Τη σύγχρονη εκδοχή της Ελληνίδας δικαστικής λειτουργού, η οποία είναι μεθοδική, δυναμική, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και λάτρις των τεχνών, αντιπροσωπεύει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας για να είναι υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανοίγει μια νέα σελίδα. «Η Κατερίνα αντιπροσωπεύει το καλύτερο δείγμα μιας δυναμικής γυναίκας, η οποία βάζει στόχους και τους πετυχαίνει», λένε συνάδελφοί της στα «Π». «Η εικόνα του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα από μια ταραγμένη περίοδο που είχε προηγηθεί άλλαξε τελείως. Στους 15 μήνες που βρισκόταν στο τιμόνι του η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η ηρεμία επανήλθε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί πρότυπο μητέρας, συντρόφου και δικαστού, σύμφωνα με όσα λένε οι άνθρωποι που τη γνωρίζουν 37 χρόνια στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Έχει τεράστια αδυναμία στη μοναχοκόρη της, Νιόβη, η οποία έχει τελειώσει Πολιτικές Επιστήμες και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Σύντροφός της είναι ο Παύλος Κοτσώνης, ο οποίος ήταν ένας αξιόλογος σύμβουλος Επικρατείας, με πολύ ανοικτό μυαλό. Έχει παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα εδώ και χρόνια και σήμερα (αλλά και από τότε που παραιτήθηκε) έχει σημαντική καριέρα δικηγόρου στο εξωτερικό (Βρυξέλλες).
Ήταν το 1982 όταν η νεαρή Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πέρασε πρώτη φορά την πόρτα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που την πετύχαινε κανείς να πίνει ένα κρασί με συναδέλφους και φίλους και να συζητά επί παντός επιστητού. Ωστόσο μία από τις μεγάλες αδυναμίες της ζωής της είναι οι γάτες. Η μόνη στιγμή που μπορεί να γίνει έξαλλη είναι αν δει να πειράζουν το αγαπημένο της τετράποδο. Τότε μπορεί να φέρει τον κόσμο ανάποδα. Αλλωστε, και η σελίδα της στο Facebook -είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media- ήταν πάντα γεμάτη με φωτογραφίες από τις αγαπημένες της γάτες. ΤΟ
ΜΙΚΡΟΒΙΟ
Η άλλη μεγάλη αδυναμία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ήταν, είναι και θα είναι ο πατέρας της, Nικόλαος. Από εκείνον κόλλησε το «μικρόβιο» άλλωστε για να εισέλθει στο δικαστικό σώμα, καθώς υπήρξε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και μέλος της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Κοσκωτά. Την Ημέρα του Πατέρα η κυρία Σακελλαροπούλου έγραφε στη σελίδα της στο facebook: «Η μέρα του πατέρα, λέει, σήμερα... πράγματι, δεν έχουν νόημα αυτές οι καταναλωτικές γιορτές... τον άνθρωπο που μου έδωσε τόσα και με βοήθησε να διαμορφώσω κώδικες και αξίες τον έχω καθημερινή συντροφιά... κι ανήκε στη γενιά χωρίς Ίντερνετ και εικόνες, που δεν γίνονταν ευρύτερα γνωστοί οι άνθρωποι πέρα από τον κύκλο τους... ίσως βέβαια έτσι έκαναν πιο σωστά τη δουλειά τους... Από ειρηνοδίκης στη Σταυρούπολη Ξάνθης, όπου συνάντησε τη σύντροφο της ζωής του, στη Θεσσαλονίκη -δίκη Λαμπράκη και άλλες λιγότερο γνωστές υποθέσεις της σκληρής δεκαετίας του ’60-, στην Αθήνα, η κατάσχεση της “Βραδυνής”, η δίκη της συζύγου του Γ.Α. Μαγκάκη, η δίκη για την έκδοση του Ρασίντ -ποιος να διηγηθεί τα αμίμητα που συνέβησαν για να βρεθεί πρόεδρος να μη φοβάται να προεδρεύσει- και οι νεότερες γνωστές υποθέσεις... Λίγα λόγια έτσι, σκόρπια, για τον δικό μου πατέρα».
H κυρία Σακελλαροπούλου με την κόρη της, τη μητέρα της και τη γιαγιά της. Η μεγάλη αδυναμία της στα ζώα και ιδιαίτερα στις γάτες δεν κρύβεται.
Με διαφορά 25 ετών, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της, καθώς ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ», από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων. Η ίδια έχει εξειδικευτεί στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το Δίκαιο του Περιβάλλοντος κ.λπ.
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μαθήτρια Δημοτικού.
Μάλιστα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό Κάμπο, τα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, και άλλες. Ακόμη, συμμετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ για το πρώτο μνημόνιο (ήταν από την πλευρά της πλειοψηφίας). Από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του Περιβάλλοντος.
Mαζί με τον επίτιμο αντιπρόεδρο του ΣτΕ και νυν πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικολάου Σακελλαρίου, για παραλείψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου. Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου για τη ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.
Πλούσια ήταν και η συνδικαλιστική δράση της, καθώς διετέλεσε γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993- 1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγήτρια τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015. Η μεγαλύτερη στιγμή ωστόσο στην καριέρα της ήρθε τον Οκτώβριο του 2018, όταν έπειτα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτό το αξίωμα.
Επί δεκαπέντε μήνες, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκτέλεσε με επιμονή και παρρησία τα καθήκοντά της και κατά γενική ομολογία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο ΣτΕ.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με τον Χρήστο Ράμμο, που αποχώρησε από το ΣτΕ το 2018
Η Θεσσαλονίκη και οι δύο πρωτιές
Η κυρία Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, με τους ανθρώπους που τη γνωρίζουν να μιλούν για την ιδιαίτερη αγάπη της για τη συμπρωτεύουσα, ενώ κατόπιν φοίτησε στο «Αρσάκειο». Δεν είναι τυχαίο ότι οι συλλογικές αθλητικές της προτιμήσεις είναι κιτρινόμαυρης απόχρωσης, καθώς υποστηρίζει τον Αρη. Στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον επισκέπτρια. Παλαιότερα δίδασκε στη Σχολή Δικαστών, ενώ παρίσταται σε αρκετές εκδηλώσεις της πόλης. Η τελευταία εκδήλωση μάλιστα όπου ήταν παρούσα έγινε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, στις 29 Οκτωβρίου. Διοργανώθηκε από τη ΔιαΝΕΟσις και είχε τίτλο «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα - Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα». Ομιλητές ήταν, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας.
Με την κόρη της και τη μητέρα της. Με τον αγαπημένο πατέρα της και με τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση η κ. Σακελλαροπούλου ήταν συντονίστρια. Ομιλήτρια ήταν και σε μια προφητική -όπως αποδεικνύεται- ομιλία πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 16 Ιανουαρίου 2019. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Παντείου έδινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις». Η ίδια ήδη είχε κερδίσει μια πρωτιά, την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, και έκανε μια μεγάλη ιστορική αναδρομή μέχρι το σημείο οι γυναίκες να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες.
*Δημοσιεύθηκσε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 18/11