Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας εφευρέτης του παγωτού μηχανής - Πώς του ήρθε η ιδέα με την οποία κατέκτησε τις ΗΠΑ
Όσοι δοκίμαζαν το σχεδόν λιωμένο, «μαλακό» παγωτό του το λάτρευαν πραγματικά
Ο Τομ Κάρβελ, γεννημένος ως Αθανάσιος Καρβέλας, ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής, γνωστός για την εφεύρεση και την προώθηση του παγωτού μηχανής στις ΗΠΑ. Ήταν ο ιδρυτής της μάρκας και του franchise Carvel.
Ο Τομ Κάρβελ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου 1906 και μετανάστευσε στην Αμερική. Ο Έλληνας μετανάστης ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το παγωτό μηχανής στις ΗΠΑ και το όνομά του έγινε θρύλος εκεί.
Η «Carvel Ice Cream» είναι από τις πιο γνωστές μάρκες στην αμερικανική ήπειρο, με περισσότερα από πεντακόσια καταστήματα και ένα ευρύ διαδικτυακό επιχειρηματικό προφίλ. Για δεκαετίες, ο ιδρυτής της, Τομ Κάρβελ, ήταν γνωστό όνομα. Όλα ξεκίνησαν τυχαία λόγω ενός σκασμένου ελαστικού, το 1934.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, η οικογένεια Καρβέλα πήρε τη μοιραία απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Ο νεαρός Θανάσης Καρβέλας ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν έφυγε από την Αθήνα και έφτασε στο Κονέκτικατ με τους γονείς του. Λίγα χρόνια αργότερα ο πατέρας του Ανδρέας πουλούσε κρασί σε ελληνικά εστιατόρια στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης.
Το εργαστήριο αγγειοπλστικής
Ήταν τότε που αποφάσισε να γίνει πωλητής παγωτού. Δανείστηκε δεκαπέντε δολάρια από τη μέλλουσα σύζυγό του και βγήκε στους δρόμους του Χάρτσντεϊλ της Νέας Υόρκης με το φορτηγό του πουλώντας παγωτό.
Ήταν Εθνική Ημέρα Μνήμης το 1934, μια από τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όταν έσκασε το λάστιχο του φορτηγού του και έπρεπε να μπει σε πάρκινγκ, που βρισκόταν δίπλα σε ένα κατάστημα αγγειοπλαστικής. Στο μεταξύ, το παγωτό είχε αρχίσει να λιώνει.
Ο Τομ έτρεξε στο κατάστημα αγγειοπλαστικής για να ζητήσει να γίνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να σωθούν τα εμπορεύματά του, και ρώτησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος αν θα μπορούσε επίσης να πουλήσει το παγωτό του επιτόπου.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αγγειοπλαστικής συμφώνησε αμέσως και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας άρχισε να πουλά το λιωμένο παγωτό του στους περαστικούς.
Το «μαλακό» παγωτό
Αποδείχτηκε ότι όσοι δοκίμαζαν το σχεδόν λιωμένο, «μαλακό» παγωτό του, το λάτρευαν πραγματικά, και μέσα σε δύο μέρες ο Έλληνας έμπορος είχε πουλήσει κάθε κομμάτι παγωτού που υπήρχε στο φορτηγό του.
Ξαφνικά, του φάνηκε ότι ήταν πραγματικά πιο εύκολο να πουλάει το παγωτό του από μια σταθερή τοποθεσία.
Δύο χρόνια αργότερα ο Κάρβελ αγόρασε το αγγειοπλαστείο, όπου είχε κάνει την ανακάλυψη για το δημοφιλές παγωτό του, και το μετέτρεψε σε ένα παγωτατζίδικο στην άκρη του δρόμου.
Μέχρι τότε είχε δημιουργήσει τη φόρμουλα για να φτιάξει αυτό που έγινε γνωστό ως «παγωτό που σερβίρεται μαλακό». Το κατάστημά του ήταν το πρώτο που πούλησε «μαλακό παγωτό», δηλαδή παγωτό μηχανής.
Σε αντίθεση με το παραδοσιακό παγωτό της εποχής, το «μαλακό παγωτό» παρασκευαζόταν με μια μυστική φόρμουλα βασισμένη σε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής που εφευρέθηκε από τον Κάρβελ. Το 1936,παρουσίασε την πατενταρισμένη μηχανή του, που έφτιαχνε φρέσκο, μαλακό παγωτό και ίδρυσε την Carvel Corporation. Η ιδέα ήταν πολύ επιτυχημένη από την αρχή, κι έτσι τα επόμενα έντεκα χρόνια πούλησε τις «miracle machines» του σε αμέτρητα καταστήματα παγωτού σε όλη την Αμερική.
Ωστόσο, πολλοί καταστηματάρχες δυσκολεύτηκαν να χειριστούν σωστά τις μηχανές του, γι’ αυτό ο μεγιστάνας του παγωτού αποφάσισε να επισκεφθεί τους πελάτες του αυτοπροσώπως και να τους συμβουλέψει για το πώς έπρεπε να λειτουργούν οι μηχανές τους.
Το 1947, ο Κάρβελ σκέφτηκε να έχει το δικό του όνομα σε καταστήματα παγωτού σε όλη τη χώρα. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν ήδη τις δικές του πατενταρισμένες μηχανές.
Το πρώτο του franchise άνοιξε εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1951 υπήρχαν εκατό καταστήματα «Carvel Ice Cream» σε όλη την Αμερική.Οι διαφημίσεις
Μια άλλη καινοτομία ήταν ότι υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη της εταιρείας που έγινε το κεντρικό πρόσωπο στη διαφήμιση των προϊόντων του.
Η εταιρεία του Κάρβελ άρχισε τότε να φτιάχνει τούρτες παγωτό σε καινοτόμα σχήματα. Η τούρτα παγωτού «φάλαινα», καθώς και οι γιορτινές τούρτες με παγωτό «Άγιο Βασίλη», έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ο Τομ Κάρβελ πέθανε το 1990 σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών, αφήνοντας πίσω του μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή