Σεμινάρια επιμόρφωσης για τους συμβούλους του Τσίπρα
Λόγω των λαθών, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εκτεθειμένο απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Στα θρανία ολοταχώς για εκπαίδευση και επιµόρφωση» στέλνει η Γενική Γραµµατεία της Κυβέρνησης τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων και τους ειδικούς συµβούλους των υπουργών, σε µια προσπάθεια να αποσοβήσει την εκδήλωση «κρουσµάτων» κακής νοµοθέτησης και λαθών σε διοικητικές πράξεις κάτι που επανειληµµένα έχει συµβεί, µε αποτέλεσµα το Μαξίµου να βρίσκεται εκτεθειµένο απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των κοµµάτων της αντιπολίτευσης.
Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος σύµφωνα µε αποκλειστικές µας πληροφορίες προ ηµερών µε εµπιστευτικό σηµείωµα απευθύνθηκε και ζήτησε συνεργασία για τη διοργάνωση των εν λόγω σεµιναρίων από την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Ιφιγένεια Καµτσίδου.
Η τελευταία ανταποκρίθηκε θετικά, αντιλαµβανόµενη προφανώς πως µια τέτοια διαδικασία «επιµόρφωσης» δεν αφορά µόνο στη βελτίωση της «νοµοθετικής» αποτελεσµατικότητας της κυβέρνησης, αλλά θα συµβάλλει ευρύτερα στην αντιµετώπιση των επιµέρους «γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» που µπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση αποφάσεων που υποχρεώνεται να λάβει η Πολιτεία στα πολλαπλά επίπεδα δράσης της.
Ωστόσο, ο λόγος που ανάγκασε τον γενικό γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου, να ζητήσει τη διεξαγωγή σεµιναρίων «επιµόρφωσης» των συµβούλων των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν ότι τον τελευταίο καιρό το νοµικό τµήµα της Γενικής Γραµµατείας της Κυβέρνησης είχε «µπλοκάρει» εξαιτίας των αλλεπάλληλων «ακατέργαστων» νοµοσχεδίων, διοικητικών πράξεων και τροπολογιών που έφταναν για νοµοθετική τεκµηρίωση στην υπηρεσία του Μεγάρου Μαξίµου.
Και όλα αυτά σε µια περίοδο που βασική προτεραιότητα είναι η ανάγκη «διεκπεραίωσης» σε νοµοτεχνικό επίπεδο των επώδυνων αποφάσεων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση στο µέτωπο της διαπραγµάτευσης για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο γ.γ. του Υπουργικού Συµβουλίου στην εµπιστευτική του επιστολή προς την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, η οποία ακολούθως θα κοινοποιηθεί προς όλα τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, µεταξύ άλλων αναφέρει πως «στην παρούσα φάση καθίσταται αναγκαία η επιµόρφωση των υπηρεσιακών παραγόντων και των ειδικών συµβούλων των υπουργών» και προτείνει τη διεξαγωγή τριών σεµιναρίων στις ακόλουθες θεµατικές βάσεις: Στη σύνταξη νοµοσχεδίων-τροπολογιών και διοικητικών πράξεων. Στην αποτελεσµατική ανταπόκριση των υπηρεσιακών παραγόντων στην ενσωµάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Στη δηµιουργική συνεισφορά τους στην προώθηση της Ατζέντας 2030, που αφορά τη βιώσιµη ανάπτυξη. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, το σύνολο των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου έχει πληροφορηθεί πως τις επόµενες ηµέρες θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Γενικής Γραµµατείας της Κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τα στελέχη των υπουργείων τους να παρακολουθήσουν τα εν λόγω σεµινάρια, ακόµη και αν αυτά αποτελούν µια ιδιότυπη δοκιµασία για την αξιολόγηση των προσόντων τους. Εκτός από τον γενικό γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου, τα πρόσωπα που θα εκτελέσουν «χρέη καθηγητών» στα σεµινάρια επιµόρφωσης των ειδικών συµβούλων των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων είναι ο προϊστάµενος του νοµικού τµήµατος της Γενικής Γραµµατείας της Κυβέρνησης, Ακρίτας Καϊδατζής, ο προϊστάµενος του γραφείου θεσµικών και ευρωπαϊκών θεµάτων, Νίκος Τράντας, και ο προϊστάµενος «καλής νοµοθέτησης», Ηλίας Κοροµηλάς.
ΜΑΞΙΜΟΥ
Στη νοµική υπηρεσία της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του γενικού γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου, απασχολούνται τουλάχιστον 30 δικηγόροι αυτή την περίοδο. Ωστόσο, το φορτίο που πέφτει στις πλάτες τους είναι εξαιρετικά δυσβάσταχτο για να έχουν την ευχέρεια να καταναλώνουν δυνάµεις για ζητήµατα που αφορούν στη νοµοθετική τακτοποίηση των επιµέρους κυβερνητικών αποφάσεων που δεν σχετίζονται µε τις κρίσιµες µνηµονιακές πολιτικές. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της επιµόρφωσης και της εκπαίδευσης των ειδικών συµβούλων των υπουργών θα τους «απαλλάξει» από ευθύνες που δεν είναι υποχρεωµένοι να αναλαµβάνουν κάθε φορά για λογαριασµό τους.
Στο σηµείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως οι νοµικοί σύµβουλοι του Μαξίµου που απασχολούνται στη Γενική Γραµµατεία της Κυβέρνησης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν τον προβληµατισµό τους για τις ερασιτεχνικές επιδόσεις µε τις οποίες «στιγµατίζονται» στην άσκηση των καθηκόντων τους ουκ ολίγοι εκ των επιστηµονικών συνεργατών και ειδικών συµβούλων των υπουργών της κυβέρνησης, γεγονός που υποδηλώνει και την ανεπάρκειά τους να δικαιολογήσουν επιστηµονικά την πρόσληψή τους στις καίριες θέσεις που τους έχουν ανατεθεί. Ως εκ τούτου, τα σεµινάρια επιµόρφωσης είναι µια διαδικασία που καθίσταται αναγκαία για να «γλυτώσει» και το νοµικό τµήµα του Μαξίµου από «περιττές» υποθέσεις τεκµηρίωσης του κυβερνητικού έργου. ∆ηλαδή, να διαµορφωθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε όλοι όσοι «εµπλέκονται» στην πρωτογενή εκπόνηση των κυβερνητικών νοµοσχεδίων και άλλων συναφών πράξεων, όπως είναι η κατάθεση τροπολογιών ή διοικητικών αποφάσεων, να έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως για να µη χρειάζεται να υπάρχει εκ των υστέρων διόρθωση των επίµαχων εισηγήσεων.