Αποφασισµένοι να ζήσουν την Αποκάλυψη µέσα στη χλιδή φαίνεται πως γίνονται όλο και περισσότεροι πλούσιοι, που παθαίνουν εµµονή µε τα πολυτελή καταφύγια και επενδύουν ακόµη και δισεκατοµµύρια σε αυτά. Ωστόσο, ο «γκουρού» της καινοτοµίας, που τάραξε τα νερά της παγκόσµιας tech κοινότητας µε τη δηµιουργία της εφαρµογής Τεχνητής Νοηµοσύνης ChatGPT, Σαµ Αλτµαν, πιστεύει πως ακόµη και το πιο εξελιγµένο καταφύγιο ίσως να µη φανεί ιδιαίτερα χρήσιµο στην περίπτωση µιας... Αποκάλυψης της Γενικής Τεχνητής Νοηµοσύνης (AGI).

Σε εκδήλωση της «WSJ», όπου βρέθηκε προ ηµερών, ο διευθύνων σύµβουλος της OpenAI, ερωτώµενος για το αν ανησυχεί τόσο πολύ από τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοηµοσύνη ώστε να ετοιµάσει ένα καταφύγιο, απάντησε πως πράγµατι έχει «παρόµοιες κατασκευές», όµως -σε αντίθεση µε άλλους µεγιστάνες της τεχνολογίας- δεν θα τις αποκαλούσε καταφύγια. «Τίποτα από αυτά δεν θα βοηθήσει, εάν η AGI πάει στραβά. Αυτή είναι µια γελοία ερώτηση», είπε χαρακτηριστικά. Η AGI αναφέρεται στη Γενική Τεχνητή Νοηµοσύνη, τη νοηµοσύνη εκείνη δηλαδή που µπορεί να εκτελέσει επιτυχώς οποιαδήποτε πολύπλοκη πνευµατική εργασία µπορεί να κάνει κι ένας άνθρωπος. Ορισµένοι, µάλιστα, ορίζουν ως Γενική Τεχνητή Νοηµοσύνη την ικανότητα των µηχανών να αναπτύσσουν συνείδηση και κοινή λογική.

Οι κίνδυνοι

∆εν είναι η πρώτη φορά που ο Σαµ Αλτµαν µιλά για τους κινδύνους της εξέλιξης της Τεχνητής Νοηµοσύνης για την ανθρωπότητα, αφού ήδη από το 2016 έχει εκφράσει ανοικτά τις απόψεις του για πιθανή υπαρξιακή απειλή. Τον Μάιο, µάλιστα, σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο της OpenAI προειδοποίησε ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη θα µπορούσε να ξεπεράσει τους ανθρώπους στους περισσότερους τοµείς µέσα σε µία δεκαετία.

Ο Αλτµαν εξέδωσε επίσης µια δήλωση -µαζί µε τους διευθύνοντες συµβούλους της Google DeepMind και της Anthropic- σύµφωνα µε την οποία η προηγµένη Τεχνητή Νοηµοσύνη ενέχει «κίνδυνο εξολόθρευσης» και πρέπει να αντιµετωπίζεται στο ίδιο επίπεδο µε τις πανδηµίες και τον πυρηνικό πόλεµο. Οι τελευταίες δηλώσεις του Αλτµαν για την πιθανή ανεπάρκεια των καταφυγίων, στην περίπτωση που η Τεχνητή Νοηµοσύνη «ξεφύγει», µπορεί να χαλάνε τα πλάνα των πλουσίων, ωστόσο δεν επηρεάζουν την εµµονή τους, αφού τέτοιου είδους επενδύσεις, που θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν από µια επερχόµενη καταστροφή, αγγίζουν αστρονοµικά ποσά. O ίδιος άλλωστε το 2016 είχε παραδεχτεί πως είναι «Doomsday prepper», δηλαδή προετοιµάζεται για την επιβίωση µπροστά σε ένα απειλητικό για τη ζωή καταστροφικό γεγονός.

Οπως είχε πει, το σχέδιό του ήταν να ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία και εκεί να συναντηθεί µε τον δισεκατοµµυριούχο συνιδρυτή της PayPal, Πίτερ Τιλ, στην ιδιοκτησία του για να ξεπεράσουν τον κίνδυνο. «Εχω όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, µπαταρίες, νερό, µάσκες αερίων και ένα µεγάλο κοµµάτι γης στο Big Sur, στο οποίο µπορώ να πετάξω ανά πάσα στιγµή», πρόσθεσε, επισηµαίνοντας ότι έχει και Ρlan B για την επιβίωσή του.

Κορυφαίοι προορισµοί

∆εν υπάρχουν πολλές λεπτοµέρειες για το ακίνητο του Τιλ στο Queenstown της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, διαθέτει το δικό του δωµάτιο πανικού.

Η Νέα Ζηλανδία θεωρείται ο κορυφαίος προορισµός για τους υπερπλούσιους σε περίπτωση Αποκάλυψης. Τα ακίνητα στη Νέα Ζηλανδία έγιναν τόσο δηµοφιλή, που η αγορά ενός σπιτιού εκεί έγινε ο «κωδικός» µεταξύ των πλουσίων για την απόκτηση «καταφυγίου Αποκάλυψης», λένε αναλυτές. Ωστόσο, δεν είναι ο µόνος. Στη Νότια Ντακότα, ο Οµιλος Vivos έχει κατασκευάσει υπερπολυτελή υπόγεια δωµάτια πανικού, ενώ στην Πολωνία ένα βαριά οχυρωµένο safe house µπορεί να µετατραπεί σε απόρθητο φρούριο χωρίς παράθυρα. Το Indian Creek Village, στο Μαϊάµι, καυχιέται για την ισχυρή αστυνοµική του δύναµη και είναι γνωστό ως «το καταφύγιο των δισεκατοµµυριούχων» της περιοχής. Σύµφωνα µε το «Business Insider», διασηµότητες όπως η Ιβάνκα Τραµπ και ο Τοµ Μπρέιντι έχουν αγοράσει επίσης ακίνητα στο νησί του «καταφυγίου των δισεκατοµµυριούχων».

Το Bloomberg ανέφερε πριν από λίγες ηµέρες ότι ο Τζεφ Μπέζος είχε ξοδέψει 79 εκατοµµύρια δολάρια σε µια δεύτερη έπαυλη στο Indian Creek, δίπλα σε ένα άλλο ακίνητο, που είχε αγοράσει νωρίτερα το καλοκαίρι για 68 εκατοµµύρια δολάρια. ∆εν είναι σαφές, ωστόσο, κατά πόσο αυτές οι αγορές έχουν κάποια σχέση µε την προετοιµασία τους για µια Doomsday. Η Doomsday για τον κάθε πλούσιο που προετοιµάζεται µεταφράζεται διαφορετικά: µπορεί να είναι ένας πυρηνικός πόλεµος, µια ανίατη πανδηµία, η επανάσταση των µηχανών, η κατάρρευση δηλαδή του πολιτισµού από οποιαδήποτε φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή. Ωστόσο, όλοι έχουν ένα κοινό και αυτό δεν είναι άλλο από την εµµονή τους µε την επιβίωση και την προθυµία τους να ξοδέψουν όσο περισσότερα µπορούν για να την εξασφαλίσουν.

Δημοσιεύηκε στην Απογευματινή της Κυριακής