Μορφή… επιδηµίας φαίνεται πως έχουν πάρει οι παχυλοί µισθοί σε οργανισµούς και υπηρεσίες, µε τα «golden boys» της κυβέρνησης να ξεφυτρώνουν συνεχώς, ανεξαρτήτως βιογραφικού, ρόλου που καλούνται να υπηρετήσουν και φυσικά πολιτικών καταβολών.

Σε αυτές τις «ηλεκτρικές καρέκλες» κάθονται πρόσωπα που άλλες φορές µετρούν χρόνια στον χώρο που καλούνται να υπηρετήσουν και άλλες έχουν µικρότερη προϋπηρεσία. Πάντα όµως ο παρονοµαστής είναι κοινός, αφού οι χρηµατικές απολαβές είναι εκείνες που τελικά τραβούν το ενδιαφέρον. ∆υσανάλογες µε την εποχή, οι αποζηµιώσεις των επικεφαλής των κρατικών φορέων δεν θυµίζουν ούτε χώρα που διανύει το όγδοο έτος της οικονοµικής κρίσης ούτε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αριστερές καταβολές.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγµα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, µε τον νέο διοικητή αλλά και τους υποδιοικητές του να λαµβάνουν µισθούς που… ζαλίζουν, αφού φθάνουν και ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ µηνιαίως.

Συγκεκριµένα, µε την άφιξη του 2017, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διορίστηκε ως διοικητής του ΕΦΚΑ ο Θανάσης Μπακαλέξης, ενώ υποδιοικητές του ο ∆ηµήτρης Τσακίρης  και ο Λάµπρος Σέµπος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε τα ηνία του νέου υπερ-Ταµείου στον µέχρι πρότινος διοικητή του ΟΓΑ, έχοντας ως βασικό πλεονέκτηµα την εµπειρία, αλλά και την επιτυχηµένη του πορεία στο Ταµείο των αγροτών, όπου µέσα σε µόλις λίγους µήνες πέτυχε τον εκσυγχρονισµό των πληροφοριακών συστηµάτων του.

Βέβαια, τα «διαπιστευτήρια» του διοικητή του ΕΦΚΑ δεν είναι µόνο αυτά, αφού υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός και πολιτικά, ενώ στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος Στερεάς Ελλάδας µε τον συνδυασµό του σηµερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Αρκετούς µήνες όµως από τότε, σε µια Ελλάδα που αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της, ο Θανάσης Μπακαλέξης ανέλαβε την «καυτή πατάτα» της κοινωνικής ασφάλισης.

Με µηνιαίες απολαβές 4.631 ευρώ έχει κληθεί να νοικοκυρέψει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, να κλείσει τις «µαύρες τρύπες» χρόνων και να εξασφαλίσει τα αυτονόητα στους ασφαλισµένους.

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΕΣ

Στις θέσεις των υποδιοικητών βρίσκονται επίσης ικανά και έµπειρα στελέχη, µε µισθό που αγγίζει τα 4.000 ευρώ για κάθε έναν από τους δύο. Ο ένας από αυτούς, ο ∆ηµήτρης Τσακίρης, µπορεί να µετρά χρόνια προσπαθώντας να ισορροπήσει στον χώρο των ασφαλιστικών ταµείων, όµως εκεί όπου σίγουρα αποτυγχάνει είναι στην επικοινωνία, αφού τα λάθη του µέχρι τώρα θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν µεγάλα. Εργατολόγος στο επάγγελµα, έχει διατελέσει διοικητής του ΟΑΕΕ, ενώ έχει και εµπειρία στον Οργανισµό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας. Παρ’ όλα αυτά, το βιογραφικό του δεν ξεπερνά τις 11 σειρές.

Γεγονός που τον Νοέµβριο του 2015 δεν άφησε ασχολίαστο ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, για να πάρει την απάντηση του κ. Τσακίρη πως «τα πολυσέλιδα βιογραφικά δεν έσωσαν τα Ταµεία».

Βέβαια, η συνέχεια έδειξε πως δεν τα έσωσαν ούτε και αυτά µε τη µορφή… τηλεγραφήµατος. Μία επίσκεψη του κ. Τσακίρη στη Φλώρινα και στη Βέροια αποτέλεσε ακόµη ένα σηµείο της θητείας του που θα θυµάται. Σε ένα ούτως ή αλλιώς εκρηκτικό σκηνικό του 2015, ο κ. Τσακίρης προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ασφαλισµένων, όταν σε σχόλιο ελεύθερου επαγγελµατία πως από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλισµένοι δεν θα έχουν κίνητρο για εργασία, καθώς καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήµατός τους στο κράτος, εκείνος απάντησε πως «όποιος αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές σε συνδυασµό µε τη φορολογία και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του και ας πάει στη Βουλγαρία».

Από τη δική του πλευρά, ο διοικητής ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως παρερµηνεύτηκαν και οι δηλώσεις και οι προθέσεις του, αφού το µόνο που ήθελε να καταδείξει λέγοντας κάτι τέτοιο είναι ότι «η ζωηράδα και η ευρηµατικότητα των Ελλήνων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τρόπους εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής αλλά προς όφελος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονοµίας». Χρόνια φίλος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακίρης έρχεται να τον «συναντήσει» ξανά κάτω από την ίδια επαγγελµατική στέγη, αφού διετέλεσαν διαδοχικά και οι δύο πρόεδροι του ΟΑΕΕ λίγο πριν ο ένας αναλάβει την απαιτητική θέση του υπουργείου Εργασίας και ο δεύτερος διοριστεί υποδιοικητής του ΕΦΚΑ.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται και ο διορισµός του έτερου υποδιοικητή, Λάµπρου Σέµπου. Αν και εκείνος κρατά πολύ πιο χαµηλούς τόνους, αφού αποφεύγει την έκθεση και περιορίζεται αυστηρά στις αρµοδιότητες που έχει στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, εκτελεί χρέη διοικητή όταν αδυνατεί ο κ. Μπακαλέξης, αξιοποιώντας την πολύχρονη εµπειρία του στα ζητήµατα του Ασφαλιστικού. Με τις µηνιαίες τους απολαβές να φθάνουν τις 4.000 ευρώ, ο κ. Τσακίρης όπως και ο κ. Σέµπος φαίνεται πως αποτελούν τους… χρυσούς υποστηρικτές του διοικητή, αλλά και ολόκληρου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.