ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τίτος Βανδής: Όλη η ιστορία του του Έλληνα ηθοποιού που έκανε την διεθνή καριέρα - Η συναρπαστική ζωή του (Εικόνες)
Γεννήθηκε σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου το 1917
Μικρός κόντεψε να πεθάνει. Πέρασε όλη του την ζωή αφιερωμένος στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Είχε παντρευτεί 6 φορές και η καριέρα του χωρίστηκε στα δύο
Ο διακαής του πόθος να γίνει ηθοποιός τον ώθησε να παρατήσει το σχολείο και να πάει στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σε ηλικία 16 ετών. Τον πήραν σαν εξαιρετικό ταλέντο. Δεν ήταν καν 18 ετών όταν πρωτοεμφανίστηκε στην σκηνή - το 1934 - με το έργο “Ιούδας” του Σπύρου Μελά στο Εθνικό Θέατρο. Έκτοτε όλες οι μεγάλες κυρίες του θεάτρου τον λάτρεψαν, αλλά και όλοι οι θιασάρχες. Ήταν ένας πανέμορφος νέος, πολύ καλός ηθοποιός, ωραίος συζητητής με χιούμορ και πλατύ χαμόγελο.
Στη σχολή του Εθνικού συνδέθηκε με τη συμμαθήτριά του Μαρία Αλκαίου, η οποία έγινε και η πρώτη σύζυγός του για μικρό διάστημα. Μεγάλοι σταθμοί στη θεατρική διαδρομή του υπήρξαν οι συνεργασίες με την Μαρίκα Κοτοπούλη το 1940 και με την Κατερίνα Ανδρεάδη την περίοδο 1941-1943. Στα 29 του, το 1946 δημιούργησε τον πρώτο δικό του θίασο, που περιόδευσε σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 1951-56 ξαναπάτησε στο σανίδι του Θεάτρου Κοτοπούλη.
Ακολούθησαν συνεργασίες του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και την Αθηναϊκή Σκηνή ενώ μπήκε στην ζωή του και ο κινηματογράφος. Εμφανίστηκε σε ταινίες του Νίκου Κούνδουρου αλλά και στην ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (1960). Η πρώτη του διάκριση στη μεγάλη οθόνη ήλθε το 1962 με το πρώτο βραβείο ερμηνείας που απέσπασε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ελληνογαλλική ταινία «Πολιορκία». Το 1964 σχημάτισε εκ νέου δικό του θίασο και παρουσίασε το έργο «Ένας Όμηρος», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα, ίδρυσε μαζί με το Γιώργο Θεοδοσιάδη τη Δραματική Σχολή Αθηνών, όπου και δίδαξε.
Το 1960, όταν πήγε στις Κάννες για την προβολή της ταινίας του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» γνώρισε έναν Αμερικάνο ατζέντη. Αυτός ο ατζέντης, Μάη του 1965, του ζήτησε τηλεφωνικά να «πεταχτεί» στο Παρίσι για μια οντισιόν προκειμένου να παίξει στο “On a clear day yoy can see for ever”, σε μεγάλο θέατρο του Broadway με χίλια δολάρια τη βδομάδα. Ελπίζοντας να ξελασπώσει από τα θιασαρχικά του χρέη, ο Τίτος Βανδής πάει στο Παρίσι και την άλλη μέρα πετάει στη Νέα Υόρκη, για ακρόαση από το επιτελείο του παραγωγού. Αγγλικά δεν ήξερε. Έκανε αγώνα για να τα μάθει το ταχύτερο. Αύγουστο του ’65 άρχισε πρόβες. Η επιτυχία του σ’ αυτήν την παράσταση και σε άλλες μετέπειτα, αλλά και σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, τον έκανε να παραμείνει και να δουλέψει στις ΗΠΑ για περίπου 26 χρόνια.
Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια μια φορά μόνο ήρθε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Έλλης Λαμπέτη, το 1979, για να παίξει στο έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο». Μετά ξαναγύρισε στην Αμερική, αλλά οριστικά στην Ελλάδα επέστρεψε το 1983. Ήταν εκείνη η εποχή που τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου “Προσοχή, Κίνδυνος!” και γνώρισε τη συνάδελφό του Μπέττυ Βαλάση, την οποία νυμφεύτηκε το 1984.
Ο Τίτος Βανδής με την Μπέτυ Βαλάση
1. 1935-1937 με την Μαρία Αλκαίου
2. 1943-1945 με την Καίτη Ασπρέα με την οποία απέκτησε το 1944 μια κόρη την Τατιάνα (Τίτα)
3. 1950-1956 με την Αλέκα Παΐζη
4. 1966-1969 με την Eleanore Mahlein
5. 1969-1984 με την Nancy Hall και
6. 1984-2003 με την, επίσης ηθοποιό, Μπέτυ Βαλάση.
Ο Τίτος Βανδής αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και εκτίμηση από κριτικούς και κοινό. Είχε συμπληρώσει περίπου 65 χρόνια στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όταν τον ρώτησαν τι άλλο περιμένει ένας ηθοποιός κι’ εκείνος απάντησε: «Να τελειώσω με το κεφάλι ψηλά!».
Πλήρης ημερών στα 86 του χρόνια έφυγε από τη ζωή το 2003 χτυπημένος από καρκίνο. Άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Αθήνας, στην οποία νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.
«Οι παράνομοι» (1958) δραματική ταινία του 1958, σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή Νίκου Κούνδουρου, εδώ με τον Ανέστη Βλάχο
Με τον Παπαμιχαήλ και την Αλίκη στην «Αστέρω» του Ντίνου Δημόπουλου (1959)
«Ποτέ την Κυριακή» (1960) και η Μελίνα βρίσκεται καθισμένη στα πόδια του Τίτου Βανδή που παίζει τον Γιώργο
Ήταν πρωταγωνιστής στην υπέροχη ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ποτάμι» (1960)
«Έγκλημα στα παρασκήνια» (1960) με τον Αλέκο Αλεξανδράκη
Στην ταινία «Πολιορκία] (1962) με τον Γιώργο Φούντα απέσπασε το Α’ βραβείο αντρικής ερμηνείας. Στο εξωτερικό η ταινία προβλήθηκε με τίτλο “Down on the dirty day”
Από την ταινία «Όχι κύριε Τζόνσον» (1965). Βούλα Ζουμπουλάκη, Paris Alexander, Τίτος Βανδής και Νίκος Ρίζος
O σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» William Friedkin δίνει οδηγίες πριν το γύρισμα στον Jason Miller και στον Τίτο Βανδή
Ως Stavros Milos στην ταινία του Woody Allen EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT* (BUT WERE AFRAID TO ASK) του 1973, εδώ με τον Gene Wilder
Στην Αμερική εκτός από θέατρο και σινεμά έκανε και πολλές τηλεοπτικές σειρές («Χαβάη 5-0», «Κότζακ», «Επικίνδυνες Αποστολές» κ.ά.). Εδώ είναι από ένα guest που έκανε στην αντιπολεμική σάτιρα M*A*S*H (1972)
Το 1999 εξέδωσε το βιβλίο «Κουβέντα με τους φίλους μου» το οποίο χαρακτηρίστηκε και ως αυτοεξομολόγηση
. Μια εντός Ελλάδας και μία στην Αμερική. Ο Τίτος Βανδής έζησε μια συναρπαστική ζωή και σήμερα θα μάθουμε τα πάντα.Τα πρώτα χρόνια
Ο Τίτος Βανδής γεννήθηκε 7 Νοεμβρίου 1917 στο Νέο Φάληρο και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στην Καβάλα, απ' όπου και η καταγωγή των γονιών του. Είχε τέσσερα αδέλφια, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Ο πατέρας του ήταν καπνέμπορος. Σε ηλικία πέντε χρονών έπαθε ελονοσία, κόντεψε να πεθάνει και γι' αυτό το λόγο έφυγε με τη μητέρα και τα αδέλφια του για την Ελβετία. Πήγε σχολείο στη Λωζάνη αλλά 4 χρόνια αργότερα γύρισαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.Ο διακαής του πόθος να γίνει ηθοποιός τον ώθησε να παρατήσει το σχολείο και να πάει στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σε ηλικία 16 ετών. Τον πήραν σαν εξαιρετικό ταλέντο. Δεν ήταν καν 18 ετών όταν πρωτοεμφανίστηκε στην σκηνή - το 1934 - με το έργο “Ιούδας” του Σπύρου Μελά στο Εθνικό Θέατρο. Έκτοτε όλες οι μεγάλες κυρίες του θεάτρου τον λάτρεψαν, αλλά και όλοι οι θιασάρχες. Ήταν ένας πανέμορφος νέος, πολύ καλός ηθοποιός, ωραίος συζητητής με χιούμορ και πλατύ χαμόγελο.
Μια καριέρα ξεκινάει
Στη σχολή του Εθνικού συνδέθηκε με τη συμμαθήτριά του Μαρία Αλκαίου, η οποία έγινε και η πρώτη σύζυγός του για μικρό διάστημα. Μεγάλοι σταθμοί στη θεατρική διαδρομή του υπήρξαν οι συνεργασίες με την Μαρίκα Κοτοπούλη το 1940 και με την Κατερίνα Ανδρεάδη την περίοδο 1941-1943. Στα 29 του, το 1946 δημιούργησε τον πρώτο δικό του θίασο, που περιόδευσε σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 1951-56 ξαναπάτησε στο σανίδι του Θεάτρου Κοτοπούλη.Ακολούθησαν συνεργασίες του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και την Αθηναϊκή Σκηνή ενώ μπήκε στην ζωή του και ο κινηματογράφος. Εμφανίστηκε σε ταινίες του Νίκου Κούνδουρου αλλά και στην ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (1960). Η πρώτη του διάκριση στη μεγάλη οθόνη ήλθε το 1962 με το πρώτο βραβείο ερμηνείας που απέσπασε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ελληνογαλλική ταινία «Πολιορκία». Το 1964 σχημάτισε εκ νέου δικό του θίασο και παρουσίασε το έργο «Ένας Όμηρος», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα, ίδρυσε μαζί με το Γιώργο Θεοδοσιάδη τη Δραματική Σχολή Αθηνών, όπου και δίδαξε.
Η ζωή στην Αμερική
Το 1960, όταν πήγε στις Κάννες για την προβολή της ταινίας του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» γνώρισε έναν Αμερικάνο ατζέντη. Αυτός ο ατζέντης, Μάη του 1965, του ζήτησε τηλεφωνικά να «πεταχτεί» στο Παρίσι για μια οντισιόν προκειμένου να παίξει στο “On a clear day yoy can see for ever”, σε μεγάλο θέατρο του Broadway με χίλια δολάρια τη βδομάδα. Ελπίζοντας να ξελασπώσει από τα θιασαρχικά του χρέη, ο Τίτος Βανδής πάει στο Παρίσι και την άλλη μέρα πετάει στη Νέα Υόρκη, για ακρόαση από το επιτελείο του παραγωγού. Αγγλικά δεν ήξερε. Έκανε αγώνα για να τα μάθει το ταχύτερο. Αύγουστο του ’65 άρχισε πρόβες. Η επιτυχία του σ’ αυτήν την παράσταση και σε άλλες μετέπειτα, αλλά και σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, τον έκανε να παραμείνει και να δουλέψει στις ΗΠΑ για περίπου 26 χρόνια.Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια μια φορά μόνο ήρθε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Έλλης Λαμπέτη, το 1979, για να παίξει στο έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο». Μετά ξαναγύρισε στην Αμερική, αλλά οριστικά στην Ελλάδα επέστρεψε το 1983. Ήταν εκείνη η εποχή που τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου “Προσοχή, Κίνδυνος!” και γνώρισε τη συνάδελφό του Μπέττυ Βαλάση, την οποία νυμφεύτηκε το 1984.
Προσωπική ζωή
Είχε παντρευτεί έξι φορές:1. 1935-1937 με την Μαρία Αλκαίου
2. 1943-1945 με την Καίτη Ασπρέα με την οποία απέκτησε το 1944 μια κόρη την Τατιάνα (Τίτα)
3. 1950-1956 με την Αλέκα Παΐζη
4. 1966-1969 με την Eleanore Mahlein
5. 1969-1984 με την Nancy Hall και
6. 1984-2003 με την, επίσης ηθοποιό, Μπέτυ Βαλάση.
Ο Τίτος Βανδής αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και εκτίμηση από κριτικούς και κοινό. Είχε συμπληρώσει περίπου 65 χρόνια στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όταν τον ρώτησαν τι άλλο περιμένει ένας ηθοποιός κι’ εκείνος απάντησε: «Να τελειώσω με το κεφάλι ψηλά!».