«Do they know it's Christmas?» - Όλη η ιστορία πίσω από την Band Aid
ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - Τριάντα έξι κορυφαίοι μουσικοί συγκεντρώνονται σ' ένα στούντιο για να ηχογραφήσουν το “Do They Know It's Christmas?” της Band Aid προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση του λιμού στην Αιθιοπία.
H Band Aid είναι μια φιλανθρωπική ομάδα που περιλαμβάνει κυρίως Βρετανούς και Ιρλανδούς μουσικούς και τραγουδιστές, και ιδρύθηκε το 1984 από τους Bob Geldof και Midge Ure για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να συγκεντρώσει χρήματα κατά της πείνας στην Αιθιοπία, κυκλοφορόντας το τραγούδι "Do They Know It's Christmas".
Είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που την επόμενη χρονιά έγινε η ιστορική συναυλία στο Wembley Stadium, το περίφημο Live Aid. Θυμάμαι μου την είχαν στείλει από το Λονδίνο, όλη την συναυλία, σε 2ωρες VHS video κασέτες, και τις είχα λιώσει. H προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν κάτι το απίστευτο.
Εδώ θα μάθετε όλη την ιστορία του τραγουδιού
Ο Bob Geldof, αρχηγός και τραγουδιστής των The Boomtown Rats, συγκινημένος από τη δυστυχία των πεινασμένων παιδιών στην Αιθιοπία και γενικά στην Αφρική, έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, και η τότε κοπέλα του, η Paula Yates είχε την ιδέα να γίνει αυτός ο φιλανθρωπικός δίσκος. Αυτή ήταν η κινητήρια δύναμη που ενέπνευσε (και βοήθησε) τον Geldof να συγκεντρώσει τους πιο διάσημους ποπ σταρ της δεκαετίας του '80 για να συγκεντρώσουν χρήματα για ανακούφιση των πεινασμένων λαών της Αφρικής.
Ύστερα ο Bob Geldof με την βοήθεια του Midge Ure (Ultravox) στην μουσική, έφτιαξαν το τραγούδι και το επόμενο βήμα ήταν να μαζευτούν όσο περισσότεροι σταρ της εποχής για να τραγουδήσουν. Η ημέρα της ηχογράφησης ήταν η 25η Νοεμβρίου 1984, από τις 11πμ μέχρι τις 7μμ. στα Studios SARM στο Notting Hill.
Η ηχογράφηση ξεκίνησε με τις χορωδίες και τους μουσικούς, μετά μπήκε ο Phil Collins να ηχογραφήσει τα drums και ακολούθησαν οι τραγουδιστές. Ο Tony Hadley των Spandau Ballet ήταν ο πρώτος που έγραψε το δικό του μέρος, ενώ ένα κομμάτι που είπαν οι Status Quo θεωρήθηκε ακατάλληλο και αντικαταστάθηκε από τους Paul Weller, Sting και Glenn Gregory (Heaven 17). Συνέχισε ο Simon Le Bon (Duran Duran) , ο George Michael και ο Sting. Ο Paul Young, με τον οποίο ξεκινάει το τραγούδι, σε μια συνέντευξη παραδέχτηκε πως ήξερε ότι ήθελαν τον David Bowie, ο οποίος δεν μπορούσε να παρευρίσκεται στην ηχογράφηση, κι΄ έτσι στάθηκε τυχερός. Ο Boy George έφτασε τελευταίος στις 6 το απόγευμα, αφού πέταξε από την Νέα Υόρκη με το Concorde, μια και οι Culture Club ήταν σε περιοδεία στην Αμερική.
Συνολικά οι βασικοί καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος ήταν οι: Bono (U2), Adam Clayton (U2), Phil Collins, Bananarama, Bob Geldof (The Boomtown Rats), Boy George (Culture Club), Glenn Gregory (Heaven 17), Simon Le Bon (Duran Duran), George Michael, Spandau Ballet, Sting, Midge Ure (Ultravox), Jody Watley, Paul Weller, Paul Young κ.α.
Το λογότυπο Feed The World σχεδίασε ο Markus Newman, ενώ το video σκηνοθέτησε ο Nigel Dick
Αρχικά η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να παραιτηθεί από τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων του single και ο Geldof συνάντησε την πρωθυπουργό Margaret Thatcher για να την πείσει. Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο και έτσι η κυβέρνηση στήριξε και δώρισε το φόρο πίσω στην φιλανθρωπιστική οργάνωση.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 1984, και πήγε κατ 'ευθείαν στο Νο. 1 των UK singles chart, ξεπερνώντας όλες τις άλλες επιτυχίες της εποχής. Έγινε ο ταχύτερα πιο ευπώλητος δίσκος όλων των εποχών, μια και πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα. Όπως έγραψα και πιο πάνω, η επιτυχία τους έκανε να διοργανώσουν το Live Aid και κατόπιν να ευαισθητοποιήσουν και τους Αμερικανούς καλλιτέχνες – οι οποίοι με τον Michael Jackson και τον Lionel Richie ως δημιουργούς, έκαναν το “We are the world”.
Ο Bob Geldof με την Paula Yates και δεξιά με τον Midge Ure.
Ο Adam Clayton ο Bono φτάνουν στο στούντιο της ηχογράφησης.
George Michael, Bob Geldof, Sting και Simon Le Bon