ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μίλτος Χρυσοµάλλης στα Παραπολιτικά για επίσκεψη στο Ισραήλ: Στα σύνορα ήμασταν μέσα στο βαν και είδαμε live ρουκέτα που εκτοξεύτηκε
Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.∆. Μίλτος Χρυσομάλλης περιγράφει στο «S» όσα βίωσε για τέσσερις ημέρες στην εμπόλεμη ζώνη ως μέλος αποστολής των εθνικών κοινοβουλίων
Φρίκη, θυµός και οργή, πόλεις που µετατράπηκαν σε «φαντάσµατα» και σπαρακτικές ιστορίες από συγγενείς θυµάτων και απαχθέντων µετά την επίθεση της «Χαµάς
», είναι τα συναισθήµατα και οι επώδυνες εικόνες που µεταφέρει στο «S» o βουλευτής της Ν.∆. στη Μεσσηνία Μίλτος Χρυσοµάλλης, ο οποίος επισκέφθηκε για τέσσερις ηµέρες το εµπόλεµο Ισραήλ, στο πλαίσιο της αποστολής αλληλεγγύης βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτών της Ε.Ε. Ο κ. Χρυσοµάλλης, ο µοναδικός Ελληνας βουλευτής που συµµετείχε στην αποστολή αλληλεγγύης, βρέθηκε µαζί µε τους συναδέλφους του στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήµ, στη Σντερότ, στη στρατιωτική βάση της Σούρα και στα κιµπούτς, που δέχθηκαν το µεγαλύτερο βάρος της τροµοκρατικής επίθεσης της «Χαµάς». «Στα κιµπούτς είναι πολύ σκληρές οι εικόνες. ∆εν το συζητάµε», αναφέρει ο βουλευτής της Ν.∆. στο «S», περιγράφοντας την εµπειρία του από την επίσκεψή του στις περιοχές που βρίσκονται 1,5 χλµ. µακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.
1. O Μίλτος Χρυσομάλλης, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, στους δρόμους του Ισραήλ
2. O βουλευτής με στέλεχος του στρατού του Ισραήλ
Κατά την παραµονή του στην Ιερουσαλήµ ο Μίλτος Χρυσοµάλλης συναντήθηκε και έλαβε την ευλογία του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ιεροσολύµων και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεόφιλου Γ΄, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τους Γαργαλιάνους. Ο βουλευτής της Ν.∆. µιλά στο «S» για την κατάσταση που αντίκρισε στο Ισραήλ και µας µεταφέρει τις εικόνες των ανθρώπων που µετά την επίθεση της «Χαµάς» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εν µια νυκτί τα σπίτια και τον τόπο τους: «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν µεταφερθεί στο Τελ Αβίβ και µένουν σε ξενοδοχεία. Στο ξενοδοχείο όπου έµενε η αποστολή µας, το οποίο αποτελείται από 21 ορόφους, στους 19 ορόφους έµεναν οικογένειες, που τις µετέφεραν εκεί όπως ήταν, χωρίς τα πράγµατά τους, µε τα ρούχα που φορούσαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους».
3. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης συναντήθηκε και έλαβε την ευλογία του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεόφιλου Γ'
4. Από επίσκεψη σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ
5. H αποστολή των βουλευτών ακούει από νεαρό που ήταν στο φεστιβάλ όλα όσα έγιναν και συνομιλεί με συγγενείς
Οπως αναφέρει, για τους Ισραηλινούς, όταν χτυπάει συναγερµός, είναι σαν µια αυτόµατη διαδικασία: «Είδαµε live πυραύλους να αναχαιτίζονται, χτύπησαν οι συναγερµοί - γι’ αυτούς είναι κάτι συνηθισµένο. Αν είναι σε κτίριο, πάνε στο δωµάτιο ασφαλείας, αν είναι στον δρόµο, ξαπλώνουν και βάζουν τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι, ώστε, όταν γίνεται η αναχαίτιση του πυραύλου, να µη χτυπηθούν από κάποιο θραύσµα. Αυτό που επίσης για µας δεν είναι συνηθισµένο είναι ότι, όταν οι πύραυλοι πέφτουν στη θάλασσα, δεν χτυπάει συναγερµός. Οπότε, όπως συζητάµε, ακούς ξαφνικά ένα “µπουµ”. Αυτό που µου έκανε επίσης εντύπωση είναι ότι βλέπεις όχι µόνο τους στρατιώτες, αλλά και απλούς πολίτες που κυκλοφορούν µε όπλα, µε πολυβόλα, πίνουν καφέ και έχουν µαζί τους το όπλο. Είναι εκπαιδευµένοι. Ακόµα και µέσα στα ξενοδοχεία, πολίτες που ήταν µε τις οικογένειές τους κουβαλούσαν όπλο».
*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/11
Μίλτος Χρυσομάλλης για επίσκεψη στο Ισραήλ: Είδαµε live ρουκέτα που εκτοξεύτηκε
«Στα σύνορα ήµασταν µέσα στο βαν και είδαµε live ρουκέτα που εκτοξεύτηκε και ρουκέτα που την αναχαίτισαν... Είδαµε ακριβώς το χτύπηµα, τα σπίτια όπου µπήκαν και έριξαν εκρηκτικά, σε κάποια σηµεία είδαµε και αίµατα... Είδαµε αυτοκίνητα που είχαν γαζωθεί από σφαίρες. Ολα αυτά τώρα έχουν ερηµώσει. Μπαίνεις σε µια πόλη, όπως είναι η Σντερότ, όπου η “Χαµάς” µπήκε και σκότωσε πολίτες, µια πόλη 25.000 κατοίκων, κανονική πόλη, µε πολυκατοικίες, πλατείες, γήπεδα, η οποία τώρα είναι πόληφάντασµα. Είναι µόνο στρατός εκεί», αναφέρει ο Ελληνας βουλευτής. Ο κ. Χρυσοµάλλης βρέθηκε επίσης στην Ιερουσαλήµ, όπου µε τα µέλη της αποστολής αλληλεγγύης συνοµίλησαν στην Κνεσέτ µε βουλευτές της συµπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για το ζήτηµα της Γάζας, την τροµοκρατική επίθεση της «Χαµάς» και τη στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ.Κατά την παραµονή του στην Ιερουσαλήµ ο Μίλτος Χρυσοµάλλης συναντήθηκε και έλαβε την ευλογία του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ιεροσολύµων και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεόφιλου Γ΄, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τους Γαργαλιάνους. Ο βουλευτής της Ν.∆. µιλά στο «S» για την κατάσταση που αντίκρισε στο Ισραήλ και µας µεταφέρει τις εικόνες των ανθρώπων που µετά την επίθεση της «Χαµάς» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εν µια νυκτί τα σπίτια και τον τόπο τους: «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν µεταφερθεί στο Τελ Αβίβ και µένουν σε ξενοδοχεία. Στο ξενοδοχείο όπου έµενε η αποστολή µας, το οποίο αποτελείται από 21 ορόφους, στους 19 ορόφους έµεναν οικογένειες, που τις µετέφεραν εκεί όπως ήταν, χωρίς τα πράγµατά τους, µε τα ρούχα που φορούσαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους».
«Προσεύχονται για τους απαχθέντες»
«Μιλήσαµε µε τραυµατίες, πήγαµε και στο νοσοκοµείο που υποδέχεται τους τραυµατίες. Πρόκειται για το µεγαλύτερο νοσοκοµείο του Τελ Αβίβ. Στον -4 όροφο, που λειτουργεί και ως καταφύγιο, έχει δηµιουργηθεί ένα σχεδόν ολοκληρωµένο νοσοκοµείο, που υποδέχεται τραυµατίες, είτε στρατιώτες είτε πολίτες. Είχαµε επαφές µε συγγενείς θυµάτων και συγγενείς απαχθέντων. Οι ιστορίες που άκουσα ήταν κυρίως από παιδιά τα οποία ήταν στο φεστιβάλ. Ο καθένας µάς είπε την προσωπική του ιστορία, πώς ξαφνικά το έµαθε, πώς ενηµερώθηκε», αναφέρει ο κ. Χρυσοµάλλης και τονίζει στη συνέχεια: «Σε όλες τις πλατείες του Ισραήλ έχουν αναρτήσει τα πρόσωπα αυτών που θεωρούνται απαχθέντες και προσεύχονται να επιστρέψουν. Κι αυτό ζητούν».«Υπάρχει οργή και θυμός»
Οσο για το κλίµα που επικρατεί στο Ισραήλ, ο βουλευτής της Ν.∆. σηµειώνει: «Συνοµιλώντας µε ξένους, αλλά και µε Ισραηλινούς, έξω στον δρόµο είτε περνώντας ένα ταξί, υπάρχει ένας θυµός, µια οργή. Το πλήγµα που δέχθηκαν δεν το περίµεναν. Υπάρχει ένα πληγωµένο γόητρο, αλλά υπάρχει οργή. Ολη αυτή η οργή βγαίνει προς τη “Χαµάς”. “Να τελειώνουµε µε τη Χαµάς”, λένε». Πρωτόγνωρες εικόνες βίωσε ακόµα ο κ. Χρυσοµάλλης όταν ηχούσαν οι σειρήνες του πολέµου, περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθούσαν οι πολίτες.Οπως αναφέρει, για τους Ισραηλινούς, όταν χτυπάει συναγερµός, είναι σαν µια αυτόµατη διαδικασία: «Είδαµε live πυραύλους να αναχαιτίζονται, χτύπησαν οι συναγερµοί - γι’ αυτούς είναι κάτι συνηθισµένο. Αν είναι σε κτίριο, πάνε στο δωµάτιο ασφαλείας, αν είναι στον δρόµο, ξαπλώνουν και βάζουν τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι, ώστε, όταν γίνεται η αναχαίτιση του πυραύλου, να µη χτυπηθούν από κάποιο θραύσµα. Αυτό που επίσης για µας δεν είναι συνηθισµένο είναι ότι, όταν οι πύραυλοι πέφτουν στη θάλασσα, δεν χτυπάει συναγερµός. Οπότε, όπως συζητάµε, ακούς ξαφνικά ένα “µπουµ”. Αυτό που µου έκανε επίσης εντύπωση είναι ότι βλέπεις όχι µόνο τους στρατιώτες, αλλά και απλούς πολίτες που κυκλοφορούν µε όπλα, µε πολυβόλα, πίνουν καφέ και έχουν µαζί τους το όπλο. Είναι εκπαιδευµένοι. Ακόµα και µέσα στα ξενοδοχεία, πολίτες που ήταν µε τις οικογένειές τους κουβαλούσαν όπλο».
*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/11