Στόχος να επισκεφθούν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower που από το πρωί του Σαββάτου έχει δέσει στον προβλήτα Κ14 (Ο μόνος στην Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο αυτού του μεγέθους) του λιμανιού της Σούδας.
Ποιο είναι όμως το περίφημο αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower για το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει τόσο λόγος;
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για πολλά παραπάνω από ένα πολεμικό πλοίο
Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο (CVN 69) της κλάσης Nimitz μετά το πλοίο που φέρει το όνομα της κλάσης (CVN 68 USS Nimitz) και το τρίτο μετά το θρυλικό USS Enterprise (CVN 65).
To Eisenhower φέρει το όνομα του 34ου προέδρου των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower, ναυπηγήθηκε το 1977 στα ναυπηγεία Newport news Shipbuilding που έχουν κατασκευάσει και τα υπόλοιπα 9 πλοία της κλάσης.
+
Το γράμμα Ν πριν τον αριθμό του πλοίου υποδηλώνει ακριβώς γιατί ανεπίσημα οι αμερικάνοι καλούν τα συγκεκριμένα πλοία (10 συνολικά) Supercarriers. Υποδηλώνει δηλαδή πως όλα γίνονται με την πυρηνική ενέργεια (Νuclear). Δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες που βρίσκονται βαθιά στο κύτος του πλοίου βοηθούν εκτός από την κίνησή του και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα επι του πλοίου (ρεύμα, υδραυλικά συστήματα, καταπέλτες κλπ) και που του δίνουν αυτονομία για 20 -25 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ κινείται με 30+ κόμβους δηλαδή με περίπου 50 χλμ/ώρα.
Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες
Αν κάποιος κοιτάξει τους αριθμούς που αφορούν το συγκεκριμένο πλοίο θα καταλάβει ότι δεν είναι απλώς ένα πολεμικό πλοίο αλλά μια μικρή πόλη αφού είναι αδύνατον να λειτουργήσει με λιγότερο από 5.600 άτομα προσωπικό.
Το κατάστρωμα πτήσεων του πλοίου έχει μήκος 333 μέτρα, όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, πλάτος 77 μέτρα ενώ το εκτόπισμά του είναι 113,800 τόνοι. Το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 90+ αεροσκάφη τα οποία μπορεί να εκτοξεύει από τους 4 καταπέλτες του ανά μισό λεπτό, μέρα και νύχτα και με κάθε καιρό. (Χαρακτηριστικές είναι οι ασκήσεις WESTPAC που γίνονται κάθε δυο χρόνια στον Αρκτικό κύκλο).
Η τυπική σύνθεση αεροσκαφών που φέρει σε κάθε απόπλου (ποικίλλει αναλόγως την αποστολή) αποτελείται από 4 μοίρες μαχητικών παντός καιρού F-18 E-F Superhornet (60 αεροσκάφη), 1 μοίρα αεροσκάφών ηλεκτρονικού πολέμου F-18 F Growler (5-6 αεροσκάφη), 1 μοίρα ιπτάμενων ραντάρ Ε2 – C,D Hawkeye (4-5 αεροσκάφη), 1 μοίρα αεροσκαφών ανεφοδιασμού C2 Greyhound (1 - 2 αεροσκάφη) και 2 μοίρες ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου και έρευνας και διάσωσης αντίστοιχα (10 - 12 ελικόπτερα).
Το πλωτό αυτό φρούριο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τρωθεί καθώς συνοδεύεται πάντα από έναν στολίσκο 7 – 9 πλοίων που αποτελείται από φρεγάτες τύπου Hazard Perry, πλοία κατευθυνομένων βλημάτων Tomahawk -Cruise τύπου Arleigh Burke/ Ticonteroga καθώς και από υποβρύχια ενώ η προσέγγιση οποιουδήποτε εναέριου ή πλωτού μέσου απαγορεύεται σε ακτίνα μικρότερη των 50 μιλίων/80 χιλιομέτρων από το Eisenhower.
Όπως είναι ευνόητο, το πλοίο μπορεί να αναλάβει κάθε είδους επιχείρηση με την τεράστια δύναμη πυρός που διαθέτει και την ταχύτητα που το διακρίνει καθώς μπορεί να μεταβεί σε περιοχές κρίσεων σε λίγες μόνο μέρες.
Επιχειρήσεις που έχει λάβει μέρος
Το Eisenhower όντας πλέον από τα πιο παλιά αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις οι πιο χαρακτηριστικές από τις οποίες είναι οι εξής
Δεκαετία ‘80
Κρίση των ομήρων στο Ιράν
Επεισόδιο με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βυρηττό
Λιβυκή κρίση
Δεκαετία ‘90
1ος Πόλεμος του Κόλπου (Desert shield, Desert Storm)
2ος Πόλεμος του Κόλπου και επιχειρήσεις που ακολούθησαν μετά τον τερματισμό του (Deny Flight, Southern watch κλπ)
Δεκαετία 2000
Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας
Στοχευμένες επιθέσεις από αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου κατά του Ισλαμικού Κράτους
Το Eisenhower είναι η ναυαρχίδα της δύναμης κρούσης 10 του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ΗΠΑ πρόκειται να συνεχίσει να υπηρετεί έως το 2028 όπου θα δώσει τη θέση του στο αεροπλανοφόρο Enterprise (CVN 80) της νέας γενιάς αεροπλανοφόρων Gerald R. Ford.