ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χρίστος ∆ήµας στη Σάσα: Η γυναίκα μου με στηρίζει, της είμαι ευγνώμων
Ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Νέας ∆ηµοκρατίας µε γνωστό πολιτικό όνοµα, δεδοµένου ότι ο πατέρας του υπήρξε κορυφαίος υπουργός της Ν.∆. και επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο λόγος για τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρµόδιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία, Χρίστο ∆ήµα, ο οποίος µιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την πρώτη «πολιτεία καινοτοµίας» στην Αττική, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, που έχουν και την υπογραφή του, ενώ περιγράφει τις αλλαγές που έφεραν στη ζωή του η πανδηµία και η καραντίνα λόγω κορονοϊού.
Μιλά για την οµάδα µπάσκετ της Βουλής, στην οποία παίζει, ενώ αποκαλύπτει την αγαπηµένη του παραλία στην εκλογική του περιφέρεια, την Κορινθία.
Πόσο δύσκολο είναι να διαφοροποιηθείτε από ένα τόσο ισχυρό πολιτικό πρότυπο όπως αυτό του πατέρα σας, Σταύρου ∆ήµα, και µάλιστα σε έναν νοµό της περιφέρειας, όπως η Κορινθία;
Είµαι πραγµατικά πάρα πολύ υπερήφανος για την πολιτική πορεία του πατέρα µου. Να τονίσω πως δεν ήταν από οικονοµικά ευκατάστατη οικογένεια και κατάφερε µε σκληρή δουλειά και αφοσίωση να πετύχει πολλά. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζω πως, αν δεν είχε αφήσει θετικό αποτύπωµα στην πολιτική, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα µπορούσα να πολιτευτώ. Από εκεί και έπειτα, όµως, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χαράσσει τη δική του, ξεχωριστή πορεία. Ειδικά στην Κορινθία, που αναφέρατε, γνωρίζουν πολύ καλά πως άλλη πορεία έχει ο πατέρας µου και άλλη εγώ.
Η σύζυγός σας και τα παιδιά σας κατανοούν τις υποχρεώσεις που έχετε;
Ναι, τις κατανοούν και ειδικά η σύζυγός µου µε στηρίζει µε κάθε τρόπο και γι’ αυτό της είµαι ευγνώµων. Η πραγµατικότητα είναι πως η απόφαση να πολιτευτώ ήταν δική µου, όµως οι συνέπειες αγγίζουν όλη την οικογένειά µου. ∆εδοµένο είναι πως θα θέλαµε όλοι µας να περνάµε περισσότερο ποιοτικό, οικογενειακό χρόνο µαζί, αλλά αυτό είναι ζήτηµα που αντιµετωπίζουν σχεδόν όλες οι οικογένειες στην Ελλάδα.
Γίνεται να συνδυαστεί η επαναλειτουργία του τουρισµού µε την υγειονοµική κρίση;
Προφανώς, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να αντιµετωπίσουµε επιτυχώς το υγειονοµικό σκέλος της πανδηµίας µε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και ισχυροποιώντας άµεσα το Εθνικό Σύστηµα Υγείας. Στη συνέχεια και εφόσον έχει διασφαλιστεί αυτό, γίνεται διαρκής προσπάθεια να αντιµετωπιστούν οι οικονοµικές επιπτώσεις. Αυτό είναι εκ των πραγµάτων πρόκληση, όχι µόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσµο. Ειδικότερα για τον τουρισµό, γίνεται πολύ µεγάλη προσπάθεια σε όλη τη χώρα, συνεπώς και στις τουριστικές περιοχές, ώστε να εφαρµοστεί ο νόµος και να τηρηθούν οι κανόνες αποστάσεων.
Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι στόχος µας για φέτος να κάνουµε την Ελλάδα νούµερο 1 τουριστικό προορισµό στην Ευρώπη, αλλά τον ασφαλέστερο τουριστικό προορισµό στην Ευρώπη.
Σας φοβίζει το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα;
Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη «φόβος» για να περιγράψω το μέλλον, αλλά όλους μάς προβληματίζει το μέλλον, πόσω μάλλον την εποχή της πανδημίας του Covid-19. Επιτρέψτε, όμως, σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω τη σημασία της έρευνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η επιστημονική-ερευνητική κοινότητα είναι αυτή που θα μας δώσει τις απαντήσεις στο θέμα της πανδημίας, όταν ανακαλύψει το φάρμακο και το εμβόλιο για τον Covid-19.
Οι εκλογές θα ήταν μια λύση ενόψει της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης;
Πιστεύω πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κρίνονται με την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας τους. Οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι δείγμα καλής δημοκρατικής λειτουργίας και θα ήθελα να γίνει αυτό κανόνας και στην Ελλάδα, όπως είναι σε πολλές άλλες χώρες. Εχετε αναλάβει την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τι μηνύματα θα μπορούσατε να στείλετε στους νέους ανθρώπους, που αγωνιούν σήμερα βλέποντας τις προσπάθειές τους να τινάζονται στον αέρα;
Είναι γεγονός πως μέχρι πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε κανένα στρατηγικό σχέδιο για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέσα σε λίγους μήνες έχουμε βάλει σε λειτουργία ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο, το οποίο και υλοποιούμε. Νομοθετούμε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Η πλατφόρμα Elevate Greece θα αποτελεί την ηλεκτρονική πύλη μέσω της οποίας θα πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται επίσημα από την Πολιτεία νεοφυείς, εφόσον πληρούν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).
Δημιουργούμε την πρώτη «πολιτεία καινοτομίας» στην Αττική. Το -για δεκαετίες αναξιοποίητο- κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 18 στρεμμάτων, φιλοδοξούμε να εξελιχθεί σε κυψέλη εξέλιξης ερευνητικών και επιχειρηματικών ιδεών, προς όφελος του ελληνικού παραγωγικού ιστού.
Η πολιτεία καινοτομίας στην ουσία αποτελεί έναν φυσικό χώρο, όπου ερευνητές, πανεπιστημιακοί, εταιρείες και startuppers θα συνεργάζονται, προκαλώντας συνέργειες καινοτομίας, παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Το συνολικό κόστος κατασκευής προβλέπεται στα 50 εκατ. ευρώ και η διαδικασία, αφού θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, δεν θα προκαλέσει καμία επιβάρυνση στο ελληνικό Δημόσιο.
Πρόκειται να απασχολήσει περίπου 150 εργαζομένους κατά τη διάρκεια κατασκευής του, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Αναμφίβολα, η δημιουργία της πρώτης «πολιτείας καινοτομίας» στην Ελλάδα αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στον χάρτη της καινοτομίας.
Παρόμοιο έργο κομβικής σημασίας είναι και το ThessIntec στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ερευνητική κοινότητα, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, υπερτριπλασιάζοντας τα φορολογικά κίνητρα, για να δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και θεσπίζουμε για πρώτη φορά κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους. Ολα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία να μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους εντός της χώρας. Σίγουρα δεν απαντάει όλα τα ερωτήματα, αλλά ο στόχος είναι να κάνουμε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός και να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο των προηγούμενων ετών.
Η καραντίνα πώς ήταν ως εμπειρία;
Πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο. Σε επίπεδο εργασίας, δεν άλλαξε την καθημερινότητά μου στο γραφείο, παρά μόνο το ότι οι συναντήσεις μετατράπηκαν σε τηλεδιασκέψεις και οι δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν ή έγιναν διαδικτυακά. Αλλαξε ριζικά, όμως, ο τρόπος εργασίας στη Δημόσια Διοίκηση, όπου ενεργοποιήθηκε η νέα τεχνολογία και σε μεγάλο βαθμό και η εργασία από το σπίτι. Να σας τονίσω πως, παρά την καραντίνα, στο αντικείμενό μου, την έρευνα και την καινοτομία, δεν έμειναν πίσω οι μεγάλες δράσεις, όπως η δημιουργία της «πολιτείας καινοτομίας» στη ΧΡΩΠΕΙ, η μεταστέγαση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας στο νέο κτίριο στου Γουδή, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, αλλά και η εμβληματική δράση για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Αντιθέτως, προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς. Σε προσωπικό επίπεδο, είχα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μας, να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια, να διαβάσω βιβλία και να δούμε κάποιες σειρές στην τηλεόραση.
Ποια σειρά παρακολουθήσατε στην καραντίνα, δηλαδή;
Επειδή μας αρέσει πολύ ο αθλητισμός, είδαμε με τη σύζυγό μου το «The last dance», όπου παρουσιάζεται η ζωή του Michael Jordan εντός και εκτός παρκέ.
Ο Jordan είναι ίσως ο κορυφαίος αθλητής του πλανήτη, που έβαζε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ομως, το μάθημα είναι πως, όσο ταλέντο και αν διαθέτεις, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και αλλού, εάν δεν το συνδυάσεις με σκληρή και αφοσιωμένη δουλειά, τα αποτελέσματα δεν θα είναι σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές σου. Γνωρίζω πως στον ελεύθερο χρόνο σας παίζετε μπάσκετ, πολλές φορές και με συναδέλφους στην ομάδα της Βουλής.
Τι σας ώθησε στον αθλητισμό και με ποιον συμπαίκτη σας συνεργάζεστε καλύτερα;
Πράγματι, προσπαθώ μία φορά την εβδομάδα να παίζω μπάσκετ, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Ο αθλητισμός ήταν πάντα κομμάτι της ζωής μου και έχει επηρεάσει την προσωπικότητά μου σε θέματα πειθαρχίας, αλλά και στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. Θέλω πάρα πολύ τα παιδιά μου να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Οσον αφορά την ομάδα μπάσκετ της Βουλής, συνήθως παίζουμε αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα μαζί με παλαίμαχους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, στους οποίους ανήκει η πρωτοβουλία και θέλω να τους συγχαρώ και δημόσια. Με τον βουλευτή Ρεθύμνης Γιάννη Κεφαλογιάννη παίζουμε πολλά χρόνια μαζί, άρα με αυτόν συνεργάζομαι άψογα. Εγώ του δίνω πάσες και αυτός βάζει τους αντιπάλους κάτω από τα καλάθια και σκοράρει.
Εκτός από το μπάσκετ, έχετε άλλο χόμπι;
Προσπαθώ να αφιερώνω όσο ελεύθερο χρόνο διαθέτω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου, άρα τα χόμπι μου το τελευταίο διάστημα συνδέονται άμεσα με τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες των παιδιών μου.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για διακοπές και ποια η αγαπημένη σας παραλία;
Αγαπημένο μέρος για διακοπές είναι, αναμφισβήτητα, ο Νομός Κορινθίας. Είτε στα ορεινά είτε στις παραλίες του Κορινθιακού και του Σαρωνικού Κόλπου. Αγαπημένη παραλία δεν θα μπορούσα να πω άλλη από αυτή των Αγίων Θεοδώρων, διότι εκεί ήμουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Ο λόγος για τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρµόδιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία, Χρίστο ∆ήµα, ο οποίος µιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την πρώτη «πολιτεία καινοτοµίας» στην Αττική, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, που έχουν και την υπογραφή του, ενώ περιγράφει τις αλλαγές που έφεραν στη ζωή του η πανδηµία και η καραντίνα λόγω κορονοϊού.
Μιλά για την οµάδα µπάσκετ της Βουλής, στην οποία παίζει, ενώ αποκαλύπτει την αγαπηµένη του παραλία στην εκλογική του περιφέρεια, την Κορινθία.
Πόσο δύσκολο είναι να διαφοροποιηθείτε από ένα τόσο ισχυρό πολιτικό πρότυπο όπως αυτό του πατέρα σας, Σταύρου ∆ήµα, και µάλιστα σε έναν νοµό της περιφέρειας, όπως η Κορινθία;
Είµαι πραγµατικά πάρα πολύ υπερήφανος για την πολιτική πορεία του πατέρα µου. Να τονίσω πως δεν ήταν από οικονοµικά ευκατάστατη οικογένεια και κατάφερε µε σκληρή δουλειά και αφοσίωση να πετύχει πολλά. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζω πως, αν δεν είχε αφήσει θετικό αποτύπωµα στην πολιτική, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα µπορούσα να πολιτευτώ. Από εκεί και έπειτα, όµως, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χαράσσει τη δική του, ξεχωριστή πορεία. Ειδικά στην Κορινθία, που αναφέρατε, γνωρίζουν πολύ καλά πως άλλη πορεία έχει ο πατέρας µου και άλλη εγώ.
Η σύζυγός σας και τα παιδιά σας κατανοούν τις υποχρεώσεις που έχετε;
Ναι, τις κατανοούν και ειδικά η σύζυγός µου µε στηρίζει µε κάθε τρόπο και γι’ αυτό της είµαι ευγνώµων. Η πραγµατικότητα είναι πως η απόφαση να πολιτευτώ ήταν δική µου, όµως οι συνέπειες αγγίζουν όλη την οικογένειά µου. ∆εδοµένο είναι πως θα θέλαµε όλοι µας να περνάµε περισσότερο ποιοτικό, οικογενειακό χρόνο µαζί, αλλά αυτό είναι ζήτηµα που αντιµετωπίζουν σχεδόν όλες οι οικογένειες στην Ελλάδα.
Γίνεται να συνδυαστεί η επαναλειτουργία του τουρισµού µε την υγειονοµική κρίση;
Προφανώς, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να αντιµετωπίσουµε επιτυχώς το υγειονοµικό σκέλος της πανδηµίας µε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και ισχυροποιώντας άµεσα το Εθνικό Σύστηµα Υγείας. Στη συνέχεια και εφόσον έχει διασφαλιστεί αυτό, γίνεται διαρκής προσπάθεια να αντιµετωπιστούν οι οικονοµικές επιπτώσεις. Αυτό είναι εκ των πραγµάτων πρόκληση, όχι µόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσµο. Ειδικότερα για τον τουρισµό, γίνεται πολύ µεγάλη προσπάθεια σε όλη τη χώρα, συνεπώς και στις τουριστικές περιοχές, ώστε να εφαρµοστεί ο νόµος και να τηρηθούν οι κανόνες αποστάσεων.
Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι στόχος µας για φέτος να κάνουµε την Ελλάδα νούµερο 1 τουριστικό προορισµό στην Ευρώπη, αλλά τον ασφαλέστερο τουριστικό προορισµό στην Ευρώπη.
Σας φοβίζει το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα;
Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη «φόβος» για να περιγράψω το μέλλον, αλλά όλους μάς προβληματίζει το μέλλον, πόσω μάλλον την εποχή της πανδημίας του Covid-19. Επιτρέψτε, όμως, σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω τη σημασία της έρευνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η επιστημονική-ερευνητική κοινότητα είναι αυτή που θα μας δώσει τις απαντήσεις στο θέμα της πανδημίας, όταν ανακαλύψει το φάρμακο και το εμβόλιο για τον Covid-19.
Οι εκλογές θα ήταν μια λύση ενόψει της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης;
Πιστεύω πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κρίνονται με την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας τους. Οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι δείγμα καλής δημοκρατικής λειτουργίας και θα ήθελα να γίνει αυτό κανόνας και στην Ελλάδα, όπως είναι σε πολλές άλλες χώρες. Εχετε αναλάβει την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τι μηνύματα θα μπορούσατε να στείλετε στους νέους ανθρώπους, που αγωνιούν σήμερα βλέποντας τις προσπάθειές τους να τινάζονται στον αέρα;
Είναι γεγονός πως μέχρι πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε κανένα στρατηγικό σχέδιο για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέσα σε λίγους μήνες έχουμε βάλει σε λειτουργία ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο, το οποίο και υλοποιούμε. Νομοθετούμε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Η πλατφόρμα Elevate Greece θα αποτελεί την ηλεκτρονική πύλη μέσω της οποίας θα πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται επίσημα από την Πολιτεία νεοφυείς, εφόσον πληρούν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).
Δημιουργούμε την πρώτη «πολιτεία καινοτομίας» στην Αττική. Το -για δεκαετίες αναξιοποίητο- κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 18 στρεμμάτων, φιλοδοξούμε να εξελιχθεί σε κυψέλη εξέλιξης ερευνητικών και επιχειρηματικών ιδεών, προς όφελος του ελληνικού παραγωγικού ιστού.
Η πολιτεία καινοτομίας στην ουσία αποτελεί έναν φυσικό χώρο, όπου ερευνητές, πανεπιστημιακοί, εταιρείες και startuppers θα συνεργάζονται, προκαλώντας συνέργειες καινοτομίας, παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Το συνολικό κόστος κατασκευής προβλέπεται στα 50 εκατ. ευρώ και η διαδικασία, αφού θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, δεν θα προκαλέσει καμία επιβάρυνση στο ελληνικό Δημόσιο.
Πρόκειται να απασχολήσει περίπου 150 εργαζομένους κατά τη διάρκεια κατασκευής του, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Αναμφίβολα, η δημιουργία της πρώτης «πολιτείας καινοτομίας» στην Ελλάδα αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στον χάρτη της καινοτομίας.
Παρόμοιο έργο κομβικής σημασίας είναι και το ThessIntec στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ερευνητική κοινότητα, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, υπερτριπλασιάζοντας τα φορολογικά κίνητρα, για να δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και θεσπίζουμε για πρώτη φορά κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους. Ολα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία να μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους εντός της χώρας. Σίγουρα δεν απαντάει όλα τα ερωτήματα, αλλά ο στόχος είναι να κάνουμε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός και να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο των προηγούμενων ετών.
Η καραντίνα πώς ήταν ως εμπειρία;
Πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο. Σε επίπεδο εργασίας, δεν άλλαξε την καθημερινότητά μου στο γραφείο, παρά μόνο το ότι οι συναντήσεις μετατράπηκαν σε τηλεδιασκέψεις και οι δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν ή έγιναν διαδικτυακά. Αλλαξε ριζικά, όμως, ο τρόπος εργασίας στη Δημόσια Διοίκηση, όπου ενεργοποιήθηκε η νέα τεχνολογία και σε μεγάλο βαθμό και η εργασία από το σπίτι. Να σας τονίσω πως, παρά την καραντίνα, στο αντικείμενό μου, την έρευνα και την καινοτομία, δεν έμειναν πίσω οι μεγάλες δράσεις, όπως η δημιουργία της «πολιτείας καινοτομίας» στη ΧΡΩΠΕΙ, η μεταστέγαση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας στο νέο κτίριο στου Γουδή, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, αλλά και η εμβληματική δράση για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Αντιθέτως, προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς. Σε προσωπικό επίπεδο, είχα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μας, να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια, να διαβάσω βιβλία και να δούμε κάποιες σειρές στην τηλεόραση.
Ποια σειρά παρακολουθήσατε στην καραντίνα, δηλαδή;
Επειδή μας αρέσει πολύ ο αθλητισμός, είδαμε με τη σύζυγό μου το «The last dance», όπου παρουσιάζεται η ζωή του Michael Jordan εντός και εκτός παρκέ.
Ο Jordan είναι ίσως ο κορυφαίος αθλητής του πλανήτη, που έβαζε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ομως, το μάθημα είναι πως, όσο ταλέντο και αν διαθέτεις, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και αλλού, εάν δεν το συνδυάσεις με σκληρή και αφοσιωμένη δουλειά, τα αποτελέσματα δεν θα είναι σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές σου. Γνωρίζω πως στον ελεύθερο χρόνο σας παίζετε μπάσκετ, πολλές φορές και με συναδέλφους στην ομάδα της Βουλής.
Τι σας ώθησε στον αθλητισμό και με ποιον συμπαίκτη σας συνεργάζεστε καλύτερα;
Πράγματι, προσπαθώ μία φορά την εβδομάδα να παίζω μπάσκετ, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Ο αθλητισμός ήταν πάντα κομμάτι της ζωής μου και έχει επηρεάσει την προσωπικότητά μου σε θέματα πειθαρχίας, αλλά και στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. Θέλω πάρα πολύ τα παιδιά μου να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Οσον αφορά την ομάδα μπάσκετ της Βουλής, συνήθως παίζουμε αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα μαζί με παλαίμαχους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, στους οποίους ανήκει η πρωτοβουλία και θέλω να τους συγχαρώ και δημόσια. Με τον βουλευτή Ρεθύμνης Γιάννη Κεφαλογιάννη παίζουμε πολλά χρόνια μαζί, άρα με αυτόν συνεργάζομαι άψογα. Εγώ του δίνω πάσες και αυτός βάζει τους αντιπάλους κάτω από τα καλάθια και σκοράρει.
Εκτός από το μπάσκετ, έχετε άλλο χόμπι;
Προσπαθώ να αφιερώνω όσο ελεύθερο χρόνο διαθέτω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου, άρα τα χόμπι μου το τελευταίο διάστημα συνδέονται άμεσα με τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες των παιδιών μου.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για διακοπές και ποια η αγαπημένη σας παραλία;
Αγαπημένο μέρος για διακοπές είναι, αναμφισβήτητα, ο Νομός Κορινθίας. Είτε στα ορεινά είτε στις παραλίες του Κορινθιακού και του Σαρωνικού Κόλπου. Αγαπημένη παραλία δεν θα μπορούσα να πω άλλη από αυτή των Αγίων Θεοδώρων, διότι εκεί ήμουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.