ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απογευματινή: Γυναίκες από «ατσάλι», διευθύντριες σε top media - Οι τρεις κυρίες που κατέκτησαν την κορυφή και γράφουν ιστορία σε κολοσσούς
Οι Έμα Τάκερ, Ρούλα Καλάφ και Ζάνι Μίντον Μπέντοους
Τo 2023 θα είναι χρονιά-σταθμός για τις γυναίκες! Η μετακίνηση της Έμα Τάκερ
«Sunday Times» του Λονδίνου σε ένα από τα διευθυντικά γραφεία της «Wall Street Journal» στη Νέα Υόρκη σημαίνει ότι στο εξής τα ηνία των τριών μεγαλύτερων οικονομικών εντύπων στον κόσμο βρίσκονται σε γυναικεία χέρια.
Είχαν προηγηθεί η Ζάνι Μίντον Μπέντοους στον «Economist» το 2015 και η Ρούλα Καλάφ στους «Financial Times» το 2020. Τι αναμένει ο οικονομικός κόσμος από την παρουσία τριών δημοσιογράφων του ωραίου φύλου στην ηγεσία των εφημερίδων-κολοσσών; Κυρίως μια φρέσκια, διεισδυτική ματιά στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, και ιδιαίτερα στις ανερχόμενες γυναίκες επιχειρηματίες που τον τελευταίο καιρό σημειώνουν πολλές πρωτιές.
Οι χρήστες υποδείκνυαν πολλές διακεκριμένες δημοσιογράφους που ηγούνται σήμερα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, εντύπων ή ιστοσελίδων ενημέρωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Αλεσάντρα Γκαλόνι του πρακτορείου Reuters, τη Σάλι Μπάζμπι της «Washington Post», την Ντέμπορα Τέρνες του BBC News, την Τζούλι Πέις του Associated Press και την Άλισον Φίλιπς της «Daily Mirror».
Η ίδια δεν έπαψε να τονίζει την ανάγκη να δοθούν θέσεις ευθύνης και μόνιμες στήλες της εφημερίδας στις γυναίκες, αλλά τα στερεότυπα του εντύπου αλλάζουν με ρυθμούς χελώνας: επί των ημερών της η αναλογία των φύλων είναι 93 προς 64.
Διετέλεσε αρχισυντάκτρια των «Sunday Times» από το 2020 -η πρώτη μετά τη Ρέιτσελ Μπιρ που κατείχε την ίδια θέση το 1901! Στη «Wall Street Journal» είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει διευθυντική θέση στα 133 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας. Ως νεαρή ρεπόρτερ του περιοδικού «Forbes», η Ρούλα Καλάφ είχε «συλλάβει» τον Λύκο της Γουόλ Στριτ, Τζόρνταν Μπέλφορτ, πολύ πριν από το FBI: σε άρθρο της τον είχε περιγράψει ως «έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών, που κλέβει τους πλούσιους για να μοιραστεί τη λεία με τη χαρούμενη συμμορία των χρηματιστών του».
Η 56χρονη Βρετανίδα δημοσιογράφος Ζάνι Μίντον Μπέντοους είναι η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στην ιεραρχική κλίμακα του «Economist», όπου εργάζεται από το 1994. Προηγουμένως είχε διατελέσει οικονομική σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας και εργάστηκε επί δύο χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τις πιο έγκυρες φωνές του διεθνούς οικονομικού Τύπου». Έχει ασχοληθεί σε βάθος με την αμερικανική οικονομία, τις δυνατότητες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αναδυόμενες οικονομίες.
*Το αφιέρωμα της Βίκης Δέμου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Φεβρουαρίου 2023.
από τη διεύθυνση των Είχαν προηγηθεί η Ζάνι Μίντον Μπέντοους στον «Economist» το 2015 και η Ρούλα Καλάφ στους «Financial Times» το 2020. Τι αναμένει ο οικονομικός κόσμος από την παρουσία τριών δημοσιογράφων του ωραίου φύλου στην ηγεσία των εφημερίδων-κολοσσών; Κυρίως μια φρέσκια, διεισδυτική ματιά στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, και ιδιαίτερα στις ανερχόμενες γυναίκες επιχειρηματίες που τον τελευταίο καιρό σημειώνουν πολλές πρωτιές.
Σχόλια
Όταν η Έμα Τάκερ ανέλαβε τη νέα της θέση στη διευθυντική ομάδα ενός από τα σημαντικότερα έντυπα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, τη «Wall Street Journal», τα social media κατακλύστηκαν από σχόλια.Οι χρήστες υποδείκνυαν πολλές διακεκριμένες δημοσιογράφους που ηγούνται σήμερα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, εντύπων ή ιστοσελίδων ενημέρωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Αλεσάντρα Γκαλόνι του πρακτορείου Reuters, τη Σάλι Μπάζμπι της «Washington Post», την Ντέμπορα Τέρνες του BBC News, την Τζούλι Πέις του Associated Press και την Άλισον Φίλιπς της «Daily Mirror».
Η διαφορά
Εκείνο που διαφοροποιεί ωστόσο την Τάκερ από τις εξίσου χαρισματικές συναδέλφους της είναι ότι, σε όλο τον κόσμο, ο χώρος των μεγάλων οικονομικών εντύπων -με άλλα λόγια, ο χώρος που δεν ενημερώνει απλώς, αλλά στην ουσία «κρατάει το τιμόνι» της παγκόσμιας οικονομίας- ήταν και παραμένει σε συντριπτικό βαθμό ανδροκρατούμενος. Τρία χρόνια προτού αναλάβει καθήκοντα στους «Financial Times» η Λιβανέζα δημοσιογράφος Ρούλα Καλάφ, η αναλογία ανδρών - γυναικών ήταν 101 άνδρες προς 56 γυναίκες.Η ίδια δεν έπαψε να τονίζει την ανάγκη να δοθούν θέσεις ευθύνης και μόνιμες στήλες της εφημερίδας στις γυναίκες, αλλά τα στερεότυπα του εντύπου αλλάζουν με ρυθμούς χελώνας: επί των ημερών της η αναλογία των φύλων είναι 93 προς 64.
Αλλαγές
Στον «Economist», όπου η Ζάνι Μίντον Μπέντοους κατέχει θέση ευθύνης από το 2015, οι αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας προχωρούν αργά αλλά σταθερά: αν πληκτρολογούσε κάποιος τις λέξεις «γυναίκες σε θέσεις εξουσίας» στη μηχανή αναζήτησης του εντύπου, τα αποτελέσματα οκτώ χρόνια πριν ήταν μόλις 30 άρθρα. Σήμερα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Το παράδειγμα με τη μηχανή αναζήτησης απηχεί ως έναν βαθμό και τη σημασία της γυναικείας παρουσίας σε οικονομικά έντυπα με διεθνή ακτινοβολία: οι επιτυχημένες γυναίκες δημοσιογράφοι εντοπίζουν και αναδεικνύουν πολύ πιο εύκολα από τους άνδρες συναδέλφους τους τις επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες. Και οι τελευταίες είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι νομίζουμε!Το προφίλ τους
Ποιες είναι όμως οι τρεις «πρώτες κυρίες» του διεθνούς οικονομικού Τύπου; Οι συνάδελφοι και οι υφιστάμενοί τους τις θεωρούν γυναίκες από ατσάλι, η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Η 57χρονη Έμα Τάκερ, παντρεμένη και μητέρα τριών αγοριών από τον πρώτο της γάμο, ξεκίνησε την καριέρα της το 1990 ως ανταποκρίτρια των «Financial Times» στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.Διετέλεσε αρχισυντάκτρια των «Sunday Times» από το 2020 -η πρώτη μετά τη Ρέιτσελ Μπιρ που κατείχε την ίδια θέση το 1901! Στη «Wall Street Journal» είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει διευθυντική θέση στα 133 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας. Ως νεαρή ρεπόρτερ του περιοδικού «Forbes», η Ρούλα Καλάφ είχε «συλλάβει» τον Λύκο της Γουόλ Στριτ, Τζόρνταν Μπέλφορτ, πολύ πριν από το FBI: σε άρθρο της τον είχε περιγράψει ως «έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών, που κλέβει τους πλούσιους για να μοιραστεί τη λεία με τη χαρούμενη συμμορία των χρηματιστών του».
Στον Λίβανο
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και είναι παντρεμένη με τον συμπατριώτη της επιχειρηματία Ασάντ Ραζούκ. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι των «Financial Times» στα 131 χρόνια κυκλοφορίας του εντύπου. Το 2009 βραβεύτηκε με το Βραβείο Ειρήνης των Διεθνών Βραβείων ΜΜΕ, σε αναγνώριση του υψηλού επιπέδου δημοσιογραφίας στα ρεπορτάζ και στις οικονομικές αναλύσεις της.Η 56χρονη Βρετανίδα δημοσιογράφος Ζάνι Μίντον Μπέντοους είναι η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στην ιεραρχική κλίμακα του «Economist», όπου εργάζεται από το 1994. Προηγουμένως είχε διατελέσει οικονομική σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας και εργάστηκε επί δύο χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, έχει χαρακτηριστεί ως «μία από τις πιο έγκυρες φωνές του διεθνούς οικονομικού Τύπου». Έχει ασχοληθεί σε βάθος με την αμερικανική οικονομία, τις δυνατότητες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αναδυόμενες οικονομίες.
*Το αφιέρωμα της Βίκης Δέμου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Φεβρουαρίου 2023.