ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι πιο συναρπαστικές εγκαταλειμμένες περιοχές του κόσμου - Εικόνες «αποκάλυψης»
Αυτά τα χωριά και οι πόλεις που κάποτε άκμαζαν, είναι τώρα εγκαταλελειμμένες
Εικόνες αποκάλυψης θυμίζουν οι παρακάτω φωτογραφίες που απαθανατίζουν την παρακμή πόλεων και χωριών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο χρόνος στις συγκεκριμένες τοποθεσίες φαίνεται να έχει σταματήσει καιρό τώρα, και εκεί που άκμαζαν τώρα έχουν μείνει μόνα άδεια κτίρια, δρόμοι, ακόμη και εγακαταλελειμμένα αυτοκίνητά, τα οποία με το χρόνο έχουν γίνει ένα με το φυσικό τους περιβάλλον.
Είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, είτε εκκενώθηκαν για πρακτική εξάσκηση με πυρομαχικά, είτε εγκαταλείφθηκαν αφού αποδείχτηκε ότι τα κοντινά πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά ήταν σε έλλειψη.
Το Oradour-Sur-Glane έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις 10 Ιουνίου 1944, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του σφαγιάστηκε από τα Waffen SS, ένα στρατιωτικό κλάδο της οργάνωσης SS του Ναζιστικού Κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της θηριωδίας, άνδρες πυροβολήθηκαν και δολοφονήθηκαν σε αχυρώνες, ενώ γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν επίσης όταν ανατινάχθηκε η εκκλησία στην οποία ήταν κλεισμένοι. Οι επιζώντες πυροβολήθηκαν καθώς τράπηκαν σε φυγή.
Ο ηγέτης εν καιρώ πολέμου Σαρλ Ντε Γκολ αποφάσισε αργότερα ότι το Oradour-Sur-Glane έπρεπε να αφεθεί ως απόδειξη της σκληρότητας των Ναζί.
Ένα νέο χωριό με ένα μουσείο με μνημείο, ανοιχτό από το 1999, έχει χτιστεί κοντά.
Το τελευταίο είναι το μόνο κτίριο που στέκεται ακόμα, αλλά τα θεμέλια των σπιτιών, που χτίστηκαν από την ευγενή οικογένεια Πέρσι, διακρίνονται ακόμα, όπως και εκείνα των γύρω αγροτικών κατοικιών.
Ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε για χρόνια καθώς οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν λόγω της στροφής προς την εκτροφή προβάτων. Εγκαταλείφθηκε λίγο μετά το 1500, όταν εκδιώχθηκαν και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι.
Σήμερα η περιοχή, την οποία τώρα διαχειρίζεται το English Heritage, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για αρχαιολόγους και τουρίστες.
Αφημένο όπως ήταν τότε, το μικροσκοπικό χωριό που βρίσκεται νότια της Σαραγόσα στη βορειοανατολική Ισπανία στέκεται ως μνημείο για όσους έπεσαν, με τα ερείπια της εκπληκτικής εκκλησίας του να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Ένα νέο χωριό χτισμένο το 1939, βρίσκεται κοντά, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή από τη Σαραγόσα.
Οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν μετά από μια σειρά κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από έργα αποχέτευσης και ύδρευσης τη δεκαετία του 1960, και το Craco έμεινε εντελώς έρημο μετά τον σεισμό στην Ιρπίνια το 1980.
Από τότε, όχι μόνο η πόλη-φάντασμα έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, αλλά έχει γίνει επίσης δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων σε με ταινίες όπως ο Τζέιμς Μποντ το 200, το «Quantum of Solace».
Κάποτε η γαλλική αποικιακή πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, η πόλη-θέρετρο είναι πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με αξιόλογες δομές όπως το παλιό Ταχυδρομείο, η Κεντρική Αφρικανική Τράπεζα και το Hotel de France.
Η ιστορία του Grand-Bassam χρονολογείται πολύ πίσω. Οι Nzema, γνωστοί και ως Ndenye ή Apollonians, της Ακτής του Ελεφαντοστού πιστεύεται ότι έζησαν εδώ από τον 15ο αιώνα, μετατρέποντας την πόλη σε ένα ζωντανό λιμάνι και ψαροχώρι πριν από την άφιξη των αποίκων.
Ιδρύθηκε αφότου ο τοπικός εργάτης Zacharias Lewala ανακάλυψε διαμάντια εδώ το 1908. Μια τεράστια εισροή Γερμανών ανθρακωρύχων ακολούθησε στη συνέχεια και έγινε ένας πολυσύχναστος κόμβος προτού εγκαταλειφθεί τελικά το 1956.
Χτισμένο για να μοιάζει με γερμανική πόλη, το Kolmanskop είχε αίθουσα χορού, καζίνο και ακόμη και σύστημα τραμ.
Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να δουν πώς η έρημος έχει ανακτήσει τα κτίρια, με ολόκληρη την πόλη να εξαφανίζεται σιγά-σιγά για πάντα κάτω από την άμμο.
Έχοντας βρει πλούσιες φλέβες χρυσού, οι άνθρωποι συνέρρεαν στην πόλη της Καλιφόρνια, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νεβάδα, για να κάνουν την περιουσία τους. Περιλάμβανε απίστευτα 65 σαλόνια, μια τράπεζα Wells Fargo και ακόμη και μια Chinatown γεμάτη ταοϊστικούς ναούς.
Αλλά η ελκυστικότητα του Bodie είχε ξεθωριάσει στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς άλλες πόλεις αναδείχθηκαν και ο πληθυσμός του μειώθηκε σε μόλις 120 το 1920.
Τα καλοδιατηρημένα κτίρια της ερημωμένης πόλης την κάνουν μια αξέχαστη στάση στις περιηγήσεις στην Άγρια Δύση σήμερα.
Αλλά εγκαταλείφθηκε καθώς η ζήτηση για άνθρακα εξαντλήθηκε και η φύση έκτοτε έχει καταλάβει τα κτίρια στο νησί.
Ενώ έχει γίνει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με τα χρόνια, η Χασίμα έχει σκοτεινό παρελθόν, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πάνω από 1.000 Κορεάτες και Κινέζοι πολίτες και αιχμάλωτοι πολέμου λέγεται ότι χάθηκαν εδώ.
Η απομακρυσμένη πόλη πουλήθηκε στους Σοβιετικούς από τη Σουηδία το 1927. Είναι διάσπαρτη με κλασική αρχιτεκτονική από την κομμουνιστική περίοδο, από πολυκατοικίες μέχρι ελικοδρόμιο.
Ο άνθρακας δεν έχει εξορυχθεί εδώ από το 1998, αλλά οι τουρίστες μπορούν πλέον να μείνουν σε ένα ειδικό ξενοδοχείο και να κάνουν κράτηση για επίσημες περιηγήσεις στα παραμελημένα κτίριά του.
Όσοι επισκέπτονται το Pyramiden θα πρέπει πρώτα να φτάσουν στην απομακρυσμένη πόλη Longyearbyen, πριν πάρουν μια βάρκα ή ένα snowmobile.
Η ουκρανική πόλη φιλοξενούσε περίπου 50.000 ανθρώπους όταν εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, μετά την περιβόητη πλέον καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.
Ενώ οι τουρίστες φτάνουν εδώ σε αυξανόμενους αριθμούς, παρά τους κινδύνους, τα τελευταία χρόνια, αυτό παραμένει ένα βαθιά μελαγχολικό μέρος, παγωμένο στο χρόνο.
Στις αρχές του 2020, πρώην κάτοικοι του Pripyat επέστρεψαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εορτασμών για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή του.
Ωστόσο, έχοντας χρησιμοποιήσει το χωριό για να εκπαιδεύσει στρατεύματα εν όψει της D-Day - ο στρατιωτικός όρος για την πρώτη ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία - η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έβγαλε μια υποχρεωτική εντολή αγοράς το 1948.
Το Tyneham λειτουργεί πλέον ως μέρος των στρατιωτικών πεδίων βολής, αν και είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και σε επιλεγμένες επίσημες αργίες.
Η άγρια ζωή έχει καταλάβει κάπως την περιοχή, με τα σπάνια είδη να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την έλλειψη γειτονικών αγροκτημάτων ή μόνιμου ανθρώπινου πληθυσμού.
Τοποθετημένη κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, η πόλη γνώρισε άνθηση τη δεκαετία του 1930, με πληθυσμό 1.200 κατοίκων που εξόρυζαν κυρίως χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο.
Η Ruby είναι πλέον ιδιόκτητη και οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν περίπου 15 δολάρια για να περάσουν μια μέρα εξερευνώντας τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τα μεγάλα έρημα μονοπάτια.
Η καλά διατηρημένη φυλακή της πόλης, το σχολείο και τα έργα ορυχείων την καθιστούν ένα συναρπαστικό μέρος για επίσκεψη.
Ωστόσο, η πόλη-φάντασμα που παραμένει χτίστηκε το 1887 από Ευρωπαίους αποίκους σε αναζήτηση χρυσού και είχε πληθυσμό περίπου 300 άτομα κάποια στιγμή.
Αν και μπορείτε να επισκεφθείτε την Arltunga, που βρίσκεται ανατολικά του Alice Springs στη Βόρεια Επικράτεια, για να δείτε τα καλά διατηρημένα ορυχεία και άλλα κτίρια όλο το χρόνο, είναι καλύτερο να πάτε μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός.
Το τουριστικό θέρετρο έχει μείνει αδρανές από τότε. Οι πολυκατοικίες αφέθηκαν να θρυμματιστούν, ενώ οι δρόμοι είναι πλέον περιφραγμένοι. Ωστόσο, έχουν γίνει κινήσεις για να ανοίξει εκ νέου η περιοχή από Τούρκους υπηκόους και Τουρκοκύπριους, ενώ πλέον επιτρέπεται να την επισκεφτούν καθώς άνοιξε ξανά το 2021.
Αναπόφευκτα, έχει γίνει σημείο ανάφλεξης σε μια σύγκρουση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ενώ οι Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής.
Ο άνθρακας εδώ εξορύχθηκε κάποτε από κρατούμενους στο σκληρό και διαβόητο Γκούλαγκ της περιοχής μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1960.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι ανθρακωρύχοι παρασύρθηκαν σε αυτό το βάναυσο μέρος για δουλειά με υψηλούς μισθούς.
Όταν η εξόρυξη σταμάτησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ντόπιοι έφυγαν, αφήνοντας μια σειρά από χωριά που έχουν καλυφθεί από πάγο και έχουν παγώσει στο χρόνο.
Ωστόσο, η εγκατάλειψή του δείχνει την άγρια σύγκρουση στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία πολέμησαν για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και η ανταλλαγή πληθυσμών οδήγησε τους κατοίκους να μην μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.
Βρίσκεται στο νησί Shengshan, κοντά στη Σαγκά. Αυτό το άλλοτε ζωντανό χωριό με περισσότερους από 2.000 κατοίκους έμεινε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού οι κάτοικοι δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα λόγω της απομακρυσμένης περιοχής και παραπονέθηκαν για προβλήματα με την εκπαίδευση.
Τώρα τα σπίτια που υψώνονται στους λόφους του είναι καμουφλαρισμένα κάτω από το αναρριχητικό πράσινο, με τους τουρίστες να συρρέουν για να το δουν από κοντά.
Πρόκειται για μια πρώην πόλη εξόρυξης άνθρακα περίπου 1.000 κατοίκων. Πολλά από τα έργα και τα κτίριά της εγκαταλείφθηκαν μετά το κλείσιμο του ορυχείου λόγω απεργιών των εργαζομένων το 1922.
Ωστόσο, είναι ακόμα δυνατό να εξερευνήσετε την περιοχή σε ένα εξαιρετικό μονοπάτι πεζοπορίας, βλέποντας βασικά κτίρια που στέκονται ακόμη, ενώ προσφέρει επίσης εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά.
Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας Vijayanagara, καταστράφηκε από σουλτανικά στρατεύματα τον 16ο αιώνα. Τα εναπομείναντα, όμορφα διατηρημένα οχυρά, οι ναοί και οι αγορές του Hampi το βοήθησαν να κερδίσει το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.
Φημισμένο για τα φαινομενικά αναζωογονητικά αλμυρά νερά του, οι επισκέπτες συνέρρεαν εδώ για χρόνια, μέχρι που χτύπησε η καταστροφή το 1985. Ένα σπάνιο «seiche» (κυματανάπλαση), ένας κυματισμός σε επιφάνεια νερού που περιβάλλεται από ξηρά, οδήγησε σε σκάσιμο του φράγματος και πλημμύρα της πόλης. Το νερό τελικά υποχώρησε το 2009, με τα κτίρια να έχουν απομείνει επικαλυμμένα με αλάτι.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Ο χρόνος στις συγκεκριμένες τοποθεσίες φαίνεται να έχει σταματήσει καιρό τώρα, και εκεί που άκμαζαν τώρα έχουν μείνει μόνα άδεια κτίρια, δρόμοι, ακόμη και εγακαταλελειμμένα αυτοκίνητά, τα οποία με το χρόνο έχουν γίνει ένα με το φυσικό τους περιβάλλον.
Είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, είτε εκκενώθηκαν για πρακτική εξάσκηση με πυρομαχικά, είτε εγκαταλείφθηκαν αφού αποδείχτηκε ότι τα κοντινά πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά ήταν σε έλλειψη.
Oradour-Sur-Glane, Γαλλία
Τα ερείπια αυτού του πρώην ψαροχωριού χρησιμεύουν ως μια έντονη υπενθύμιση της φρίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Το Oradour-Sur-Glane έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις 10 Ιουνίου 1944, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του σφαγιάστηκε από τα Waffen SS, ένα στρατιωτικό κλάδο της οργάνωσης SS του Ναζιστικού Κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της θηριωδίας, άνδρες πυροβολήθηκαν και δολοφονήθηκαν σε αχυρώνες, ενώ γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν επίσης όταν ανατινάχθηκε η εκκλησία στην οποία ήταν κλεισμένοι. Οι επιζώντες πυροβολήθηκαν καθώς τράπηκαν σε φυγή.
Ο ηγέτης εν καιρώ πολέμου Σαρλ Ντε Γκολ αποφάσισε αργότερα ότι το Oradour-Sur-Glane έπρεπε να αφεθεί ως απόδειξη της σκληρότητας των Ναζί.
Ένα νέο χωριό με ένα μουσείο με μνημείο, ανοιχτό από το 1999, έχει χτιστεί κοντά.
Wharram Percy, Ηνωμένο Βασίλειο
Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό έρημο μεσαιωνικό χωριό της Αγγλίας, το Wharram Percy, που βρίσκεται στο πανέμορφο Yorkshire Wolds, ήταν κάποτε το σπίτι δύο εκπληκτικών αρχοντικών και μιας εκκλησίας.Το τελευταίο είναι το μόνο κτίριο που στέκεται ακόμα, αλλά τα θεμέλια των σπιτιών, που χτίστηκαν από την ευγενή οικογένεια Πέρσι, διακρίνονται ακόμα, όπως και εκείνα των γύρω αγροτικών κατοικιών.
Ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε για χρόνια καθώς οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν λόγω της στροφής προς την εκτροφή προβάτων. Εγκαταλείφθηκε λίγο μετά το 1500, όταν εκδιώχθηκαν και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι.
Σήμερα η περιοχή, την οποία τώρα διαχειρίζεται το English Heritage, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για αρχαιολόγους και τουρίστες.
Belchite, Ισπανία
Στην πρώτη γραμμή μεταξύ των Ρεπουμπλικανικών και των φασιστικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, το Belchite ήταν το κέντρο μιας εβδομαδιαίας πολιορκίας μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 1937, πριν τελικά πέσει στις δυνάμεις του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο το 1939.Αφημένο όπως ήταν τότε, το μικροσκοπικό χωριό που βρίσκεται νότια της Σαραγόσα στη βορειοανατολική Ισπανία στέκεται ως μνημείο για όσους έπεσαν, με τα ερείπια της εκπληκτικής εκκλησίας του να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Ένα νέο χωριό χτισμένο το 1939, βρίσκεται κοντά, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή από τη Σαραγόσα.
Craco, Ιταλία
Το Craco βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του το καθιστούν μια από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταλειμμένες πόλεις στον κόσμο.Οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν μετά από μια σειρά κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από έργα αποχέτευσης και ύδρευσης τη δεκαετία του 1960, και το Craco έμεινε εντελώς έρημο μετά τον σεισμό στην Ιρπίνια το 1980.
Από τότε, όχι μόνο η πόλη-φάντασμα έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, αλλά έχει γίνει επίσης δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων σε με ταινίες όπως ο Τζέιμς Μποντ το 200, το «Quantum of Solace».
Grand-Bassam, Ακτή Ελεφαντοστού
Ενώ το Grand-Bassam έχει ακόμα έναν ακμάζοντα πληθυσμό, πολλά από τα πιο εντυπωσιακά κτίριά του είναι άδεια εδώ και χρόνια.Κάποτε η γαλλική αποικιακή πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, η πόλη-θέρετρο είναι πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με αξιόλογες δομές όπως το παλιό Ταχυδρομείο, η Κεντρική Αφρικανική Τράπεζα και το Hotel de France.
Η ιστορία του Grand-Bassam χρονολογείται πολύ πίσω. Οι Nzema, γνωστοί και ως Ndenye ή Apollonians, της Ακτής του Ελεφαντοστού πιστεύεται ότι έζησαν εδώ από τον 15ο αιώνα, μετατρέποντας την πόλη σε ένα ζωντανό λιμάνι και ψαροχώρι πριν από την άφιξη των αποίκων.
Kolmanskop, Ναμίμπια
Με πολλά από τα κτίριά του μισοβυθισμένα στην άμμο, το Kolmanskop αποτελεί μια απόκοσμη υπενθύμιση αυτού που κάποτε ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στην καρδιά της ερήμου Namib.Ιδρύθηκε αφότου ο τοπικός εργάτης Zacharias Lewala ανακάλυψε διαμάντια εδώ το 1908. Μια τεράστια εισροή Γερμανών ανθρακωρύχων ακολούθησε στη συνέχεια και έγινε ένας πολυσύχναστος κόμβος προτού εγκαταλειφθεί τελικά το 1956.
Χτισμένο για να μοιάζει με γερμανική πόλη, το Kolmanskop είχε αίθουσα χορού, καζίνο και ακόμη και σύστημα τραμ.
Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να δουν πώς η έρημος έχει ανακτήσει τα κτίρια, με ολόκληρη την πόλη να εξαφανίζεται σιγά-σιγά για πάντα κάτω από την άμμο.
Bodie, Καλιφόρνια
Ίσως η πιο διάσημη από τις πόλεις με γρήγορη ανάπτυξη της Άγριας Δύσης στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο πληθυσμός του Bodie αυξήθηκε από μια χούφτα χρυσοθηρών σε 10.000 άτομα στα τέλη της δεκαετίας του 1870.Έχοντας βρει πλούσιες φλέβες χρυσού, οι άνθρωποι συνέρρεαν στην πόλη της Καλιφόρνια, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νεβάδα, για να κάνουν την περιουσία τους. Περιλάμβανε απίστευτα 65 σαλόνια, μια τράπεζα Wells Fargo και ακόμη και μια Chinatown γεμάτη ταοϊστικούς ναούς.
Αλλά η ελκυστικότητα του Bodie είχε ξεθωριάσει στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς άλλες πόλεις αναδείχθηκαν και ο πληθυσμός του μειώθηκε σε μόλις 120 το 1920.
Τα καλοδιατηρημένα κτίρια της ερημωμένης πόλης την κάνουν μια αξέχαστη στάση στις περιηγήσεις στην Άγρια Δύση σήμερα.
Νησί Χασίμα, Ιαπωνία
Γνωστό και ως Νησί Θωρηκτό, η Χασίμα, στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι, λειτούργησε ως υποθαλάσσια εγκατάσταση εξόρυξης άνθρακα μεταξύ 1887 και 1974.Αλλά εγκαταλείφθηκε καθώς η ζήτηση για άνθρακα εξαντλήθηκε και η φύση έκτοτε έχει καταλάβει τα κτίρια στο νησί.
Ενώ έχει γίνει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με τα χρόνια, η Χασίμα έχει σκοτεινό παρελθόν, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πάνω από 1.000 Κορεάτες και Κινέζοι πολίτες και αιχμάλωτοι πολέμου λέγεται ότι χάθηκαν εδώ.
Pyramiden, Νορβηγία
Τοποθετημένο ψηλά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο στο αρχιπέλαγος Svalbard, το Pyramiden ήταν κάποτε ένας επιτυχημένος οικισμός εξόρυξης άνθρακα.Η απομακρυσμένη πόλη πουλήθηκε στους Σοβιετικούς από τη Σουηδία το 1927. Είναι διάσπαρτη με κλασική αρχιτεκτονική από την κομμουνιστική περίοδο, από πολυκατοικίες μέχρι ελικοδρόμιο.
Ο άνθρακας δεν έχει εξορυχθεί εδώ από το 1998, αλλά οι τουρίστες μπορούν πλέον να μείνουν σε ένα ειδικό ξενοδοχείο και να κάνουν κράτηση για επίσημες περιηγήσεις στα παραμελημένα κτίριά του.
Όσοι επισκέπτονται το Pyramiden θα πρέπει πρώτα να φτάσουν στην απομακρυσμένη πόλη Longyearbyen, πριν πάρουν μια βάρκα ή ένα snowmobile.
Pripyat, Ουκρανία
Το Pripyat έλαβε το καθεστώς της πόλης το 1979, περίπου εννέα χρόνια μετά την ίδρυσή του για να στεγάσει εργάτες στον κοντινό πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.Η ουκρανική πόλη φιλοξενούσε περίπου 50.000 ανθρώπους όταν εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, μετά την περιβόητη πλέον καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.
Ενώ οι τουρίστες φτάνουν εδώ σε αυξανόμενους αριθμούς, παρά τους κινδύνους, τα τελευταία χρόνια, αυτό παραμένει ένα βαθιά μελαγχολικό μέρος, παγωμένο στο χρόνο.
Στις αρχές του 2020, πρώην κάτοικοι του Pripyat επέστρεψαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εορτασμών για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή του.
Tyneham, Ηνωμένο Βασίλειο
Όταν οι χωρικοί στο Τάινχαμ, στη βουκολική κομητεία του Ντόρσετ, έλαβαν εντολή να φύγουν από το Πολεμικό Γραφείο της Βρετανίας τον Νοέμβριο του 1943, υπέθεσαν ότι θα επέστρεφαν μόλις τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.Ωστόσο, έχοντας χρησιμοποιήσει το χωριό για να εκπαιδεύσει στρατεύματα εν όψει της D-Day - ο στρατιωτικός όρος για την πρώτη ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία - η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έβγαλε μια υποχρεωτική εντολή αγοράς το 1948.
Το Tyneham λειτουργεί πλέον ως μέρος των στρατιωτικών πεδίων βολής, αν και είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και σε επιλεγμένες επίσημες αργίες.
Η άγρια ζωή έχει καταλάβει κάπως την περιοχή, με τα σπάνια είδη να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την έλλειψη γειτονικών αγροκτημάτων ή μόνιμου ανθρώπινου πληθυσμού.
Ruby, Αριζόνα
Εγκαταλελειμμένη από το 1941, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του άλλοτε παραγωγικού ορυχείου της, η Ruby παραμένει μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις-φαντάσματα στις ΗΠΑ.Τοποθετημένη κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, η πόλη γνώρισε άνθηση τη δεκαετία του 1930, με πληθυσμό 1.200 κατοίκων που εξόρυζαν κυρίως χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο.
Η Ruby είναι πλέον ιδιόκτητη και οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν περίπου 15 δολάρια για να περάσουν μια μέρα εξερευνώντας τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τα μεγάλα έρημα μονοπάτια.
Η καλά διατηρημένη φυλακή της πόλης, το σχολείο και τα έργα ορυχείων την καθιστούν ένα συναρπαστικό μέρος για επίσκεψη.
Arltunga, Αυστραλία
Η Arltunga, ονομάζεται ως η πρώτη επίσημη πόλη στο σκληρό ύπαιθρο της Κεντρικής Αυστραλίας. Έχει μια μακρά ιστορία ιθαγενών που χρονολογείται 20.000 χρόνια πίσω.Ωστόσο, η πόλη-φάντασμα που παραμένει χτίστηκε το 1887 από Ευρωπαίους αποίκους σε αναζήτηση χρυσού και είχε πληθυσμό περίπου 300 άτομα κάποια στιγμή.
Αν και μπορείτε να επισκεφθείτε την Arltunga, που βρίσκεται ανατολικά του Alice Springs στη Βόρεια Επικράτεια, για να δείτε τα καλά διατηρημένα ορυχεία και άλλα κτίρια όλο το χρόνο, είναι καλύτερο να πάτε μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός.
Βαρώσια, Κύπρος
Κάποτε ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην πόλη της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια εγκαταλείφθηκαν το 1974 μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.Το τουριστικό θέρετρο έχει μείνει αδρανές από τότε. Οι πολυκατοικίες αφέθηκαν να θρυμματιστούν, ενώ οι δρόμοι είναι πλέον περιφραγμένοι. Ωστόσο, έχουν γίνει κινήσεις για να ανοίξει εκ νέου η περιοχή από Τούρκους υπηκόους και Τουρκοκύπριους, ενώ πλέον επιτρέπεται να την επισκεφτούν καθώς άνοιξε ξανά το 2021.
Αναπόφευκτα, έχει γίνει σημείο ανάφλεξης σε μια σύγκρουση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ενώ οι Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής.
Vorkuta, Ρωσία
Πόλεις και χωριά-φαντάσματα περιβάλλουν τη Vorkuta στον αρκτικό βορρά της Ρωσίας. Κάποτε ήταν γνωστό ως ένα ανθρακωρυχείο που ακμάζει.Ο άνθρακας εδώ εξορύχθηκε κάποτε από κρατούμενους στο σκληρό και διαβόητο Γκούλαγκ της περιοχής μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1960.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι ανθρακωρύχοι παρασύρθηκαν σε αυτό το βάναυσο μέρος για δουλειά με υψηλούς μισθούς.
Όταν η εξόρυξη σταμάτησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ντόπιοι έφυγαν, αφήνοντας μια σειρά από χωριά που έχουν καλυφθεί από πάγο και έχουν παγώσει στο χρόνο.
Kayakoy (Λεβίσσι), Τουρκία
Διατηρημένο ως μουσείο και χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως «χωριό της παγκόσμιας φιλίας και ειρήνης», το Kayakoy έχει γίνει κάτι σαν τουριστικό στήριγμα για τους επισκέπτες αυτής της νοτιοδυτικής γωνιάς της Τουρκίας.Ωστόσο, η εγκατάλειψή του δείχνει την άγρια σύγκρουση στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία πολέμησαν για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και η ανταλλαγή πληθυσμών οδήγησε τους κατοίκους να μην μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.
Houtouwan, Κίνα
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί η φύση στα εγκαταλελειμμένα κτίρια του Houtouwan.Βρίσκεται στο νησί Shengshan, κοντά στη Σαγκά. Αυτό το άλλοτε ζωντανό χωριό με περισσότερους από 2.000 κατοίκους έμεινε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού οι κάτοικοι δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα λόγω της απομακρυσμένης περιοχής και παραπονέθηκαν για προβλήματα με την εκπαίδευση.
Τώρα τα σπίτια που υψώνονται στους λόφους του είναι καμουφλαρισμένα κάτω από το αναρριχητικό πράσινο, με τους τουρίστες να συρρέουν για να το δουν από κοντά.
Bankhead, Καναδάς
Το Bankhead έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στο μαγευτικό Εθνικό Πάρκο Banff, που εδρεύει στα Βραχώδη Όρη του Καναδά.Πρόκειται για μια πρώην πόλη εξόρυξης άνθρακα περίπου 1.000 κατοίκων. Πολλά από τα έργα και τα κτίριά της εγκαταλείφθηκαν μετά το κλείσιμο του ορυχείου λόγω απεργιών των εργαζομένων το 1922.
Ωστόσο, είναι ακόμα δυνατό να εξερευνήσετε την περιοχή σε ένα εξαιρετικό μονοπάτι πεζοπορίας, βλέποντας βασικά κτίρια που στέκονται ακόμη, ενώ προσφέρει επίσης εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά.
Hampi, Ινδία
Περιπλανώμενος κανείς στα απίστευτα ερείπια του Hampi, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ευδοκίμησε αυτό το μέρος κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, και έγινε μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο.Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας Vijayanagara, καταστράφηκε από σουλτανικά στρατεύματα τον 16ο αιώνα. Τα εναπομείναντα, όμορφα διατηρημένα οχυρά, οι ναοί και οι αγορές του Hampi το βοήθησαν να κερδίσει το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.
Epecuen, Αργεντινή
Το Epecuen ιδρύθηκε στις όχθες της Laguna Epecuén τη δεκαετία του 1920. Ήταν ένα θέρετρο που σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους κουρασμένους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, ένα απαραίτητο διάλειμμα.Φημισμένο για τα φαινομενικά αναζωογονητικά αλμυρά νερά του, οι επισκέπτες συνέρρεαν εδώ για χρόνια, μέχρι που χτύπησε η καταστροφή το 1985. Ένα σπάνιο «seiche» (κυματανάπλαση), ένας κυματισμός σε επιφάνεια νερού που περιβάλλεται από ξηρά, οδήγησε σε σκάσιμο του φράγματος και πλημμύρα της πόλης. Το νερό τελικά υποχώρησε το 2009, με τα κτίρια να έχουν απομείνει επικαλυμμένα με αλάτι.
Φωτογραφίες: Shutterstock