πρώτο κύκλο αυτό της ΟΝΝΕΔ πρόεδροι της ορίστηκαν από τον Κ. Καραμανλή οι Αναστάσιος Παπαληγούρας (1974-1978) και Δημήτρης Τσιγκούνης (1978-1981), από τον Ευ. Αβέρωφ ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (1982-1984) και από τον Κων. Μητσοτάκη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (1984-1987). Το 1987 καθιερώθηκε να διενεργείται κάθε τρία χρόνια το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με εκλεγμένους συνέδρους από όλη την Ελλάδα. Από το 1987 έως το 1998 το Συνέδριο εξέλεγε την Κεντρική Επιτροπή, αποτελούμενη από 150 μέλη (παλαιότερα από 100 μέλη). Η Κεντρική Επιτροπή εξέλεγε τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος όριζε στη συνέχεια το Εκτελεστικό Γραφείο, με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ. Από το 1998, όμως, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης εκλέγεται απευθείας από τα μέλη του συνεδρίου, όπως και η Κεντρική Επιτροπή. Το 2005 ορίστηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και η θέση γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ από το 2010 οι πρόεδροι της Οργάνωσης εκλέγονται από την βάση με ανοικτές διαδικασίες.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ
1ο Συνέδριο
Το Α’ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ διεξήχθη τον Μαρτίου 1987 στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην Αθήνα, με υποψηφίους προέδρους τον Γιώργο Βουλγαράκη (υποστηριζόμενο από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Β. Μεϊμαράκη και τον τότε πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη), τον Απόστολο Σιαμπάνη και τον Ηλία Αδαμόπουλο, ενώ παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του ο Χάρης Τομπούλογλου. Οι τρεις διεκδικητές της προεδρίας της οργάνωσης εξέφραζαν ευρύτερες εσωκομματικές τάσεις. Ο Γ. Βουλγαράκης, που εξελέγη πρόεδρος, τη φιλελεύθερη τάση, , ο Απ. Σιαμπάνης την παραδοσιακή τάση και τέλος ο Ηλ. Αδαμόπουλος την ανανεωτική τάση. Πάντως, το συνέδριο αυτό, χαρακτηρίστηκε από το οξύ κλίμα που επικράτησε κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων για την ανάδειξη της νέας ΚΕ. Στις εκλογές του 1989 ο Γ. Βουλγαράκης, με την παρότρυνση του τότε προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την Α’ Αθηνών. Τελικά εξελέγη βουλευτής και η ΚΟ της ΟΝΝΕΔ ανέδειξε νέο πρόεδρος της νεολαίας ο Σταμάτης Μαύρος.
2ο Συνέδριο
Το Β’ Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τον Ιανουαρίο του 1992, το οποίο εξέλεξε νέα εκατονταμελή ΚΕ, η οποία ανέδειξε ως πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ τον Γιάννη Κουλιζάκο. Αργότερα, τον Ιούνιο του 1992, το ΕΓ της ΟΝΝΕΔ ανασχηματίστηκε και πρόεδρος ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή των φιλελεύθερων ιδεών της παράταξης και στήριξε με διάφορες πρωτοβουλίες το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποίησε διάφορα ιδεολογικά σεμινάρια ανά την Ελλάδα και άρχισε να εκδίδει από το Μάρτιο του 1993 το περιοδικό Όμικρον, σε αντικατάσταση της Δημοκρατικής Πρωτοπορίας, με διευθυντή τον Ι. Χαλκίδη. Στις ευρωεκλογές του 1994 ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ τιμώντας την ΟΝΝΕΔ τον τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, και έτσι εξελέγη ευρωβουλευτής. Στη συνέχεια η ΚΕ ανέδειξε νέο πρόεδρο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποιος επικράτησε του Χρήστου Ροϊλού.
3ο Συνέδριο
Στις 19 Μαΐου 1995 ξεκίνησαν στο Λουτράκι οι εργασίες του Γ’ Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, όπου την προεδρία της νεολαίας διεκδικούσαν οι Θανάσης Καφέζας, Χρήστος Ροϊλός και ο Π. Σιδέρης, που είχε τη διακριτική στήριξη του ίδιου του προέδρου της ΝΔ Μ. Έβερτ. Κατά την εκλογή της εκατονταμελούς ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Π. Σιδέρη πέτυχαν σαφή πλειοψηφία και έτσι εξελέγη νέος πρόεδρος της νεολαίας. Στις 29 Ιουνίου 1997, όμως παραιτήθηκε και η ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, εξέλεξε πρόεδρο τον μετέπειτα δήμαρχο Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια.
4ο Συνέδριο
Τον Ιούνιο του 1998, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το Δ’ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που «άνοιξε» με ομιλία του Κ. Καραμανλή, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Τότε για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την απευθείας ανάδειξη του προέδρου της οργάνωσης από το συνέδριο. Αντιπαρατέθηκαν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Ευτύχης Βαρδουλάκης. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ με 557 ψήφους εκλέχθηκε ο Γ. Οικονόμου.
5ο Συνέδριο
Τον Μάρτιο του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το Ε’ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με κεντρικό σύνθημα «Οι ιδέες μας είναι η δύναμή μας». Πρόεδρος της Οργάνωσης με 750 ψήφους επί 771 ψηφισάντων, εκλέχθηκε ο Χρήστος Κουρούσης, ο οποίος και «έλεγξε» την πλειονότητα των μελών της ΚΕ. Την αντιπροσώπευσή τους σε αυτή πέτυχαν και οι τάσεις του Διομήδη Νταούλα και του Νίκου Κωστόπουλου, οι οποίοι αν και εκδήλωσαν την πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία, τελικά δεν έθεσαν υποψηφιότητα.
6ο Συνέδριο
Το 6ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιουνίο του 2004, λίγους μήνες μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και ενωτικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από συνάντηση του τότε γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του τότε προέδρου της ΟΝΝΕΔ Χρ. Κουρούση, του τότε γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Γιώργου Παπανικολάου και του πρώην Προέδρου ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Νίκου Λιακόπουλου, ο τελευταίος απέσυρε την υποψηφιότητά του και νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εκλέχθηκε ο Γιώργος Παπανικολάου.
7ο Συνέδριο
Το 7ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ τον Ιούνιο του 2007 είχε κεντρικό σύνθημα του το «Χαμογελάμε στο Αύριο», νεώ έδωσαν το παρών όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της οργάνωσης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και πολλά στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τότε διευρύνθηκε η Κεντρική Επιτροπή στα 180 μέλη.
8ο και 9ο Συνέδριο
Στις 18 Απριλίου 2010, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, ανοιχτή διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, με συμμετοχή 43.000 νέων που έδωσαν την πλειοψηφία στον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Με το σύνθημα « Όλοι από την Αρχή» διεξήχθη το 8ο Συνέδριο στη Φωκίδα, όπου προωθήθηκαν σημαντικές αλλαγές του Κανονισμού Λειτουργίας, όπως η θέσπιση ορίου στις θητείες του προέδρου. Λίγα χρόνια μετά, στις 26 Μαΐου 2013 με τη συμμετοχή 29.194 νέων σε όλη τη χώρα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποιος τον Ιούνιο 2013 διοργάνωσε το 9ο Συνέδριο στη Δάφνη Αττικής με παρόντα τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
10ο συνέδριο
Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ξεκίνησε στις 15 Απριλίου στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ευόσμου Θεσσαλονίκης αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας κεντρικής πολιτικής δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι εργασίες του έκλεισαν άδοξα, με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την διαγραφή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη, που είχε εκλεγεί μόλις τον Φεβρουάριο.
Συνέδριο Επανίδρυσης
Το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ αποτελεί μια ιστορική τομή για την διαδρομή της Οργάνωσής μας. Η αναγεννημένη ΟΝΝΕΔ άνοιξε τα φτερά της στο μέλλον, έκανε το «άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά». Η ανταπόκριση των νέων που εγγράφηκαν στην αναβαπτισμένη ΟΝΝΕΔ ήταν απροσδόκητη και ελπιδοφόρα αφού απέδειξε ότι η «γαλάζια» Νεολαία έχει μακρύ μέλλον, στη διαδικασία συμμετείχαν 32.063 μέλη, με το 1/3 να είναι νέα μέλη, ενώ το 56% ήταν κάτω από 23 ετών. Αναδείχθηκαν 960 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. στις 23/10/2016, νέος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξελέγη ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Κώστας Δέρβος με ποσοστό 75,84%.
Η πρώτη δημόσια συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1974, στο θέατρο Αλάμπρα, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το οργανωτικό σχήμα που θα έπρεπε να προσλάβει η οργάνωση και οι μορφές της πολιτικής της παρέμβασης, αλλά και η οριοθέτηση των σχέσεων της ΟΝΝΕΔ με το κόμμα. Όπως θυμούνται γαλάζια στελέχη της εποχής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες εκείνες στο δικηγορικό γραφείο του Χρήστου Φύσσα Λίγες έπεσε και η ιδέα για το όνομα «ΟΝΝΕΔ», από το στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Μάκη Καλλίγερου, η οποία και υιοθετήθηκε.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η συντονιστική επιτροπή της ΟΝΝΕΔ ήταν και η έκδοση έντυπου οργάνου. Έτσι, το Νοέμβριο του 1974, κυκλοφόρησε η πρώτη εφημερίδα της ΟΝΝΕΔ, με την επωνυμία «Εδώ Νιάτα». Επρόκειτο για ένα λιτό και μαχητικό φύλλο, που επέτρεψε στην οργάνωση να συμμετάσχει στις ιδεολογικές αναζητήσεις και αναμετρήσεις εκείνων των πολιτικά ανήσυχων ημερών. Αργότερα, την εφημερίδα διαδέχθηκαν άλλα πολιτικά περιοδικά και εφημερίδες της ΟΝΝΕΔ, όπως η «Δημοκρατική Πρωτοπορία» και «ο Σπουδαστής» το 1975, η «Πολιτική Ανανέωση» το 1982, η «Παρέμβαση» το 1984, η «Πολιτική Σκέψη»το 1989, η επανέκδοση της «Δημοκρατικής Πρωτοπορίας» το 1991 και το περιοδικό «Όμικρον» το 1993.
Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ
Από το 1974 έως το 1987 οι πρόεδροι και οι διοικούσες επιτροπές ή οι εκτελεστικές επιτροπές ή τα εκτελεστικά γραφεία, όπως ονομάζονται σήμερα, ορίζονταν από τον εκάστοτε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, στον πρώτο κύκλο αυτό της ΟΝΝΕΔ πρόεδροι της ορίστηκαν από τον Κ. Καραμανλή οι Αναστάσιος Παπαληγούρας (1974-1978) και Δημήτρης Τσιγκούνης (1978-1981), από τον Ευ. Αβέρωφ ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (1982-1984) και από τον Κων. Μητσοτάκη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (1984-1987). Το 1987 καθιερώθηκε να διενεργείται κάθε τρία χρόνια το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με εκλεγμένους συνέδρους από όλη την Ελλάδα. Από το 1987 έως το 1998 το Συνέδριο εξέλεγε την Κεντρική Επιτροπή, αποτελούμενη από 150 μέλη (παλαιότερα από 100 μέλη). Η Κεντρική Επιτροπή εξέλεγε τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος όριζε στη συνέχεια το Εκτελεστικό Γραφείο, με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ. Από το 1998, όμως, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης εκλέγεται απευθείας από τα μέλη του συνεδρίου, όπως και η Κεντρική Επιτροπή. Το 2005 ορίστηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και η θέση γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ από το 2010 οι πρόεδροι της Οργάνωσης εκλέγονται από την βάση με ανοικτές διαδικασίες.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ
1ο Συνέδριο
Το Α’ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ διεξήχθη τον Μαρτίου 1987 στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην Αθήνα, με υποψηφίους προέδρους τον Γιώργο Βουλγαράκη (υποστηριζόμενο από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Β. Μεϊμαράκη και τον τότε πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη), τον Απόστολο Σιαμπάνη και τον Ηλία Αδαμόπουλο, ενώ παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του ο Χάρης Τομπούλογλου. Οι τρεις διεκδικητές της προεδρίας της οργάνωσης εξέφραζαν ευρύτερες εσωκομματικές τάσεις. Ο Γ. Βουλγαράκης, που εξελέγη πρόεδρος, τη φιλελεύθερη τάση, , ο Απ. Σιαμπάνης την παραδοσιακή τάση και τέλος ο Ηλ. Αδαμόπουλος την ανανεωτική τάση. Πάντως, το συνέδριο αυτό, χαρακτηρίστηκε από το οξύ κλίμα που επικράτησε κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων για την ανάδειξη της νέας ΚΕ. Στις εκλογές του 1989 ο Γ. Βουλγαράκης, με την παρότρυνση του τότε προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την Α’ Αθηνών. Τελικά εξελέγη βουλευτής και η ΚΟ της ΟΝΝΕΔ ανέδειξε νέο πρόεδρος της νεολαίας ο Σταμάτης Μαύρος.
2ο Συνέδριο
3ο Συνέδριο
4ο Συνέδριο
5ο Συνέδριο
Τον Μάρτιο του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το Ε’ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με κεντρικό σύνθημα «Οι ιδέες μας είναι η δύναμή μας». Πρόεδρος της Οργάνωσης με 750 ψήφους επί 771 ψηφισάντων, εκλέχθηκε ο Χρήστος Κουρούσης, ο οποίος και «έλεγξε» την πλειονότητα των μελών της ΚΕ. Την αντιπροσώπευσή τους σε αυτή πέτυχαν και οι τάσεις του Διομήδη Νταούλα και του Νίκου Κωστόπουλου, οι οποίοι αν και εκδήλωσαν την πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία, τελικά δεν έθεσαν υποψηφιότητα.
6ο Συνέδριο
Το 6ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιουνίο του 2004, λίγους μήνες μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και ενωτικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από συνάντηση του τότε γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του τότε προέδρου της ΟΝΝΕΔ Χρ. Κουρούση, του τότε γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Γιώργου Παπανικολάου και του πρώην Προέδρου ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Νίκου Λιακόπουλου, ο τελευταίος απέσυρε την υποψηφιότητά του και νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εκλέχθηκε ο Γιώργος Παπανικολάου.
7ο Συνέδριο
8ο και 9ο Συνέδριο
10ο συνέδριο
Συνέδριο Επανίδρυσης