Η Ελληνοσουηδή Ελισάβετ Αβραμίδου, με ποντιακές ρίζες από την πλευρά του πατέρα της, βρίσκεται εδώ και χρόνια στην κορυφή της «βιομηχανίας των ονείρων» στην Ινδία. Η μικροσκοπική μελαχρινή (με ύψος 1,60 μ.) με τα πράσινα μάτια και τα φυσικά σαρκώδη χείλη Ελισάβετ, για τους φίλους Έλλη και για τους Ινδούς Elli AvrRam, εκτός από σούπερ σταρ του Μπόλιγουντ είναι και mega influencer, με (μόλις) 7,9… εκατ. followers στο Ιnstagram.

Αυτό που λέμε «μαγικό DNA» στην περίπτωσή της ισχύει 100%: με χαρακτηριστικά που κληρονόμησε από τον Έλληνα πατέρα της και τη Σουηδέζα μητέρα της, βγήκε κούκλα. Η μητέρα της, μάλιστα, Μαρία Γκράνλουντ, επίσης ηθοποιός, έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο πολυβραβευμένο φιλμ των ’80s «Φάνι και Αλέξανδρος» του σπουδαίου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η Ελισάβετ μιλάει για όλα κι εξηγεί πώς βρέθηκε στο Μπόλιγουντ, ζώντας το παραμύθι της, ποια η σχέση της με τον τόπο της, τον Πόντο, και γιατί έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ρέθυμνο…

Γεννημένη στο Τιρεσέ της Στοκχόλμης στις 29/7/1990, από παιδί μυήθηκε στη μουσική από το μουσικό πατέρα της Γιάννη Αβραμίδη, και στην ηθοποιία από τη μητέρα της Μαρία Γκράνλουντ. Αποφοίτησε από το λύκειο «Φρανς Σάρταου», με κατεύθυνση στα κοινωνικο-οικονομικά, αλλά από έφηβη είχε ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το τραγούδι, το χορό, το πατινάζ. Όταν ωστόσο ήρθε η ώρα να κατασταλάξει, επέλεξε την υποκριτική, την οποία διδάχθηκε από τη μητέρα της στην πορεία. Παράλληλα, έκανε πρόβες στο θέατρο του θείου της, στο Σκόνε. Ήδη όμως από τότε που ήταν πέντε ετών, η Ινδία τη μάγευε. «Τότε, πρωτοεντυπωσιάστηκα από το χορό και τα πολύχρωμα ρούχα τους. Βρήκα και μερικές ελληνικές μελωδίες που έμοιαζαν με ινδικές κι άρχισα να ονειρεύομαι καριέρα στο Μπόλιγουντ. Στη Στοκχόλμη πωλούσαν ταινίες και στα χίντι και τις αγόραζα. Παρακολουθούσα επίσης έργα του Μπόλιγουντ στο YouTube» έχει πει η ίδια στη σουηδική εφημερίδα «Mitt».

Συναυλίες

Λίγο προτού ενηλικιωθεί, ενώ οι άντρες ήδη έλιωναν στο πέρασμά της, έγινε μέλος της Pardesi Dance Group του Σούντμπιμπεργκ (Στοκχόλμη) και άρχισε να δίνει συναυλίες χορεύοντας και τραγουδώντας κομμάτια του Μπόλιγουντ. Το 2008 ξεχώρισε ως Σέλεν στη σουηδική ταινία «Förbjuden Frukt». «Το παιδικό μου όνειρο από τότε ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά. Και αποφάσισα να φύγω για τη Βομβάη. Σήμερα ζω το όνειρό μου και είμαι πανευτυχής που εμπνέω άλλες γυναίκες» αναφέρει. Το μότο της; «Το αδύνατο είναι δυνατό, το έκανα». Δεδομένου ότι κατάφερε να ξεχωρίσει σε μια χώρα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εύκολα γίνεται αντιληπτό το γιατί αποτελεί role model για εκατομμύρια νέους.

Για τους περισσότερους Ινδούς, που ζουν σε συνθήκες ανέχειας, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα πως μπορούν να υπερπηδήσουν τις ταξικές διαφορές που στοιχειώνουν τη χώρα των μαχαραγιάδων και των μυθικών παλατιών χιλιάδες χρόνια και να ανατρέψουν την καθιερωμένη αντίληψη ότι από τη στιγμή που γεννιέσαι το μέλλον σου είναι προδιαγεγραμμένο. Η Έλλη χάραξε το δρόμο, κι ας ήταν ξένη όταν πήγε εκεί, αποτελώντας ίνδαλμα για νέα κορίτσια χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων που ονειρεύονται μια καριέρα στο Μπόλιγουντ.

«Η ελληνική μουσική και οι ταινίες με τον Θανάση Βέγγο είναι από τα καλύτερά μου» έχει πει, ενώ συχνά διαφημίζει τη χώρα μας και τις αρετές της, μεταξύ άλλων τα εξαιρετικά προϊόντα της, όπως το ελαιόλαδο, το οποίο λατρεύει. «Αγνό παρθένο ελαιόλαδο made in Greece» προμόταρε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα από τον ινσταγκραμικό της λογαριασμό, και δεν είναι το μόνο. Η κούκλα που έχτισε τεράστια καριέρα παίζοντας και στo ριάλιτι που παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι «Υοu are here bigg boss», ξεκίνησε την ανοδική της πορεία το 2015 με το φιλμ «Kis Kisko Pyaar Karoon». Σε ό,τι κάνει, μάλιστα, έχει συνεχώς τη στήριξη του αδερφού της Κωνσταντίνου. «Ganapath», «Mickey Virus», το πρόσφατο «Naave Varuvean», «Κοii Jaane Na», Fraud Saiyaan», «Malang», «Paris Paris», «Goodbye» είναι μερικά μόνο από τα έργα όπου πρωταγωνιστεί και τα οποία έχουν λατρευτεί. Με το «καλημέρα», παρουσίασε τον εαυτό της ως πρωταγωνίστρια και, αν μη τι άλλο, σε μια κινηματογραφική βιομηχανία που θεωρείται από τις ισχυρότερες του πλανήτη, δεν πρόκειται για κάτι απλό. Τη βοήθησε, βέβαια, και το ότι είναι πολύγλωσση: ελληνικά, αγγλικά, σουηδικά, ινδικά, όλα είναι πλέον σαν μητρική γλώσσα για εκείνη. «Όταν έφυγα από το σπίτι, αποφασισμένη να κυνηγήσω το όνειρό μου, ήμουν βέβαιη ότι θα συμβεί» έχει πει και, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είχε δίκιο.

Βραβεία

Ποιος είναι εκείνος στον οποίο οφείλει ένα τεράστιο «ευχαριστώ», όπως δεν παραλείπει να λέει; «Είμαι πολύ ευγνώμων στον πρώτο μου σκηνοθέτη Saurabh Varma: με εκτόξευσε στη βιομηχανία του Μπόλιγουντ με το “Mickey Virus”. Με πίστεψε και μου έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθώ ως ηθοποιός. Ήμουν υποψήφια για βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού».

Όσο για τις δυσκολίες που συνάντησε; «Ζούσα χωρίς την οικογένειά μου – ήταν και το χειρότερο. Η ζωή τα πρώτα χρόνια στην Ινδία ήταν σκληρή, αλλά και όμορφη. Είμαι ευγνώμων» καταλήγει. Και πώς να μην αισθάνεται έτσι; Το ταλέντο της επιβραβεύτηκε και με διάφορα έπαθλα που έχει κατακτήσει. Ανάμεσά τους, βραβείο καλύτερης ερμηνείας της χρονιάς για τη συμμετοχή της στο «Har Funn Maula», βραβείο καλύτερης ηθοποιού στη Σουηδία στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Στοκχόλμης για την ταινία «With You», βραβείο για το πιο λαμπερό πρόσωπο της χρονιάς στα Sol Lions Gold’s Awards, βραβείο Fit and Fabulous από το περιοδικό «Asia Spa Magazine India», βραβείο India Trendsetter Award από την Power Brands στο Λονδίνο… «Αν μια Ελληνοσουηδέζα σαν εμένα, χωρίς επαφές, μπορεί να παίξει ως Ινδή και να χτίσει όνομα, όλα είναι πιθανά. Μην πιστεύετε λοιπόν στα "περιορισμένα μυαλά", δείξτε πόσο απεριόριστος κι εκπληκτικός είναι ο κόσμος» επιμένει. Τώρα πια, έπειτα από έντεκα χρόνια στην Ινδία, επικεντρώνεται στον Θεό, τονίζοντας: «Καθοδήγησε τα βήματά μου». Και προσθέτει απαντώντας για το κίνημα #Metoo: «Δεν έχω υποστεί ποτέ σεξουαλική παρενόχληση», προτρέποντας τις γυναίκες να εξωτερικεύουν ότι τις ενοχλεί. Ιδίως όταν πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση. Μιλώντας για τα social media -να σημειώσουμε ότι πέρυσι τέτοιον καιρό είχε 5 εκατ. followers και τώρα σχεδόν οκτώ!-, ομολογεί ότι συντέλεσαν στο να γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμη. «Μου αρέσει να διασκεδάζω τους θαυμαστές μου και να εκφράζω αυτό που νιώθω και κάνω στη ζωή μου. Στα social ποστάρω στιγμές και από τη δουλειά και από τη ζωή μου» διευκρινίζει.

Όσο για την Ελλάδα της; «Φασολάδα, μουσακάς, τυρόπιτα είναι τα αγαπημένα μου φαγητά. Μου αρέσει που είμαι Πόντια. Μικρότερη, πήγαινα σε μαθήματα ποντιακού χορού κάθε Κυριακή με τον αδερφό μου. Ένα από τα καλύτερά μου, όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα, είναι τα ποντιακά πανηγύρια, εκεί χορεύω όλο το βράδυ. Νιώθω ότι μια μέρα θα έρθω να ζήσω στην Ελλάδα. Είναι γεμάτη μυστήρια, σοφία, πάθος, βάθος, αγάπη, γεμάτη ζωή. Όταν ακούω τη λέξη “Ελλάδα”, σκέφτομαι την αγάπη, αυτό για μένα είναι η Ελλάδα». Και το Ρέθυμνο, που προαναφέραμε; «Έκανα διακοπές το 2017 και το αγάπησα, το έζησα τόσο, που θα μπορούσα να γράψω βιβλίο. Εκείνο το καλοκαίρι, μόλις είχα προσγειωθεί στη Σουηδία από την Ινδία. Είπα στον πατέρα µου ότι θέλω να πάω στην Ελλάδα τώρα και να χαλαρώσω μόνη µου δίπλα στη θάλασσα. Ήταν από τα καλύτερα ταξίδια που έχω κάνει ποτέ» θυμάται. «Η παραλία του είναι μαγική. Καθόμουν µε τις ώρες για να βλέπω τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Γνώρισα πολλούς καταπληκτικούς ανθρώπους, έκανα και υπέροχη φιλία µε τη Λίνα. Ξεκίνησε κάπως έτσι… Ήμουν ξαπλωμένη στην παραλία, τη ρώτησα αν μπορώ να πάρω από κάπου μπουγάτσα και άρχισε να γελάει, λέγοντάς µου: “Είσαι από… Θεσσαλονίκη”;» περιγράφει αναπολώντας τις στιγμές που έζησε στη χώρα μας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime