Γεννήθηκε και µεγάλωσε «στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης». Ετσι είχε συνηθίσει από παιδί να αποκαλεί τη γενέτειρά της, την Ιεράπετρα Κρήτης. Οι αναµνήσεις που έχει από τα παιδικά της χρόνια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη τής έχουν µείνει µέχρι και σήµερα αξέχαστες. Το Λασίθι την εµπνέει και εµπνέει και όποιον το επισκεφθεί, µας λέει.

«Θυµάµαι τα ατελείωτα απογεύµατα παιχνιδιού στις γειτονιές, όµορφες στιγµές στο χωριό µε τη γιαγιά και τον παππού ή στη θάλασσα το καλοκαίρι, όπου έπρεπε να µας φωνάξει κάποιος για να γυρίσουµε σπίτι για φαγητό. Σπίτια ανοιχτά, γεµάτα κόσµο, και η κουλτούρα τού να µοιράζεσαι ό,τι έχεις µε τον γείτονα. Αίσθηση ελευθερίας, ανεµελιά, ασφάλεια, αυτά µου έχουν µείνει αξέχαστα», εξοµολογείται η ίδια στο «S».

Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών. Εργάστηκε στο τεχνικό τµήµα του ΟΤΕ και έπειτα συνεργάστηκε µε βιοµηχανία χυτών. Λίγα χρόνια αργότερα, µπήκε στη ζωή της το µεγάλο κοµµάτι του τουρισµού και της φιλοξενίας, όταν δέχθηκε πρόταση να αναλάβει τις εκδηλώσεις ενός ξενοδοχείου. Κι ενώ η Κατερίνα Σπυριδάκη βρισκόταν στην Αυστρία, εκεί όπου εργαζόταν τα τελευταία δύο χρόνια, ξαφνικά της έγινε η πρόταση να ασχοληθεί µε την πολιτική. Η συγκυρία ήταν καθοριστική, εξηγεί η ίδια στο «S». «Πολλά “γιατί” στις σκέψεις µου: γιατί στην πολιτική δεν υπάρχει ενσυναίσθηση; Και αν χάνεις την ικανότητα να νιώθεις τα συναισθήµατα του διπλανού σου, για ποιον κάνεις πολιτική; Και στο τέλος τι πολιτική παράγεις; Καθώς το ΠΑΣΟΚ µε εκφράζει ιδεολογικά και πιστεύω στον αγώνα που δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν µπορούσα παρά να δηλώσω παρούσα».

spiridaki_katerina
Αυτό που βρίσκει γοητευτικό στην πολιτική είναι ο άνθρωπος. «Να παλεύεις για τις ανάγκες του και να προσφέρεις στο σύνολο».

Η Κατερίνα Σπυριδάκη ήταν η έκπληξη των εκλογών, αφού είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο Λασίθι, που κατάφερε να εξασφαλίσει για το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη έδρα του νοµού. Μία έδρα που το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει για αρκετά χρόνια. «Η τιµή είναι κάτι παραπάνω από µεγάλη. Ενιωσα χαρά, ανυποµονησία να βγω έξω και να µιλήσω µε όλο τον κόσµο, µα και ευθύνη να φανώ αντάξια των προσδοκιών. Οφείλω όµως να πω και το εξής: Η έδρα ήταν αποτέλεσµα οµαδικής δουλειάς. Ολοι µαζί, οι συνυποψήφιοι, τα οργανωτικά στελέχη, οι φίλοι, όσοι πίστεψαν σε εµένα και στον πρόεδρό µας, όλοι δώσαµε τον αγώνα», λέει η ίδια.

Η καθηµερινότητά της άλλαξε πολύ. Το να είσαι βουλευτής, σηµειώνει η ίδια, δεν είναι δουλειά, είναι λειτούργηµα. «∆εν υπάρχουν στιγµές που να λες τώρα είµαι, τώρα δεν είµαι».

Παρ' όλα αυτά, βρίσκει τον τρόπο να αποφορτίζεται. «Μου αρέσει το µπάσκετ, να περπατώ, τα βιβλία, τα ταξίδια, η φύση, όλα σιγά-σιγά θα γίνουν – σίγουρα πάντως µε αποφορτίζει µια όµορφη συζήτηση και µια καλή παρέα».

Αγαπά την οµαδικότητα, την προσήλωση σε έναν στόχο, τη δράση και το ανήσυχο πνεύµα της. «Πλέον αγαπώ τον εαυτό µου και τον αποδέχοµαι. Αποδέχοµαι την τάση µου προς την τελειοµανία, που µερικές φορές µπορεί να µε βασανίσει, αλλά προσπαθώ διαρκώς να βελτιώνοµαι και να εξελίσσοµαι», εξηγεί η ίδια µιλώντας για τον εαυτό της.

Εχοντας εµπειρία στον κλάδο του τουρισµού, ορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τοµέα του τουρισµού.

«∆ιεκδικώ έναν τουρισµό πιο δίκαιο, συλλογικό και χωρίς αποκλεισµούς, που να τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρό του και το µέλλον του να συνδηµιουργείται από τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες», εξηγεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει: «Εναν τουρισµό ανταγωνιστικό, αλλά υπεύθυνο και ηθικό, µε σεβασµό στα δικαιώµατα του ανθρώπου, το περιβάλλον και τις ίδιες τις ανάγκες του ανθρώπου». Η Κατερίνα Σπυριδάκη θέλει έναν τουρισµό που θα ξεπερνά το µοντέλο «Sea, sun and sand» και θα µετατρέπει τον επισκέπτη σε εξερευνητή που θα βιώνει την εµπειρία ως ντόπιος, που θα αλληλεπιδρά και θα κατανοεί τον τόπο, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. «Αλλωστε, γυρίζοντας τον νοµό µου από άκρη σε άκρη, αυτό που νιώθω κάθε φορά µέσα µου θέλω να βιώσει και ο κάθε επισκέπτης. Το αίσθηµα αυτό περικλείεται στις εξής λέξεις: “Το Λασίθι µε εµπνέει”. Το Λασίθι µάς εµπνέει και εµπνέει και όποιον το επισκεφθεί και το ανακαλύψει».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/11