Την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες μέσα από την αίθουσα ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, στη θέση που μέχρι πρόσφατα είχαμε συνηθίσει τον Σωτήρη Τσιόδρα . Ωστόσο, η παρουσία του και η ανάληψη της θέσης του αντικαταστάτη του πολύπειρου λοιμωξιολόγου δεν προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την έναρξη ήδη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, «μπαίνει» σχεδόν καθημερινά στα σπίτια μας μέσω τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών εκπομπών ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του πολύτιμου για τη χώρα μας Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μειλίχιος, έκδηλα μετριοπαθής και ευγενής, κάτι που φάνηκε από την πρώτη ημέρα εμφάνισής του δίπλα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Χαρακτήρα που δεν φαίνεται να άλλαξε ακόμα και όταν λάμβανε βραβεία το ένα μετά το άλλο για το ερευνητικό και ιατρικό του έργο. Μέχρις στιγμής έχει λάβει το βραβείο Ιατρικών Επιστημών «Ιωάννη Βλυσσίδη» από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και το πρώτο βραβείο «Marie Sklodowska-Curie» στην κατηγορία «Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο» για την ανίχνευση του τρόπου διάδοσης της ηπατίτιδας C. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βραβείο παρέδωσε στον Ελληνα ερευνητή ο εγγονός της Γαλλοπολωνής νομπελίστριας φυσικού και χημικού.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ήταν πάντοτε άριστος μαθητής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλίπολη του Πειραιά και από παιδί αγαπούσε ιδιαίτερα τα μαθηματικά. Οπως είχε γράψει η εφημερίδα «Τα Νέα», το 2012, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο πατέρας του, Νίκος, πλοίαρχος σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια, έφερε στο σπίτι έναν υπολογιστή Atari 800 XL.

Σε αυτόν, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξασκήθηκε για πρώτη φορά στον προγραμματισμό. Ξεκίνησε πειρατικά δημιουργώντας παιχνίδια σε γλώσσα Basic και έκτοτε συνεχίζει από χόμπι να γράφει κώδικα. Τη χρονιά που έδινε Πανελλαδικές εξετάσεις, με μακριά μαλλιά δεμένα σε κοτσίδα, χαλάρωνε με το αγαπημένο του πιάνο στο σπίτι (έπαιζε έργα του Μπαχ μαζί με τον αδερφό του), ενώ διάβαζε βιβλία παγκόσμιας Ιστορίας. Τελικά πέρασε στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη δεύτερη φορά, το 1997, ενώ αποφοίτησε το 2004.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του τον κέρδισε η έρευνα. Μάλιστα, εντάχθηκε στο εργαστήριο του καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Αγγελου Χατζάκη. «Συνήθως, προσπαθούσαμε να προσελκύσουμε στο εργαστήριο τους καλύτερους φοιτητές. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αντιθέτως, ήρθε σε εμάς από μόνος του. Ζήτησε να εργαστεί εθελοντικά», είχε δηλώσει ο κ. Χατζάκης το 2012 στα «Νέα». Στο πρόσωπο του νεαρού γιατρού ο Χατζάκης είδε έναν ευφυή επιστήμονα με εξαιρετικές προοπτικές. Γι’ αυτό του πρότεινε να συνεχίσει για μεταπτυχιακό δίπλωμα στη βιοστατιστική κι επέβλεψε προσωπικά το διδακτορικό του στη μοριακή επιδημιολογία ιών με εξειδίκευση στη μικροβιολογία.

Ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία στα νοσοκομεία της Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός», «Λαϊκό» και «401», ενώ από το 2010 μέχρι το 2017 εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στη συνέχεια έλαβε διαδοχικά την υποτροφία «Marie Curie», την οποία διέκοψε για να αναλάβει την κλινική-ερευνητική υφηγεσία του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, για την προσφορά του στην ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα, έλαβε τους τίτλους του Νεαρού Ερευνητικού Υπότροφου από το Κολλέγιο St.Cross,καθώς και του Ερευνητικού Λέκτορα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο κ. Μαγιορκίνης ειδικεύεται στη μελέτη των ανθρώπινων ιογενών νόσων. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένας εκ των επικεφαλής του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100.000 γονιδιωμάτων, στον Οργανισμό Genomics England, και, συγκεκριμένα, ηγείται του τομέα των μεταθετών στοιχείων, ενώ πρόσφατα του ανατέθηκε και ο τομέας Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης για τη νόσο COVID-19. Ο ίδιος έχει περισσότερες των 70 δημοσιεύσεων συμπεριλαμβανομένων εργασιών ως επικεφαλής στα περιοδικά PNAS, Current Biology, PLoS Medicine, και PLoS Pathogens.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ερευνητικά του ευρήματα συγκαταλέγονται η διαλεύκανση της παγκόσμιας εξάπλωσης της ηπατίτιδας C, η εξάπλωση του ιού HIV/AIDS στον δυτικό κόσμο και η αιτιολογική σύνδεση ενός αρχαίου (ενδογενούς) ρετροϊού με τον εθισμό.

Εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και περιοδικά διεθνούς φήμης και κυκλοφορίας έχουν φιλοξενήσει τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ πολύ πρόσφατες είναι οι σχετικές δηλώσεις του στην κορυφαία διεθνώς μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Washington Post, σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του SARS -COV2 στη χώρα μας.

Σε εκείνες τις δηλώσεις του είχε υπογραμμίσει ότι «δεν είναι δραματική» η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Ο ίδιος, ωστόσο, είχε κρούσει ήδη από τον Μάιο τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπαίθρια πάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καφέ και μπαρ για την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19.