Έρχεται ξανά ο Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα
To Athens Democracy Forum θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με την υποστήριξη του ΟΗΕ
Στις 15 Νοεµβρίου του 2016, ο Μπαράκ Οµπάµα κατέβαινε από το Air Force One στο διεθνές αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος» για να πραγµατοποιήσει την πρώτη του επίσηµη επίσκεψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη. Κάτι λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεµβρίου, είναι πολύ πιθανό ο πρώην πλανητάρχης να βρεθεί για δεύτερη φορά στη χώρα µας.
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», βρίσκεται σε εξέλιξη µια µεγάλη προσπάθεια να επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα ο Μπαράκ Οµπάµα µε την ιδιότητα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Η πρόσκληση έχει ήδη γίνει, όχι, όπως είναι φυσικό, σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά από σηµαντικό φορέα µε έδρα την Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί µια µορφή think tank και πραγµατοποιεί τακτικά σηµαντικές συναντήσεις, τις οποίες τιµούν µε την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα. Ο λόγος για το Athens Democracy Forum. Σύµφωνα µε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, η πρώτη απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν θετική και, «αν όλα πάνε καλά», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο πρώην πλανητάρχης, ενδεχοµένως µαζί µε τη σύζυγό του, θα βρίσκεται στην Αθήνα τον Σεπτέµβριο. Το Athens Democracy Forum, το οποίο πραγµατοποιείται υπό την αιγίδα των «New York Times», θεωρείται ένα από τα σηµαντικότερα γεγονότα σε αυτό το επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσµο, αφού τα προηγούµενα χρόνια ανάµεσα στους οµιλητές είχαν βρεθεί σηµαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων, η παγκοσµίου φήµης δηµοσιογράφος Κριστιάν Αµανπούρ, επικεφαλής του διεθνούς ρεπορτάζ στο CNN, ο νοµπελίστας οικονοµολόγος Πολ Κρούγκµαν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο Αµερικανός υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών από τις αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες, έδωσαν το «παρών» ως οµιλητές του forum, συγκεντρώνοντας το παγκόσµιο ενδιαφέρον.
ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Η φετινή διοργάνωση µάλιστα έχει δύο σηµαντικές λεπτοµέρειες, οι οποίες από τη µία τη διαφοροποιούν και από την άλλη την αναβαθµίζουν. Οι εκδηλώσεις του επερχόµενου Athens Democracy Forum δεν θα πραγµατοποιηθούν αποκλειστικά στη Στοά του Αττάλου, κάτω από την Ακρόπολη, όπως κάθε χρόνο, αλλά και στο ξενοδοχείο «Costa Navarino», στην Πύλο. Μια ενδεχόµενη παρουσία του Μπαράκ Οµπάµα στο ξενοδοχείο αυτό, που θεωρείται, όχι άδικα, το «τουριστικό διαµάντι» της Πελοποννήσου, θα αποτελούσε µια πρώτης τάξεως διαφήµιση για την Ελλάδα. Παράλληλα, η διοργάνωση θα πραγµατοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας και του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, µε αποτέλεσµα να αναβαθµίζεται σε πολιτικό επίπεδο, από τη στιγµή που ο πρώτος πολίτης της χώρας βάζει την προσωπική του σφραγίδα σε αυτή. Στην κατεύθυνση αυτή, σηµαντική είναι και η υποστήριξη του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών, που δίνει ξεχωριστή αξία, ειδικά από τη στιγµή που η διοργάνωση συνοδεύεται από επιστολή του γενικού γραµµατέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, αν οι συζητήσεις καρποφορήσουν, ο Μπαράκ Οµπάµα να έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Αθήνα λίγο πιο χαλαρός από ό,τι τον Νοέµβριο του 2016 και να πάει σε σηµαντικά ιστορικά µνηµεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα αξιοθέατα που ήθελε να επισκεφθεί, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, αλλά δεν πρόλαβε.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ του Athens Democracy Forum έχουν υψηλές απαιτήσεις από τη φετινή διοργάνωση, όπως φαίνεται από την περιγραφή της και όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις ετοιµασίες που γίνονται. «Βρισκόµαστε σε σηµαντικό σταυροδρόµι της Ιστορίας, µε τα πρόσφατα γεγονότα να συνιστούν πρόκληση για την ανάπτυξη, την ευηµερία, την κατάλυση των θεµελιωδών πεποιθήσεων γύρω από την παγκοσµιοποίηση, τη διεθνή συνεργασία και τη φύση της ∆ηµοκρατίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι διοργανωτές θέτουν ερωτήµατα στα οποία θα µπορούσε να απαντήσει ο Μπαράκ Οµπάµα, αν θυµηθεί κανείς τη µνηµειώδη οµιλία του στο Ιδρυµα «Σταύρος Νιάρχος». Ανάµεσα σε αυτά είναι τα εξής: «Αντικαθίσταται το δυτικό πνεύµα ολοκλήρωσης και διαφάνειας από τους τοίχους, τόσο µεταφορικά όσο και κυριολεκτικά; Ποιες είναι οι απειλές και οι ευκαιρίες µέσα σε αυτό το µεταβαλλόµενο κοινωνικό, πολιτικό και οικονοµικό περιβάλλον; Μπορούν τα δηµοκρατικά συστήµατα να µεταρρυθµιστούν ή µια πλήρης αναθεώρηση αποτελεί τη µόνη επιλογή;». Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπόλοιπο κόσµο τον Σεπτέµβριο του 2017, µετά τις εκλογές στην Ολλανδία -µε το καθησυχαστικό αποτέλεσµακαι στη Γαλλία, την κατάληξη της διαπραγµάτευσης για την Ελλάδα και µόλις δύο εβδοµάδες πριν στηθούν οι κάλπες στη Γερµανία για τον νέο καγκελάριο της πιο ισχυρής οικονοµίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης